Чому виє поліцейський пес?

10.01.2009

Найдурніші та найсмішніші ідеї польських поліцейських мають свою щорічну нагороду — «Золотий жезл». Ці непочесні відзнаки призначають від 2006 року... самі ж поліцейські, які таким чином демонструють, що і їм не чуже почуття гумору. Номінантів можна знайти на незалежному правоохоронному порталі www.ifp.pl.

Минулого року найбільшими бовдурами виявилися поліцейські з Малопольського воєводства — південно–східного регіону країни, бо саме вони отримали найбільше номінацій на «Золотий жезл». У місті Освенцім керівник місцевих дільничних видав підлеглим наказ стежити за собакою, який бігав містом. Чотириноге створіння нічого не підозрювало і мало таким чином вивести нишпорок на його хазяїна. Йому правоохоронці мали виписати штраф за те, що чоловік... випустив собаку без ошийника.

Друга номінація припала начальникові поліцейської комендатури Освенціма: він чомусь заборонив оперативникам, які працюють не в формі, носити штани кольору хакі та сорочки з капюшоном. Керівник обґрунтував заборону в наказі тим, що «службовець повинен мати відповідний вигляд».

Начальник поліції містечка Бохня, що неподалік Кракова, звільнив із роботи патруль у повному складі — за нульовий результат їх праці. При цьому він порекомендував чоловікам уже як цивільним особам повернутися в район їх роботи і досягти більших успіхів в іншій царині, а потім знову повертатися на посади в поліцію.

Серед жінок–поліцейських «уславилася» заступниця начальника УМВС передмістя Лодзі — Згєж. Вона намагалася внести до обов’язків поліцейських проведення уроків підготовки до подружнього життя для місцевих пар, які збираються побратися. Проти запровадження в життя такої ініціативи рішуче постав місцевий ксьондз.

Історичний перший «Золотий жезл» за 2006 рік дістався також поліціянтам Малопольщі: заступник начальника поліції міста Нови Сонч Марек Хебда намагався... вкрасти в місцевому супермаркеті телефонний акумулятор. Найбільшим абсурдом 2007 року польські поліцейські визнали наказ заступника начальника УМВС столичного району Воломін, який зажадав від підлеглих письмового пояснення, «чому службові собаки гавкають у поліцейській псарні». Підлеглі письмово пояснили начальнику, що чотири службові собаки спілкуються між собою за посередництвом гавкання і не можуть робити це пошепки. Вони також попередили коменданта про можливість виття чотириногих, особливо в період повного місяця.

Прізвище «переможця» конкурсу за 2008 рік буде оголошене в січні. Керівництво поліції офіційно відмежовується від такої премії, стверджуючи, що результати його не цікавлять.