«Зажали» на Коляду

14.01.2009
«Зажали» на Коляду

Цьогорічне «Наше Різдво» у Львові.

Минулого року режисер Михайло Крупієвський і Тарас Чубай провели дводенне музичне театралізоване дійство–фестиваль «Наше Різдво», на яке були запрошені найкращі українські музиканти Тарас Чубай з гуртом «Плач Єремії», «Піккардійська терція», Олег Скрипка, Олександр Пономарьов, «Тартак», «Дивні», «Мертвий Півень», а також віртуозний американський гітарист Ал Ді Міола з нашим не менш віртуозним бандуристом Романом Гриньківим. Ще тоді засновник фестивалю, його режисер і продюсер Михайло Крупієвський був впевнений, що «Наше Різдво» стане щорічним і за будь–якої погоди на вулиці і в державі буде масштабним і багатим. Але не так склалося, як гадалося, і в столиці про фестиваль — ні слуху, ні духу. І якби не бажання в різдвяний час вибратися до Львова, якби не прогулянки по старих вулицях, обклеєних афішами з «Нашим Різдвом», яке відбулося 6—7 січня у Львівській національній філармонії, подумала б, що це компанія Крупієвського «Фільм–плюс продакшн» збанкрутувала, тому «Різдво» у киян нагло і з–під носа вкрали. Але виявилося все досить банальним. Через кризу меценати і спонсори не відважилися розкошелитися на Коляду, а влада забула, що обіцяла підтримувати зіркових колядників. Нагадаю, що минулого року в Палаці спорту було і президентське подружжя, і весь секретаріат, пів–Кабміну і чимало верховнорадівських.

«Безумовно, я хотів, щоб фестиваль був щорічним і проводився в Києві. Був момент, коли я розумів, що в 2009–му «Нашого Різдва» не буде. Ніхто не хотів підтримувати. Куди б не звертався, всі навідріз відмовлялися. Минулого року ми провели грандіозне шоу завдяки меценатським грошам і державній підтримці. Цього — не відважилися без реклами вкладати власні кошти у фестиваль. Було дуже ризиковано на два дні назбирати Палац спорту без реклами по телебаченню. А без підтримки влади всі канали відмовлялися рекламувати наш проект. Тому вирішили проекспериментувати, чи вдасться провести «Наше Різдво» скромно, але комерційно. Вирішили спробувати у Львові з максимально–мінімальною версією минулорічного київського концерту. Скільки витратили на організацію, стільки заробили на квитках. Нуль доходу. Та переконалися, що «Наше Різдво» можна організовувати без будь–якої підтримки, тільки за виручені кошти від продажу квитків. Тож наступного року в Києві буде великий гала–концерт. Щоб люди сприймали українську культуру, її треба представляти так, як минулого року — максимально масштабно і в Палаці спорту. У мене вже навіть сценарій дійства вимальовується. Фестиваль починатиметься з нової колядки «Віфлеєм» Тараса Чубая, яку написав автор пісні «Вона» Кость Москалець», — пояснює ситуацію «УМ» Михайло Крупієвський.

Львівська публіка з максимальним настроєм на «Нашому Різдві» сприймала найвідоміші різдвяні мелодії, сучасні та авторські колядки від Тараса Чубая, гуртів «Плач Єремії», «Дивні», вокальної формації «Піккардійська терція», камерного оркестру «Віртуози Львова» та хорової капели «Дударик». За словами Крупієвського, наступного року у Києві точно буде фестиваль, навіть якщо їх знову ніхто не підтримає, але після цьогорічного дійства він не зможе оминути Львів. «Ми вже запланували зробити традиційними виступи 6—7 у Львівській філармонії і 10—11 у київському Палаці спорту», — додає режисер.

Прем’єра колядки «Віфлеєм» у Львові пройшла «на ура». «Буквально за кілька днів до концерту зробили нову композицію, коляду, автором якої є геніальний Кость Москалець. Але і геніальні люди теж часом бувають непередбачуваними. Кость трохи зіпсував нам прем’єру, бо напередодні вивісив в інтернеті демоверсію пісні, яку я йому надіслав. Та всі порядні люди не порпалися в неті перед Різдвом, а терли мак, тому прем’єра вдасться», — жартував після концерту Тарас Чубай.

«Дуже важливо святкувати Різдво, яке відтворює національні традиції, спільні для всіх українців. Через співи та інтерпретації різдвяних пісень сучасними музикантами ми єднаємося. Влада нас цього року не підтримала, тому основними спонсорами були наші глядачі. До нас хотіли приєднатися багато українських гуртів. «Гайдамаки» навіть спеціальну програму підготували. Але ми не могли їм забезпечити переїзду і проживання. Тому обійшлися своїми. У Львові з Колядою немає ніяких проблем. Але такого формату святкування, як ми запропонували, у них не було. Це інші фарби. І львів’янам вони сподобалися», — каже лідер гурту «Плач Єремії», музичний продюсер проекту «Наше Різдво» Тарас Чубай.

 

ДО РЕЧІ

Минулого року на «Нашому Різдві» у віфлеємській сцені на санчатах на льодову ковзанку виїжджала дружина Тараса Ольга з донечкою Меланією. Цього року розкішне шоу замінили скромнішим концертом, але якби потрібно було зіграти святе сімейство, родина Чубаїв знову стала б у пригоді. Напередодні Різдва сестра Тараса Чубая Соломія народила дитинку. Вітання усім Чубаям і нехай росте здоровою.