Озоном по «цукру»

23.12.2008
Озоном по «цукру»

Глюкометр показує зменшення рівня цукру в крові після лікування озоном. (Фото автора.)

Нову методику лікування цукрового діабету, досить популярну в сусідній Росії та країнах Європи, запровадили в Черкаській міській лікарні № 3. Трохи більше року тамтешні ескулапи почали застосовувати озонотерапію у спеціально відкритому кабінеті. Відтоді співробітники цього медичного закладу вже пролікували понад 600 хворих на цукровий діабет. Були серед пацієнтів і діти від 12 років, і люди похилого віку — не тільки черкащани, а й мешканці Дніпропетровська, Полтави та Кіровограда. Тож кабінет, у якому проводять озонотерапію, постійно завантажений.

Результати нового лікування діабетиків перевершили сподівання фахівців. Проаналізувавши не одну сотню історій хвороб, лікарі з’ясували, що їхні пацієнти змогли зменшити ін’єкції інсуліну на 50%. До того ж у цих людей покращився кровотік у нижніх кінцівках, поліпшився зір. Більше того, вдалося допомогти навіть тим хворим, яким загрожувала ампутація. У них поліпшився стан судинної системи, і страшна операція стала не потрібною.

«Цукровий діабет може звалитися на голову, навіть якщо в твоїй родині ніхто й не чув про цю хворобу. Так п’ять років тому було зі мною, коли раптом почала худнути. Під час обстеження виявили цукровий діабет другого типу», — розповідає черкащанка Ганна Коваль. Жінка теж пройшла три сеанси озонотерапії й зізнається, що почувається значно краще — дозу інсуліну справді зменшила.

«Хворим на цукровий діабет ми вводимо під шкіру або у кров озоновий розчин — сильний окислювач, який розщеплює недоокислені продукти в організмі. Завдяки цьому в капілярах людини зникає кисневе голодування, а з її організму виводяться шкідливі речовини», — пояснює «Україні молодій» головний лікар Третьої міської лікарні, кандидат медичних наук, голова Асоціації лікарів міста Черкаси Олександр Федорук. Саме йому належить ідея запровадження нового методу в регіоні. Олександр Леонідович каже, що озонотерапія проводиться за допомогою медичного озонатора харківського виробництва. Лікування для пацієнтів — безкоштовне. Доведеться витратитися тільки на ліки, а це приблизно 50 гривень за один сеанс. Самі сеанси тривають у серед­ньому 2–2,5 години. Кожному пацієнту потрібно пройти невеликий курс сеансів — від трьох до семи. На лікування беруть навіть малих дітей (віком від трьох років) і хворих, які відзначили 80–річний ювілей.

 

ДОВІДКА «УМ»

Озон — модифікація кисню, яка складається з триатомних молекул. У великих дозах — сильний токсин, який нейтралізується спиртом. У терапевтичних дозах — засіб оздоровлення організму. Медики кажуть, що завдяки озонотерапіі покращується постачання тканин киснем. Зв’язуючись із кров’ю, активний газ стимулює еритроцити до вироблення спеціального ферменту, який відповідає за міцність зв’язку гемоглобіну і кисню. Завдяки ферменту гемоглобін легко віддає кисень оточуючим тканинам, а ті, у свою чергу, починають краще дихати.

 

ДО РЕЧІ

Офіційно в Україні зафіксовано понад мільйон хворих на цукровий діабет. Утім експерти зазначають, що реальна кількість хворих у 2,5–3 рази більша — чимало пацієнтів на ранніх стадіях хвороби просто не знають про неї. Через відсутність ефективної системи ранньої діагностики патології судин чимало пацієнтів дізнаються про свою недугу вже після розвитку хронічних ускладнень, зокрема гангрени нижніх кінцівок, ретино– і нефропатії. А ці ускладнення, на жаль, мають тенденцію дуже швидко призводити до інвалідності та смерті людей. У різних країнах товариства сліпих на 60—85% формують саме хворі на діабет. Приблизно 50% хворих на цукровий діабет першого типу помирають від хронічної ниркової недостатності. Серед таких хворих у два–п’ять разів частіше діагностується інфаркт міокарда, а гангрена нижніх кінцівок стається у 200 разів частіше, ніж у людей, які мають «нормальний цукор крові».