Back in the USSR

24.12.2008
Back in the USSR

Кенан Байрамович із «Києва» бореться за м’яч із московським динамівцем Сергієм Монею. (Фото з сайту БК «Київ».)

Ностальгічна ідея об’єднання як­що не держави, то хоча б якихось її складових, що роками блукає в головах певної частини мешканців пострадянського простору, знаходить своє втілення у спорті. Зокрема, в баскетболі. Уже фактично вирішено, що з сезону 2009/10 почне свою історію нове змагання, яке отримало назву «Єдина ліга ВТБ».

Головною метою цього турніру є об’єднання найкращих команд Східної Європи. Причому, як виявляється, організатори запрошують клуби не лише з республік колишнього СРСР, а й із деяких інших країн — Чехії, Польщі, Болгарії. Щоправда, остаточно ані склад учасників, ані формат ліги ще не сформовано.

Своєю метою турнір нагадує Пів­нічно–Європейську баскетбольну лігу (НЄБЛ), що існувала на межі тисячоліть під литовською егідою і в якій справді грало чимало сильних команд Східної та Північної Європи. До елітних єврокубкових змагань на кшталт Євроліги й Кубка УЛЄБ тоді мало кого з них підпускали, от «другорядні» клуби й придумали собі нове змагання.

Свою функцію «просування» в Європу НЄБЛ виконала — комерсанти з Європейської спілки баскетбольних асоціацій (УЛЄБ) стали більше залучати під свої прапори команди країн колишнього соціалістичного табору. Щоправда, до найпотужнішого турніру — Євроліги — пробитися «східнякам» наразі практично неможливо, адже склад учасників там формують переважно за попередніми контрактами, а не за спортивним чи географічним принципом.

Саме спортивні досягнення збирається ставити на перше місце Єдина ліга ВТБ. Тобто чемпіони й срібні (або навіть і бронзові) призери країн, що ввійдуть до цього утворення, отримають право виступати в турнірі. Таким чином команди намагаються компенсувати брак практики міжнародних зустрічей високого рівня. Бо Кубок виклику чи Кубок УЛЄБ не задовольняють амбіції клубів–засновників.

Звісно, в нинішній час комерціалізації спорту без фінансової підтримки будь–яке змагання не має шансів на життя. Тож нова ліга знайшла собі генерального спонсора в особі банку ВТБ. Зацікавлені в новому турнірі й компанії, що допомагають клубам — реклама в сусідніх країнах їм не завадить.

Щоправда, не зовсім зрозуміло, чи будуть українські колективи (передусім «Азовмаш» і «Київ») виступати в національній першості основними складами і чи заявлятимуться вони в єврокубки. Можливо, тому президент Федерації баскетболу України й фактичний керівник «Києва» Олександр Волков і не поспішає збільшувати кількість матчів у національному чемпіонаті, аби знаходився час на лігу ВТБ. Хоча, думається, першій особі нашого баскетболу варто приділяти більше уваги внутрішній арені й навести лад у своєму господарстві. Адже існування двох альтернативних українських змагань ФБУ й УБЛ ніяк не сприяє прогресу вітчизняних «гулліверів».

Між тим у столиці Росії в залі ЦСКА імені Олександра Гомельського вісім команд провели показовий Кубок–анонс ліги ВТБ. Чемпіон України, «Азовмаш», виграв одну зустріч із трьох, поступившись у дуелі за п’яту позицію найслабшій команді Євроліги УЛЄБ — каунаському «Жальгірісу». А «Київ» програв лише найсильнішому колективу Старого світу — московському ЦСКА — й виборов доволі пристойне третє місце.

 

ТАБЛО

Промо–кубок ліги ВТБ (Москва)

За 7–ме місце. АСК «Рига» (Латвія) — «Проком» (Польща) — 76:56.

За 5–те місце. «Азовмаш» (Україна) — «Жальгіріс» (Литва) — 78:82 (Нсонву (20), Серапінас (18) — Шаленга, Мачуліс (по 20)).

За 3–тє місце. «Київ» (Україна) — «Динамо» (М, Росія) — 86:73 (Маркоїшвілі (28), Байрамович (15) — Хансен (15)).

Фінал. ЦСКА (Росія) — «Хімки» (Росія) — 70:66.