Литвин і москвини

30.12.2008
Литвин і москвини

Володимир Литвин із Сергієм Мироновим. (Фото Укрінформ.)

Голова ВР Володимир Литвин відвідав із офіційним візитом Росію. Це перший закордонний візит Володимира Михайловича під час другої спікерської каденції. Перед самим Новим роком Литвин зустрівся зі спікерами двох палат — головою Держдуми Борисом Гризловим і головою Ради федерацій Сергієм Мироновим. У Москві він намагався поводитися так, як і в Україні, — «миротворцем» опонуючих таборів.

У Росії Володимир Литвин сказав, що головна мета його візиту — «перервати паузу в українсько–російських відносинах парламентськими методами та методами дипломатії».

Про що могли говорити спікери? Звичайно, про покращення зв’язків на міжпарламентському рівні. Гризлов поскаржився Литвину, що контакти «перебувають не у кращому стані». Проблемами двосторонніх відносин голова Держдуми назвав перспективи вступу України до НАТО, дії України під час кавказького конфлікту, Голодомор та дискусію про перебування Чорноморського флоту в Криму, повідомляє прес–служба Верховної Ради.

Володимир Литвин відповів, що вступ до НАТО не є пріоритетним для українських громадян. «Моя позиція полягає в тому, що безпека країни перш за все визначається відносинами з сусідами», — відзначив спікер. Така позиція вочевидь сподобалася Кремлю, але не була для росіян новинкою. Подейкують, що підтримка Литвина в Україні — один із довгограючих проектів режиму Путіна.

Крім іншого, Голова ВР запропонував російським колегам інвентаризувати проблемні питання, скласти список першочергових завдань і працювати в режимі міжпарламентських комісій.

Спілкуючись із журналістами радіо «Ехо Москви», Литвин закликав політиків припинити спекуляції про територіальну цілісність України, а також висловився за створення газового консорціуму з Росією («ми пускаємо росіян у свої газосховища, а вони дають українцям доступ до розробки родовищ»).

Коли готувався цей номер «УМ», стало відомо, що Литвин також зустрівся з прем’єром Володимиром Путіним.