Недовіряй і перевіряй

27.12.2008

Наприкінці кожного року ЗМІ рябіють пророцтвами на рік наступний. Легкодухий читач чи глядач проковтує все, не згадуючи, а чи справдилися подібні пророцтва, виголошені рік тому. Але скептики з довгою пам’яттю таки трапляються. Так, товариство наукових досліджень паранормальних явищ із німецького міста Россдорф, що у федеральній землі Гессен, провело аналіз 165 пророцтв і передбачень відомих німецьких віщунів та подібних публікацій у провідних ЗМІ, які були зроблені рік тому на 2008 рік. Загальний висновок: переважна більшість прогнозів не справдилася

Ось кілька прикладів. Астролог Вольфганг Шеєр передбачав, що терористичний напад перешкодить перемозі німецької футбольної збірної на чемпіонаті Європи на стадіонах Австрії та Швейцарії. Тепер ми вже знаємо, що «бундестіму» зашкодили не терористи, а Фернандо Торрес та інші футболісти зі збірної Іспанії.

Так і не сталося ніякого замаху на життя президента США, хоча астрологи пророкують його щороку (якщо не вважати терактом жбурляння черевиком іракського журналіста).

Показово, що світову фінансову кризу не передбачив жоден (!) зі 165 «пророків». Передбачення ж про те, що в певному місці випаде більше дощів чи буде посуха, мають математичну імовірність 50 на 50, тому інколи «ясновидці» таки потрапляли пальцем у небо.

Німецькі фахівці також указують на «маленькі хитрощі» так званих ясновидців, котрі формулюють свої пророцтва так, що їх можна трактувати будьяким чином. Лише незначна частина «пророків» вгадала перемогу Барака Обами на президентських виборах у США — приблизно така, як відсоток звичайних виборців в опитуваннях.

Усупереч численним пророцтвам, Бред Пітт та Анджеліна Джолі і не побралися, і не розлучилися. Не справдилися численні передбачення про шлюби князя Монако Альберта ІІ та одруження британського принца Вільяма. Але одружився данський принц Йоахім, що передбачила лише одна провидиця — Сабіна Краузе. Щоправда, й та відзначилася лише за два місяці до офіційної заяви королівського двору, коли в таблоїдах розпочали кружляти чутки про можливий шлюб.