Злидні після блиску

10.01.2009
Злидні після блиску

Поки росіяни й німці боролися між собою, «хитрий» Крістоф Зуманн приніс перемогу австрійцям. (Фото Рейтер.)

Ось так завжди: тільки звикаєш до перемог наших спортсменів, як вони ж опускають тебе з небес на грішну землю. «Срібний» успіх української жіночої естафетної четвірки в середу породжував небезпідставні надії на медальний здобуток і команди чоловіків. Чому б і ні: на другому етапі Кубка світу в Хохфільцені наші хлопці вже були третіми, тому сподівання на нові висоти виглядали обґрунтованими.

Порівняно з попередніми гонками в Німеччині склад «синьо–жовтого» квартету дещо змінився. Не побачили ми на трасі Сергія Седнєва, котрий доволі впевнено виступає в цій дисципліні. Натомість тренери вирішили випустити разом Олега Бережного та Романа Приму — на двох попередніх етапах вони змінювали один одного.

Великих дивідендів такі зміни в складі не принесли. Жоден українець позавчорашнього вечора не відстрілявся чисто, а дехто й узагалі «відкатав» додаткові штрафні кола. Та й швидкість підвела.

На дебютному відрізку за Україну біг член збірної В’ячеслав Деркач. Якщо першу стрільбу представник Чернігова завершив з одним додатковим патроном, то другий вогневий рубіж став початком нашого краху: чотири промахи й одне додаткове штрафне коло відкидають Україну на 18–те місце поміж 20 учасників.

Не краще виглядав на дистанції другий змінник — Роман Прима. Три постріли «в молоко» лежачи та чотири стоячи — забагато, погодьтеся. Чергові штрафні 150 метрів у виконанні Прими залишили наших «стріляючих лижників» у когорті аутсайдерів.

Трохи вдаліші дії Олега Бережного та Андрія Дериземлі дозволили українцям піднятися на кілька позицій вище. Сумчанин Бережний на стрільбищі використав два додаткові патрони й передав естафету Дериземлі 17–м. Чернігівчанин виглядав найкраще з усіх наших. На кожному з вогневих рубежів він використав по одному «шостому» набою, а швидкість на дистанції дозволила Андрієві фінішувати 14–м.

А перемогу ефектно здобули австрійці, які цілу гонку йшли відразу за спиною лідера, а на початку заключного етапу — й узагалі третіми. Останню стрільбу Крістоф Зуманн провів швидше і вдаліше за російського та німецького опонентів (Круглова й Ланга), що дозволило Австрії принести до своєї скарбнички вже друге «золото» чоловічої естафети в сезоні 2008/09.

«Знаєте, як ми перемогли? Та ми просто хитріші за суперників», — так оцінив стратегію своєї команди, побудовану на фінішному спурті, ще один австрійський біатлоніст — Даніель Мезотич.

Невдача в естафетній гонці опустила нашу чоловічу збірну з п’ятого на шосте місце в заліку Кубка націй. Покращити становище хлопці зможуть сьогодні в індивідуальній спринтерській гонці на 10 км. Учора ж увечері свої перегони провели жінки на дистанції 7,5 км.

 

ТАБЛО

4–й етап Кубка світу. Обергоф (Німеччина). Чоловіки. Естафета (4х7,5 км). 1. Австрія — 1 год. 19 хв. 36,6 сек. (0 штрафних кіл + 12 додаткових патронів). 2. Росія — +8,7 (0+6). 3. Німеччина — +19,2 (1+9)… 14. Україна — +5.22,7 (2+14).