Найкращі на футболі

30.12.2008
Найкращі на футболі

Хвостенко й Дериземля тріумфували в комерційному старті. (Фото Рейтер.)

Біатлон: сенсаційний тріумф

Офіційний сезон у розіграші Кубка світу серед біатлоністів узяв паузу до 6 січня. Але для тих елітних «стріляючих лижників», кому нудно відпочивати, на футбольному стадіоні «Арена ауф Шальке» в німецькому Гельзенкірхені минулої суботи організували так звану «Різдвяну гонку». Для участі в ній відібрали десять пар — по одному чоловіку й жінці. За Україну виступали Оксана Хвостенко й Андрій Дериземля з Чернігова. Три роки тому Дериземля вже брав участь у таких перегонах і разом із Оленою Петровою посів сьоме місце.

Змагалися атлети просто на футбольній арені, яку засипали снігом, а підтримували їх 46 тисяч глядачів — неймовірна як для біатлону аудиторія.

У першій частині перегонів, гонці з масовим стартом, українці випередили німкеню Мартіну Бек (колишня Глагов) і австрійця Кристофа Зуманна (він замінив травмованого німця Бірнбахера) лише на півсекунди. Після невеличкої перер­ви, в другому «таймі» — гонці переслідування — наші співвітчизники стріляли швидше та влучніше за іменитих суперників і на фініш заслужено прийшли першими. І це при тому, що під час передачі естафети Андрієм Оксана несподівано впала, втративши кілька секунд. Крім овацій і визнання публіки, наші біатлоністи отримали й 24 тисячі євро призових.

Лижі: Шевченко на підході

У суботу ж розпочалися найпрестижніші змагання серед лижників — «Тур де скі». На відміну від біатлоністів, ці комерційні перегони, що відбуваються лише третій сезон, входять до офіційного заліку Кубка світу. Із 27 грудня по 4 січня на спортсменів чекають сім стартів: пролог, два спринти, три гонки класичним стилем і дві вільним. Турнір проводиться у трьох країнах — Німеччині, Чехії й Італії, тож атлетам на новорічні свята доведеться проявити неабияку витримку.

Перші два старти відбулися в німецькому Обергофі. Лідер української збірної, Валентина Шевченко, найкраще себе почуває в гонках вільним стилем на великі дистанції, тож наразі їй доводиться «сидіти в засаді» й чекати моменту для своєї «коронки». Після двох етапів на першому рядку перебувала переможниця «Туру 2006/07» — фінка Вірпі Куйтунен. Дещо полегшує їй завдання повернутися на трон відсутність минулорічної переможниці — шведка Шарлотта Калла застудилася й не бере участі в змаганнях.

Уже вчора спортсмени «ганялися» в спринті в Празі, а 31 грудня й 1 січня долатимуть дві дистанції в Новому Мєсті. Два завершальні етапи відбудуться в італійському Валь ді Фіємме 3 і 4 січня.

 

ТАБЛО

Біатлон. «Різдвяна гонка» (Гельзенкірхен)

1. Хвостенко/Дериземля (Україна) — 32 хв. 21,6 сек. (4 промахи). 2. Бек/Зуманн (Німеччина/Австрія) — +14,6 (6). 3. Юр’єва/Ярошенко (Росія) — +32,8 (4)…

* * *

Лижі. «Тур де скі»

Пролог (вільним стилем). Жінки (2,8 км). 1. Ністад (Німеччина) — 6.17,2... 30. Шевченко — 6.41,5... 48. Нестеренко (обидві — Україна) — 7.05,3.

Чоловіки (3,75 км). 1. Тайхманн (Німеччина) — 7.11,8... 62. Лейбюк (Україна) — 8.09,1.

Переслідування (класичним стилем). Жінки (10 км). 1. Куйтунен (Фінляндія) — 30.22,7... 21. Шевченко — 31.55,7... 49. Нестеренко — 33.58,2.

Чоловіки (15 км). 1. Колонья (Швейцарія) — 43.05,1... 53. Лейбюк — 45.57,8.