Двічі позолочений

14.01.2009
Двічі позолочений

Хаві, Торрес, Роналдо, Мессі й Кака (зліва направо) у «довільній» формі. (Фото Рейтер.)

«Якщо найкращим визнають когось іншого, значить, у світовій футбольній спільноті щось не так», — безапеляційно днями заявив голов­ний тренер англійського «Манчестер юнайтед» Алес Фергюсон про свого підопічного Кріштіано Роналдо. Із думкою одного з найавторитетніших фахівців планети важко не погодитися — 2008 рік справді став тріумфом 23–річного португальця.

Лише перелік досягнень атакуючого півзахисника в минулому році практично зводив нанівець шанси його конкурентів на здобуття премії Міжнародної федерації футболу (ФІФА). Торік Роналдо разом із клубом виграв європейську Лігу чемпіонів, клубний чемпіонат світу, англійську прем’єр–лігу. У сезоні 2007/08 Кріштіано став найкращим гравцем й одночасно бомбардиром і Ліги чемпіонів, і англійської першості. Португалець «наколотив» найбільше м’ячів серед учасників усіх національних турнірів Старого світу, за що отримав «Золоту бутсу». А місяць тому популярний журнал «Франс футбол» визнав його найкращим у Європі й вручив свій приз «Золотий м’яч».

Нова відзнака, наразі найпрестижніша в кар’єрі Ронні, знайшла героя позавчора ввечері в Оперному театрі швейцарського Цюріха. Саме в цьому місті розташована штаб–квартира ФІФА. У голосуванні взяли участь капітани й головні тренери всіх національних команд світу. До п’ятірки кращих, крім Роналдо (935 балів), потрапили аргентинець Мессі (678, «Барселона»), іспанські чемпіони Європи Фернандо Торрес (203, «Ліверпуль») і Хаві (155, «Барселона») та бразилець Кака (183, «Мілан»).

Компанія гідна, нічого не скажеш, але так само важко заперечити тому, що досягнення Кріштіано разом із його чудовою технікою більше заслуговують на приз ФІФА, ніж його колег–опонентів. Нехай вихованець португальського «Спортинга» яскравіше провів першу половину року, на погіршення його показників восени є банальна причина — травма. До того ж після відновлення Роналдо ще раз продемонстрував свій високий рівень, вигравши з «Манчестером» у грудні Кубок світу серед клубів. Отримавши почесну відзнаку з рук легендарного бразильця Пеле, лауреат подякував усім, хто допомагав йому сходити непростою стежкою визнання.

* * *

Не обійшла ФІФА увагою й представниць прекрасної статі. Найкращою серед жінок утретє поспіль назвали бразилійку Марту, а до п’ятірки фіналісток обрали її співвітчизницю Кріштіану, німкень Біргіт Принц і Надін Ангерер та англійку Келлі Сміт.

Призами за чесну гру нагородили національні федерації Туреччини й Вірменії.

Окрему відзнаку за розвиток гри отримали палестинці, які провели перший домашній матч на власній території.

 

РАХІВНИЦЯ

Усі володарі приза найкращому
гравцеві світу за версією ФІФА

1991 — Маттеус (Німеччина, «Інтер»)

1992 — ван Бастен (Голландія, «Мілан»)

1993 — Р. Баджо (Італія, «Ювентус»)

1994 — Ромаріо (Бразилія, «Барселона»)

1995 — Веа (Ліберія, «Мілан»/«ПСЖ»)

1996 — Роналдо (Бразилія, «Барселона»/ПСВ)

1997 — Роналдо («Інтер»/«Барселона»)

1998 — Зідан (Франція, «Ювентус»)

1999 — Рівалдо (Бразилія, «Барселона»)

2000 — Фігу (Португалія, «Реал»/«Барселона»)

2001 — Фігу («Реал»)

2002 — Роналдо («Реал»/«Інтер»)

2003 — Зідан («Реал»)

2004, 2005 — Роналдіньйо (Бразилія, «Барселона»)

2006 — Ф. Каннаваро (Італія, «Реал»/«Ювентус»)

2007 — Кака (Бразилія, «Мілан»)

2008 — К. Роналдо (Португалія, «МЮ»)

* * *

Як голосували наші

Тренер збірної України Олексій Михайличенко до своєї трійки лауреатів записав Хаві, Мессі й росіянина Аршавіна.

Капітан нашої збірної Андрій Шевченко голосував за Роналдо, Торреса й Джеррарда.