Книжки з короною

23.12.2008

У малому залі Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки було темно і шумно. Галасували, чи то пак інтелектуально перемовлялися, про дива у літературі письменники, книгомани, журналісти і просто друзі організаторів конкурсу «Коронація слова». Через неповні два тижні закінчиться прийом рукописів на 2009 рік, а щоб по світу не йшла порожня слава про конкурс, організатори — компанія «Крафт Фудз Україна», вирішили провести останню в цьому році презентацію–імпрезу книг–переможців 2008 року. До дійства підійшли оригінально — п’ять письменників, романи яких уже вийшли друком, самі мали придумати презентацію–виставу, а їхні виступи режисер мистецького вечора Сергій Архипчук доповнив музичним супроводом гуртів «Холодне сонце», «Рутенія», грою віртуального акордеоніста з гурту «ЙоГурт» Данила Денисова, баладами бардів і танго від Ансамблю Збройних сил.

 

Поважну справу починати імпрезу надали, як годиться у народі, єдиному чоловікові серед квітника коронованих письменниць Михайлові Бриниху. Спершу він пограв у шахи з Юрієм Логушем, засновником «Коронації слова», і виграв, до речі, а потім прочитав уривок зі свого роману «Шахмати для дибілів». «Цей бестселер, присвячений дебілам і шахам, — каже Михайло. — Книжка про боротьбу добра зі злом. Справа не закінчена, тому я з чистим серцем можу писати і другу, і третю, і так аж до страшного суду».

Роман «Етимологія крові» його авторка Анна Багряна презентувала в національному строї, який купила за преміальні гроші від «Коронації слова». Ще на нагородженні вона розказувала «УМ», що планує премію витратити на костюми в Космачі. Результат оцінили разом із виходом книжки.

Львівська журналістка Галина Вдовиченко, авторка роману «Пів’яблука», привезла трохи львівського гонору і впевненості, що всі її ідеї, написані у романі, поступово реалізовуються. «Ще до презентації книжки подія з роману втілилася у життя. Одна з моїх героїнь брала участь у Lviv Fashion Week і цього року в нашому місті вперше провели Тижні моди». На Lviv Fashion Week 2009 дизайнерка Юлія Лехіт уже почала розробляти колекцію одягу для письменників. По подіуму погодилися пройтися переможці «Коронації слова» Наталка та Олександр Шевченки, Михайло Бриних, Анна Багряна, Лариса Денисенко, Ірен Роздобудько, Марія Матіос.

Щоб показати, якими модними і стильними можуть бути на подіумі звичайні люди з вулиці, Галина Вдовиченко прийшла вже в дизайнерському одязі — зелений берет із яблучками, зелена блуза із в’язаними половинками яблук і спідниця з тими ж аксесуарами.

Книжку, шоколад і моду прийшов підтримати співак Святослав Вакарчук. Після читань професійних письменників почувався як на екзамені, тому не згадував про потребу читати, про те, скільки він пише і яка книжка останнім часом є його настільною, а виступив з ідеологічною промовою: «У ХХІ сторіччі потрібно відновити історичну справедливість. Останніх років так із 900 вона в нас чомусь була відсутня. Пора, пам’ятаючи про всі людські чесноти, на одну трошки відкрити очі й подолати свою скромність. Ми маємо самі відкривати двері, а не чекати, постукавши. З малих залів переходити у великі, а з основних — на вулицю до всіх людей. Сьогодні наша країна потребує саме цього. Ми повинні не тільки маленькими компаніями робити справу для себе. Треба поширювати її далі й далі. Так щоб від карпатських гуцулів і до шахтарів Донбасу всі любили читати і знали нашу літературу. Це завдання досить складне, але саме для цього я тут, з вами. Сьогодні ми потребуємо не скромності, а впевненості, безапеляційної сили. Для українців це не притаманно, але ми мусимо боротися».