Уряде, готуйся: «Гази!»

13.01.2009

Верховна Рада починає роботу в новому році з гарячої теми — обговорення поставок газу в Україну. На трибуну запрошено, зокрема, Президента Ющенка. Опозиція обіцяє також внести питання про відставку уряду Тимошенко.

 

Відкрили тему

Газові дискусії — діло таємниче. В Україні часто ховають від громадськості не тільки зміст переговорів, а й підписані документи (згадайте хоча б 2005 рік, коли тривалий час ніхто не розповідав, що ж саме підписали «Натфогаз» і «Газпром»). Тож не дивно, що вчора деякі депутати пропонували провести засідання ВР у закритому режимі.

Натомість найбільша опозиційна фракція — Партії регіонів — пропонувала відкрити всі двері і ставила перед урядом вимоги оприлюднити дані про поставки газу при журналістах. Кабмін погодився, тож «газове» засідання все ж таки буде відкритим. Як заявив на погоджувальній раді ВР перший віце–прем’єр уряду Олександр Турчинов, Кабмін готовий надати «об’єктивну інформацію з газових питань».

Турчинов уже вчора повідомив депутатам, що звинувачення України в заборгованості перед Росією — безпідставні. «Борг за газ дорівнює нулю, і тому це міф, що в розрахунках є борги», — сказав віце–прем’єр. Він назвав міфом інформацію, ніби Україна несанкціоновано відбирала газ.

Янукович хоче крові Тимошенко

Опозиція знову отримала майданчик для атаки на владу. «Регіонали» критикують у провалі газових переговорів Президента та Кабінет Міністрів. Віктор Ющенко і керівництво уряду дістали запрошення прийти сьогодні на звіт у парламент. При цьому Кабмінові погрожують вотумом недовіри. «Будемо ініціювати звіт уряду і за його результатами, швидше за все, будемо ініціювати відставку», — заявив голова ПР Віктор Янукович. «Те обличчя чи той портрет [держави], який намалювала влада, — за це треба відповідати», — вважає «фотогенічний» Янукович.

Утім БЮТівський віце–спікер Микола Томенко заявив, що «регіоналам» не вдасться відправити уряд у відставку до кінця цієї сесії. Закон про Кабінет Міністрів вимагає тривалої процедури відставки, відтак ВР зможе розглянути постанову не раніше 3 лютого. «Арифметичні підрахунки говорять про те, що потрібно щонайменше 17 днів, аби підготувати це питання», — цитує Томенка «Українська правда».

Президент просить підтримати уряд

Перед погоджувальною радою Голова ВР Володимир Литвин зустрівся з Віктором Ющенком. «Зараз питання залежить від того, чи буде консолідованою наша позиція у наступному, другому раунді, що присвячується угоді про контракт транзиту та ціну газу на 2009 рік», — наводить слова Ющенка прес–служба Президента. На його думку, «нам (у тому числі парламенту) треба підтримати урядову позицію, щоб уряд пішов на переговори з дуже чітким та ясним і політичним, і правовим мандатом».