«Не малюйте 2008 рік двома фарбами»

25.12.2008
«Не малюйте 2008 рік двома фарбами»

Віктор Ющенко на подіумі. (Фото Рейтер.)

Підсумкова за рік прес–конференція Президента, що відбулася увечері вівторка в Українському домі й мала «заголовок» «Майбутнє твориться сьогодні», тривала понад дві години. Віктор Ющенко відповідав на запитання спокійно, виважено (хоча розпал політичних пристрастей сягнув найвищої точки) і... традиційно довго. Тому, власне, не так–то багато цих запитань було й поставлено, хоча журналісти заготували їх не лише з Києва, а й з регіонів, зв’язок із якими був організований шляхом телемосту. Натомість глава держави довів, що недаремно пишається своєю демократичністю і здобутою на Майдані свободою слова: відповів на запитання від інтернет–аудиторії, яке годі й уявити, щоб пролунало на прес–конференції, скажімо, президента Росії або Білорусі.

Це запитання, яке здобуло підтримку понад 86 тисяч інтернет–користувачів тільки на «Українській правді» (збір запитань проводили кілька сайтів), звучало так: «Шановний пане Президенте, скажіть, будь ласка, скільки нам (простим людям) потрібно вам заплатити, щоб ви разом з усіма депутатами ВР, міністрами, урядовцями назавжди виїхали за кордон і не заважали Україні нормально розвиватися?».

 

«Я зараз міркую, чи відповісти так гумористично, як задається питання, чи...

Очевидно, це питання–про­вокація», — констатував Ющенко. Нагадавши, що йдеться про виборних посадовців (адже й міністри призначені політичними силами, які обрав народ), Президент нагадав про взаємну відповідальність тих, кого обрали, і тих, хто обирає. «Це риторичне питання — який народ, така і влада», — зауважив В.Ю. І завершив таки з почуттям гумору: «Що стосується плати — це корупція. Такі пропозиції не проходять. Нам треба вдосконалювати відносини «влада–виборець». Кращою відповіддю на це питання є демократизація».

А ще глава держави висловив упевненість, що дві третини тих, хто підтримав таке запитання, перебувають не в Україні. Потім прес–секретар Президента Ірина Ванникова прямо заявила, що це питання «відображає інтереси російських інтернет–користувачів». Мабуть, із Росії за нього й справді хтось голосував. Однак комп’ютерні фахівці «УП» відповідально заявляють, що автор цього запитання ставив його з України, і переважна більшість тих, хто його підтримав, також перебуває у нашій державі.

Про курс національної валюти

«У мене є відчуття, що за сім днів стабілізація на валютному ринку буде досягнута, — сказав Президент. — Переконаний, проблема стабільності національної грошової одиниці сьогодні вичерпується. Найближчі дні до нового року ми будемо мати все нові і нові свідчення того, як криза іпотечна, фондова, а потім валютна і курсова знаходять певну рівновагу». При цьому Ющенко зазначив, що в України залишаться «великі проблеми, що стосуються бюджетної кризи, яка зачіпає підвалини національної економіки».

Серед причин різкої девальвації гривні В. Ю. назвав тиск на національну валюту, спричинений політикою уряду, нагадавши, що валютний курс — це «віддзеркалення, наслідок, а не причина». За словами Президента, в останні місяці гривня пережила одну з найбільших атак за весь час свого існування, але «це вже позаду і з кожним днем ми будемо бачити гривню, яка стає стабільнішою».

Про борги України за газ

Борги «Нафтогазу України» перед «Газпромом» знято, повідомив Президент. «Оскільки у грудні склалася ситуація, коли в уряду немає жодної копійки, щоб розплатитися за газ, я поставив це питання перед Нацбанком. Ми домовилися, що для розрахунків по частині газового боргу використаємо валютні резерви НБУ», — розповів Ющенко, наголосивши, що «у класичній ситуації Нацбанк не повинен мати ніякого відношення до цих платежів». Так чи інакше, на сьогодні питання вирішено. Водночас глава держави наголосив, що йдеться не про поточне, а про майбутнє споживання Україною російського газу.

За словами Президента, проблема газових боргів не в тому, що споживачі не розплачуються за спожитий газ, а «в тому, що уряд у цьому році вирішив сформувати найбільші запаси газу». «Очевидно, логіка була така: ціна газу наступного року не прогнозується, вона може бути ще вищою. Доцільно було б газ за ціною 179,5 дол. закачати в сховища і ним покривати баланс споживання 2009 року, — пояснив В. Ю. — Схема хороша, ідеальна за умови, якщо розраховуватися за той газ, що постачається як сезонна потреба. Проблема уряду і «Нафтогазу» в тому, що він накопичив сезонний газ, який не спожитий і за який нікому платити, бо немає споживання. Цей газ брався тоді, коли газ на ринку ніхто не купував».

Про своє головування в НСНУ

«Пропозицію очолити партію я прийняв тільки з одного міркування, що за останні кілька років, особливо місяців, на партію разом, ідеологію, і в якійсь мірі на мій курс, було зроблено надзвичайно багато атак і нападів... Тому це рішення символічне, яким я хочу продемонструвати, що я разом із цими ідеалами, з цими цінностями», — наголосив Ющенко. Окрім того, заявив, що погодився очолити партію, оскільки на неї чинився тиск, і нагадав, що звернувся до політради НСНУ з проханням сформувати статут так, щоб обрання його головою партії відповідало законам і Конституції. Також В. Ю. запевнив: те, що він очолив партію, «ніяк не відобразиться на виконанні повноважень Президента».

Про подарунок, якого заслуговує на Новий рік від громадян

«Як Президент на довіреній мені посаді я роблю все в моїх можливостях, щоб країна рухалася дорогою демократії, щоб не бути свідками того, як демократичні перетворення скасовуються в тих чи інших інституціях, щоб український народ відчув, що він є європейським народом, — сказав Ющенко. — Не малюймо 2008 рік двома фарбами! Не втрачайте людської гідності, не опускайте нашу національну гідність — ми прожили рік такий, як він вдався. Президент усе буде робити, щоб з кожного дня, в якому живе нація, ми вигравали як нація. Я знаю, що у нас дуже багато можливостей бачити європейську країну. Зробити це за 365 днів неможливо. Але розбудовувати українську дер­жаву і боротися за завтрашній день треба сьогодні». «Я бажав би, щоб під ялинкою були достойні подарунки кожному з 47 мільйонів українців», — завершив відповідь Президент.

Про бюджет–2009

«Прикро, що нація звикла до того, що бюджет — це предмет «мєчтаній» однієї людини, яка з унікальною акторською майстерністю обмальовує фата моргану. Парламент поставлений у ситуацію, коли вибору немає — він зобов’язаний ухвалити бюджет. Без бюджету входити в новий рік неможливо», — наголосив глава держави. При цьому він зазначив, що «це бюджет кризи». Відповідаючи на запитання про те, як боротися з безробіттям, Президент наголосив, що необхідною умовою для цього є ухвалення ефективного й антикризового пакета законів.

Про останні виступи Тимошенко

Ющенко попросив Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко «не чіпати інші інституції, не валити їх, підбираючи місця для політичних партнерів». «Це руйнація стабільності держави. Те шоу, яке ми бачимо з п’ятниці, ті атаки, які відбуваються на фінансову систему, призвели до того, що ми маємо колосальні проблеми по наших зовнішніх зобов’язаннях, — сказав Ющенко. — З моїх вуст ви не почуєте слова «дефолт». Цього не буде. Я не допущу цього».

«Я думаю, що ті, хто сидить на Грушевського, бажають хаосу цій країні. Я переконаний, що, якби на розбудову держави політиками виконавчої влади було затрачено стільки часу, скільки на шоу, ми б далеко були в іншому місці, кращому, стабільнішому».

Також Ющенко нагадав про те, що на Київщині «під покровом однієї політичної сили — БЮТ — працює злочинна група», яка проводить махінації із землею, і розповів, що заарештованого керівника управління земельних ресурсів «під тиском Прем’єр–міністра» випустили. Окрім того, за словами Президента, «під тиском народного депутата Андрія Портнова, який діє за вказівкою Прем’єр–міністра, Печерський суд Києва розглядає питання про скасування кримінальної справи проти львівського судді–хабарника Ігоря Зварича».