Особливості національної кухні

25.12.2008
Особливості національної кухні

Анатолій Клепач із Вінницької області став переможцем відкритого чемпіонату Києва із поїдання вареників. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

У різних куточках земної кулі існують як загальновизнані світовою спільнотою види спорту, так і свої особливі змагання. Скажімо, дикуни Африки сперечаються, хто швидше вб’є лева, аборигени Нової Зеландії — хто далі плюне. Українці ж здавна славилися пристрастю до смачної їжі. На продовження цієї національної риси українець Алекс Гутмахер, який нині мешкає у США, вирішив організувати турніри з поїдання вареників на час. Колишній одесит провів перший такий чемпіонат у Нью–Йорку в 2001 році. Упродовж чотирьох років Гутмахер опікувався цими змаганнями переважно серед нашої діаспори за океаном, а в 2005–му конкурс отримав статус чемпіонату світу зі швидкісного поїдання українських вареників.

Тоді турнір провели в Нью–Йорку в рамках фестивалю україно–американської спадщини «Українська осінь» під патронатом мера Нью–Йорка Майкла Блумберга. У тому ж 2005–му був зафіксований і світовий рекорд — американець українського походження (хто ж із нами зможе тягатися!) Олег Жорницький впорався з сотнею вареників за 1 хв. 39 сек.!

За рік Гутмахер приїхав на історичну батьківщину, аби виявити найкращого тут. Взяти участь у змаганнях міг кожен бажаючий. Щоправда, відбіркові тури проводилися лише в 12 областях України; за їх підсумками визначилися фіналісти. 26 серпня 2006 року на головній сцені столичного майдану Незалежності відбувся фінал першого всеукраїнського чемпіонату зі швидкісного поїдання українських вареників. Переможцем виявився Тарас Дзюба, який «заправився» сотнею вареників із картоплею за 5 хв. 22 сек.

А минулих вихідних Гутмахер провів на Майдані відкритий зимовий чемпіонат Києва з цього ж виду спорту. За оригінальними змаганнями спостерігали, підбадьорюючи учасників, кілька тисяч співгромадян. Переможцем за явною перевагою став студент Київського національного університету ім. Шевченка Анатолій Клепач. Його результат не належить до видатних у порівнянні з попередниками — 90 вареників за сім хвилин, але шанс поліпшити цей показник і «набрати форму» в молодика ще буде.

Адже наступного року відбудеться матч–реванш між збірними США й Ук­раїни. Із–за океану до Києва прибудуть згаданий чемпіон світу Олег Жорницький та американець українського походження Микола Лєцин — чемпіон США та Канади. Честь української команди захищатимуть Тарас Дзюба й Анатолій Клепач.

Василь ВІДРІЖСАЛО