Відставка через три «с»

27.12.2008

Верховна Рада, якій учора не вдалося прийняти бюджет бодай у першому читанні, вирішила зігнати злість на кадрах, які впали в її немилість. Парламентарії більшістю голосів проголосували за звільнення з посади голови Фонду державного майна Валентини Семенюк–Самсоненко, а також висловили недовіру голові Національного банку Володимиру Стельмаху. Семенюк уже може забирати особисті речі з кабінету, а от Стельмах поки залишається на посаді, бо постанова ВР — лише політична декларація.

Першим у черзі стояв Нацбанк. Парламент заслухав попередній звіт тимчасової слідчої комісії ВР, яка розслідувала діяльність НБУ під час економічної кризи. Голова комісії Юрій Полунєєв закинув Нацбанку, що той обвалив курс гривні. За словами БЮТівця, Національний банк використовував неефективні та непродумані заходи для стабілізації курсу гривні. «Довіра до політики НБУ, напевне, є найнижчою за всі роки незалежності», — відзначив Полунєєв.

Нацбанку дісталося й за рефінансування комерційних банків. Полунєєв поскаржився, що НБУ відмовився надати комісії детальну інформацію, пославшись на банківську таємницю. Голова комісії порівняв НБУ із «колективним Соросом», натякаючи на те, що банк проводив спекуляції з валютою. Цікаво, як таку характеристику оцінила Тимошенко, яка недавно сама зустрічалася з фінансистом Джорджем Соросом у Борисполі...

Відтак Верховна Рада висловила недовіру Володимирові Стельмаху та правлінню НБУ аж 380 голосами: постанову підтримали всі фракції, лише в «НУНС» погляди розділилися. Робота Нацбанку під час кризи, на думку депутатів, «не забезпечила основної функції НБУ — стабільності національної грошової одиниці, що створило загрозу національній економічній системі та суверенітету України». Парламент звернувся до Президента, аби він вніс подання на звільнення голови Нацбанку.

До речі, ані Володимир Стельмах, ані голова ради НБУ Петро Порошенко послухати критику не прийшли: перший був на нараді в Президента, а інший — нібито хворів. А, за деякими даними, саме Порошенко в результаті комбінації БЮТ мав би посісти крісло, звільнене ветераном Стельмахом. Але спершу потрібно, щоб відставку Стальмаха юридично оформив Президент.

Що ж до Валентини Семенюк–Самсоненко, то на неї «тимошенківці» гострили зуби ще з літа. Як заявив віце–прем’єр Олександр Турчинов, відставка Семенюк назрівала, бо пані Валентина запровадила «непрозорі схеми приватизації» і провалила програму продажу держмайна у 2008 році. Кабмін кілька разів приймав рішення про відсторонення Семенюк, але їх блокував Президент. Створення коаліції і зміна розкладів у парламенті відкрили двері для відставки голови ФДМ. За звільнення соціалістки проголосувало 259 депутатів — майже всі, крім Партії регіонів, а в «НУНС» не додали голосів представники «Єдиного центру».