Трагічний, драматичний і необхідний

30.12.2008

У скрутні для країни часи всі політичні сили і гілки влади повинні об’єднатися заради спільної боротьби з кризою. До цього закликає їх Президент: минулої п’ятниці в ефірі фінального у 2008 році ток–шоу «Свобода на «Інтері» Віктор Ющенко запропонував усім парламентським силам сформувати антикризовий комітет, до якого увійшли б представники і влади, й опозиції, Камбіну, Нацбанку тощо, і спільно працювати над ухваленням важливих законів. У тому числі й тих, які стосуються реформи судової системи. При цьому глава держави наголосив, що «сьогодні ключовим викликом для країни є не майбутні президентські вибори, а те, наскільки влада здатна боротися з кризою».

До слова, під час виступу рейтинг Віктора Ющенка у студії сягнув 47 відсотків. Порівняно з тими 3—5 відсотками, які відводять В.Ю. соціологи, показник вельми оптимістичний.

Також Президент запевнив, що підпише ухвалений Верховною Радою Закон «Про Державний бюджет на 2009 рік», хоч і жорстко його розкритикував. «Політичне намагання прийняти бюджет політична домінанта сьогодні перемогла. Ми прийняли складний бюджет, драматичний, навіть трагічний, який не дає відповідь на боротьбу з кризою і мобілізацію суспільства на реформи», — зауважив Ющенко. За його словами, бюджет не передбачає ефективних заходів, які б виводили українську економіку з кризи, хоча саме державний бюджет є «першим документом ефективної боротьби з кризою». Натомість ухвалений парламентом «кошторис» держави на наступний рік розрахований «на основі нереалістичних макроекономічних показників та підготовлений у непрозорий спосіб». «Ми потребуємо реалістичних макроекономічних показників, навколо яких могли б формувати бюджетну політику», — констатував Президент.

І вже не вперше наголосив, що перед тим, як затвердити бюджет, Верховна Рада повинна була ухвалити пакет антикризових економічних та соціальних законів. Однак, незважаючи на всі вади, Ющенко пообіцяв підписати Закон «Про Державний бюджет України на 2009 рік», оскільки країна має увійти в новий рік із затвердженим головним фінансовим документом. І дотримав слова: як повідомив учора на брифінгу для журналістів заступник голови президентського секретаріату Олександр Шлапак, під «одним із найпроблемніших, найскладніших бюджетів за останні 10 років» уже стоїть «автограф» Президента.