Де взяти гарний настрій?

13.01.2009
Де взяти гарний настрій?

Створити гарний настрій можна, посидівши на березі уявного моря... (Фото з сайту www.webpark.ru.)

Як ми писали раніше, медичний відділ «УМ» пропонує всім читачам долучитися до важливої справи — поліпшення здоров’я. Минулого року ми вже встигли відвідати вертебролога, дізнатися про важливість «стільцевої фізкультури», навчитися дбати про свої нижні кінцівки, швидко і легко приводити до нормального стану втомлені ноги. А сьогоднішнє засідання «Клубу прихильників здорового способу життя» присвячується набагато тоншим сферам, які неможливо помазати йодом чи обмотати бинтами. Мова піде про емоційний бік нашого життя, який впливає на фізичне здоров’я не менше від екології, спадковості, кількості викурених сигарет і спожитих медикаментів.

 

Головне — спокій!

Чимало людей, як стверджує приватний психолог, арт– і гештальт–терапевт Юрій Стебльов, самотужки отруюють власне існування, наповнюючи життя страхами, гнівом, презирством, заздрістю, тривогою тощо. Яскравий приклад — людина, яка постійно чимось незадоволена: то побурчить із приводу маршрутки, яка півгодини товчеться в заторі, то розповість усім знайомим, як цілий день страждала без гарячої води, то побідкається, як подруга з подарунком на Різдво не вгадала: купила зелений шалик замість блакитного... Кому від цього буркотіння стане краще? Та нікому. У житті завжди буде щось траплятися не за графіком, не так, як ми того хочемо. Щоразу реагуючи на це істерикою, можна просто недожити до старості. Тому спеціалісти галузі «психо» радять не дратуватися через кожну дрібницю, більше любити навколишній світ, поважати себе та інших людей і сприймати всі прикрощі спокійно. А першим кроком на шляху до самовдосконалення може стати простенька вправа з покращення настрою, яку ми виконаємо сьогодні, повернувшись із роботи додому.

Зайшовши до оселі, щиро порадійте затишку й теплу, які там панують. А після вечері на 10—15 хвилин «випадіть» із буденного життя, очистивши голову від заїжджених думок на кшталт «чоловік заробляє мало грошей, так мало грошей, нам не вистачить на все що треба, як його далі жити?» або «сусіди придурки, як вони мене дратують, коли вже це скінчиться». Вам подобаються ці думки? Тільки чесно! Якщо ні, то відпустіть їх у простір. Нехай хтось інший цілими днями вовтузить у голові одні й ті самі песимістичні «пісеньки», а ми — з іншого тіста. Десь у глибині свідомості завалялася думка про сьогоднішню сварку з колегою («От, падлюка, вона ж неправа!!!»), про відповідальну роботу, яку треба буде виконати завтра в офісі? Теж викидайте! Адже в цю конкретну мить ви відпочиваєте в себе вдома, а не з’ясовуєте з кимось стосунки.

А вам слабо закидати коханого подушками?

Очистивши голову від різного сміття, відчуйте себе дитиною — щасливим створінням без іпотечного кредиту, целюліту на стегнах і чоловіка–бабія. Згадайте, як бігали колись за метеликами, як шукали на морі камінь із діркою (на щастя), як грались у квача з однолітками, як бігали наввипередки з такими ж безтурботними істотами. Уявіть цю картину в усіх барвах, звуках і навіть запахах. Ну як, у душі з’явилося відчуття польоту? Як ні, шукайте щось інше. Скажімо, одна моя знайома просто розквітає, згадуючи, як збирала на бабусиному городі колорадських жуків у жерстяну баночку з водою. Мала знала, що у винагороду за виконану роботу на неї чекала магазинна лялька з рожевими бантиками, і це очікування було таким неповторним... Інша знайома на очах добрішає, коли розповідає про одну нічну вилазку до сусідського саду. Ні, яблука ніхто не крав! Начитавшись «Тимура та його команди», дітлахи нишком рвали бур’яни на ділянці стареньких дідуся й бабусі. Після такої «акції» садочок пенсіонерів став таким чепурним... Кожен знайде свою формулу «повернення в дитинство», і, якщо для повноти вражень вам треба витягти з антресолів пошарпану іграшку чи влаштувати в квартирі битву подушками, — уперед. Тільки спочатку поясніть родичам, що з вами відбувається, а то ще перелякаються...

Запам’ятайте прекрасне відчуття свободи і безмежного щастя, яке вам удалося зловити. Правда, супер? Тепер спробуйте повернутися до буденного приготування їжі, прання, прибирання, ходіння на роботу, зберігаючи в душі прекрасний «дитячий» настрій. Жити стане легше! Перебуваючи в такому стані, легше знайти спосіб помиритися зі «злими» сусідами, спланувати сімейний бюджет, щоб зар­плати на все вистачало, знайти несподіване джерело прибутку й виконати складне завдання без страху його провалити.

Для закріплення отриманого ефекту полузайте соняшникового насіння. Ароматні дари природи багаті на клітковину й фолієву кислоту, тому підтримують у нормі нервову систему. А загалом — більше жартуйте, переглядайте гарні комедії й розповідайте анекдоти. Психологи кажуть, що завдяки гумору ми знешкоджуємо наші невдачі, робимо їх менш значущими, піднімаємося над проблемами і швидше можемо їх розв’язати. Коли людина сміється, в її організмі виробляються лімфоцити (клітини імунної системи), ендорфіни та серотонін (гормони гарного настрою). Щирий сміх нормалізує роботу дихальної системи та органів шлунково–кишкового тракту, знімає головний біль. Цікаво, що сміхотерапію нерідко призначають хворим на гіпертонію. А все тому, що від голосного сміху розширюються кровоносні судини, відповідно, нормалізується артеріальний тиск, і пацієнт збільшує шанси на тривале здорове життя.

Отже, частіше усміхайтеся — і буде вам щастя! Успіху і до наступної зустрічі!