Десь ми це вже бачили

20.12.2008
Десь ми це вже бачили

Олександр Рикун (у центрі) та Едмар (номер 8) — два голеадори «Металіста» на груповому етапі. (Рейтер.)

Коли годинник на лісабонському «Ештадіо да Луш» почав відраховувати останні 10 хвилин зустрічі «Металіста» з «Бенфікою», автор цих рядків став очікувати на продовження традиції. Адже всі пам’ятали останні перемоги харків’ян «на Європі» — ця команда взагалі не пропускає, натомість забиває наприкінці матчу. І таке «диво» трапилося знову: одна з небагатьох гострих атак «Металіста» призвела до переможного голу.

Поляк Северин Ганцар­чик прострілив із лівого флангу до штрафного майданчика. М’яч потрапив до Марко Девича, який міг би й сам пробити, але вчасно побачив праворуч неприкритого Олександра Рикуна. Півзахисникові, який нещодавно вийшов на заміну, залишалося тільки влучно спрямувати м’яч повз кіпера господарів у дальній кут воріт.

Для «Бенфіки» це протистояння не мало турнірної ваги — боротися залишалося хіба за престиж. Слобожанці ж подумки були вже у відпустках (під час двотижневої паузи Едмар встиг одружитися, а Ганцарчик — порадіти народженню дитини), але відіграли максимально прагматично.

Деяка розслабленість у діях гостей призводила до «ляпів» у захисті, що перетворювалися на небезпечні моменти біля воріт Олек­сандра Горяїнова. Попе­речина після удару зблизька уругвайця Хона­тана Уррети, штанга під час виходу сам на сам парагвайця Оскара Кардосо — наш воротар у цих епізодах був безсилим, але «металісти», схоже, переманили фарт від такої ж, які і вони, «синьо–жовтої» збірної часів Олега Блохіна.

А скільки ще разів Горяїнов рятував ворота! Тигрячий стрибок у ноги Нуно Гомешу, ліквідація небезпечної атаки наприкінці зустрічі — кращого гравця матчу довго шукати не потрібно. Українська команда закінчила груповий турнір на першому місці, не пропустивши у такому сильному квінтеті жодного м’яча, — такий результат нечасто побачиш!

Із результатів інших груп можна відзначити виліт московського «Спартака», хоча в Лондоні підопічні Мікаеля Лаудрупа тривалий час вигравали в «Тоттенхема». На цій же стадії завершився сезон і для володаря Кубка УЄФА 2006 і 2007 років — іспанської «Севільї».

ПІСЛЯМОВА

Мирон Маркевич, головний тренер «Металіста»:

— Перший тайм матчу з «Бенфікою» був найгіршим з усіх тих, які ми провели в цьому євросезоні. У перерві я серйозно поговорив із хлопцями, вони змогли відповідно налаштуватися та вибороли перше місце в групі. Хоча на таку розслабленість у футболістів були й об’єктивні причини — вони вже мріяли про відпустки.

Кіке Флорес, головний тренер «Бенфіки»:

— Ми не можемо бути задоволені такою грою. Створили і змарнували стільки моментів, тоді як суперник використав практично єдину нагоду. Про Європу тепер згадаємо лише в наступному сезоні, наразі ж зосередимося на внутрішньому чемпіонаті, де боротимемося за чемпіонство.

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Груповий етап.

5–й тур (матчі четверга)

Група В

«Бенфіка» (Португалія) — «Металіст» (Україна) — 0:1

Гол: Рикун, 84

«Бенфіка»: Морейра, Перейра, Сідней, Вітор, Луїс, Бастос (Бальбоа, 55), Єбда, Бінья, Уррета, Кардосо, Гомеш (Ді Марія, 70)

«Металіст»: Горяїнов, Бордіян, Майдана, Обрадович, Ганцарчик, Слюсар, Едмар, Трішович (Рикун, 64), Гуйе, Коельйо (Конюшенко, 79), Фомін (Девич, 46)

Попередження: Луїс, 21; Перейра, 27; Уррета, 78; Бінья, 88 — Слюсар, 34; Обрадович, 80

Суддя — Брюгер (Австрія)

Лісабон, стадіон «да Луш», 9 000 глядачів

«Олімпіакос» (Греція) — «Герта» (Німеччина) — 4:0 (Дуду, 54; Галетті, 68 (пен.); Торосідіс, 87; Санто, 88, Воронін не грав).

Підсумкова таблиця:

І В Н П М О

1. «Металіст» 4 3 1 0 3–0 10

2. «Галатасарай» 4 3 0 1 4–1 9

3. «Олімпіакос» 4 2 0 2 9–3 6

4. «Герта» 4 0 2 2 1–6 2

5. «Бенфіка» 4 0 1 3 2–9 1

* * *

Група А

«ПСЖ» (Франція) — «Твенте» (Голландія) — 4:0 (Луїндула, 8, 86; Сассеньон, 23; Кежман, 84; нереалізоване пенальті: Кежман, 61 («П»)), «Расинг» (Іспанія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 3:1 (Джонатан, 20; Серрано, 30; Валера, 54 — Кайседо,90+2).

Підсумкове становище: «Ман. Сіті» — 7, «Твенте» — 6, «ПСЖ» — 5, «Расинг» — 5, «Шальке» (Німеччина) — 4.

Група С

«Сампдорія» (Італія) — «Севілья» (Іспанія) — 1:0 (Боттінеллі, 74), «Штутгарт» (Німеччина) — «Стандард» (Бельгія) — 3:0 (Хедіра, 5; Хільберт, 49; Маріка, 71).

Підсумкове становище: «Стандард» — 9, «Штутгарт», «Сампдорія» — 7, «Севілья» — 6, «Партизан» (Сербія) — 0.

Група D

«Неймеген» (Голландія) — «Удінезе» (Італія) — 2:0 (Джон, 75; ван Бокирінг, 78), «Тоттенхем» (Англія) — «Спартак» (М, Росія) — 2:2 (Модрич, 67; Хаддлстоун, 74 — Дзюба, 23, 33).

Підсумкове становище: «Удінезе» — 9, «Тоттенхем» — 7, «Неймеген» — 6, «Спартак» — 4, «Динамо» (Зг, Хорватія) — 3.

ЖЕРЕБ

Учора у штаб–квартирі УЄФА в Ньоні відбулося жеребкування «плей–оф» єврокубків. Українців більше цікавив Кубок УЄФА, де в 1/16 фіналу виступатимуть одразу три наші клуби.

Пощастило «Шахтарю», якому дістався один із аутсайдерів англійської прем’єр–ліги — «Тоттенхем». Не надто раділи жеребу в Києві, адже динамівцям належить зіграти з володарем Кубка Іспанії — «Валенсією», яка наразі йде на другій позиції в прімеро. Непросте випробування чекає й на «Металіст» — харків’яни зійдуться з італійською «Сампдорією». Щоправда, команда з Генуї посідає лише 14–те місце в серії А. Цікаво, що в разі подолання лютневого бар’єру в 1/8 фіналу «Металіст» і «Динамо» можуть зустрітися між собою. А «Шахтар» зіграє з переможцем дуелі «Астон Вілла» — ЦСКА.

1/8 фіналу Ліги чемпіонів (24/25 лютого
й 10/11 березня)

«Арсенал» — «Рома»,

«Челсі» — «Ювентус»,

«Інтер» — «Манчестер юн.»,

«Реал» — «Ліверпуль», «Вільяреал» — «Панатинаїкос»,

«Ліон» — «Барселона», «Атлетико» — «Порту», «Спортинг» — «Баварія».

1/16 фіналу Кубка УЄФА

(18/19 і 26 лютого)

«Сампдорія» — «Металіст», «Динамо» (К) — «Валенсія», «Шахтар» — «Тоттенхем», «Зеніт» — «Штутгарт», «ПСЖ» — «Вольфсбург», «Копенгаген» — «Манчестер Сіті», «Неймеген» — «Гамбург», «Брага» — «Стандард», «Астон Вілла» — ЦСКА (М), «Лех» — «Удінезе», «Олімпіакос» — «Сент–Етьєн», «Ольборг» — «Депортиво», «Вердер» — «Мілан», «Бордо» — «Галатасарай», «Марсель» — «Твенте».