Весна на трьох

12.12.2008
Весна на трьох

Чому Артем Кравець виглядав на полі, як корова на льоду, після матчу розповів Ігор Суркіс. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

«Ми повинні перемогти цього вечора і не бажаємо шукати для себе якихось виправдань у вигляді погоди». Приблизно такі слова можна було почути від більшості гравців турецького «Фенербахче» перед позавчорашнім поєдинком із «Динамо». Парадокс: хоч би якою теплою була наша зима, вона завжди грає на руку київським футболістам. Для деяких гостей із південних країн наш нуль на термометрі — чи не найнижча температура, яку вони переживали.

Зважаючи на недавні опади й приморозки, поле стадіону імені Валерія Лобановського виглядало доволі непогано. Зранку в середу його очистили від снігу близько півсотні солдатів внутрішніх військ МВС. Але при безпосередньому контакті газон виявився «важким», вкритий кіркою. Як сказав згодом президент «Динамо» Ігор Суркіс, «перед грою нам заборонили, щоб підігрів працював у звичному режимі, тож довелося його вимкнути». З огляду на це Суркіс порадив Артемові Кравцю вдягти бутси з «нормальними» шипами, а не гумовими. Молодий форвард не послухав і в другому таймі, вийшовши на заміну, послизнувся під час виходу сам на сам із турецьким воротарем. Відтак президент нагримав на впертого і, м’яко кажучи, недосвідченого Кравця, заявивши, що може купити в команду іншого форварда.

Але на той час «Динамо» вже вигравало, і рахунок 1:0 зберігся до фінального свистка. Відтак «біло–сині» стали третім українським клубом, який оформив путівку у весняну частину Кубка УЄФА. Такої масової успішності на євроарені український футбол ще не знав.

Нам і одного досить

Для Юрія Сьоміна основною проблемою було знайти заміну півзахисникові Олександру Алієву, який пропускав матч через травму. Закрити «пробоїну» в центрі поля довірили Флорінові Чернату, який зараз не часто потрапляє до основного складу киян. І цього разу він увійшов у гру не надто вдало, тож у другому таймі Черната замінили на Малхаза Асатіані. Замість Ісмаеля Бангура, в якого гра також не клеїлася (знову потяг до офсайдів і зловживання індивідуальними діями), вийшов уже згаданий Кравець.

Спочатку було неясно, за рахунок чого гості мають виривати у «Динамо» місце в єврокубках. Найпомітнішому з–поміж «смугастих» — іспанцеві Даніелю Гуїсі — не вистачало взаєморозуміння з одноклубниками. Якщо ж Гуїса й бив по воротах, на місці був Станіслав Богуш.

Кияни, утім, теж не відзначалися особливою моторністю та великою точністю в передачах. Чи не найперший справді небезпечний момент виник на рівному місці. Турки «обрізалися» на чужій половині поля, Артем Мілевський підхопив м’яча і рвонув до воріт «Фенербахче» по правому крилу атаки. Напрошувалася передача в центр на хід Бангура, але Мілевський несподівано послав снаряд на лівий фланг — неприкритому Романові Єременку. Той вискочив віч–на–віч із голкіпером і вдарив в один дотик. Демірель комічно підскочив, аби відбити м’яч вгорі. Але фінський півзахисник пустив кулю по–більярдному — низом, під голкіпером. Гол!

Схожий момент був у другому таймі в Кравця. 19–річний форвард теж пробивав низом, але зробив це настільки слабко, що захисник заввиграшки наздогнав м’яча на лінії воріт. Тепер ми вже знаємо, чому Артем не стояв на ногах і не міг ударити сильніше.

Динамівці не зможуть — глядачі сніжками допоможуть

Більше голів глядачі не побачили. Щоб зігрітися, фани і собі почали атакувати турків – бомбардуючи їх сніжками. Дикторка по стадіону раз по раз просила хуліганів угамуватися, але багатьох це не спиняло. Тепер, можливо, «Динамо» очікує штраф від УЄФА. А стамбульці можуть фінансово постраждати через червону картку, отриману чилійцем Клаудіо Мальдонадо, котрий уже в компенсований час упав під натиском Вукоєвича і від безсилля хвицнув хорвата ногою.

Хай там як, а мети досягнуто. «Динамо» продовжить єврокубковий сезон у Кубку УЄФА, а це, як сказав Ігор Суркіс, зов­сім інший турнір, у якому можна досягти успіху. Приклад у цьому — російські «Зеніт» і ЦСКА. Не виключено, на якійсь зі стадій «плей–оф» доведеться зустрітися з «Шахтарем» чи «Металістом». Такого українцям теж іще не випадало.

* * *

У другому матчі групи G «Порту» легко обіграв на своєму полі лондонський «Арсенал» і посів перше місце. Наставник англійців Арсен Венгер знову випустив на поле цілу зграю молодих футболістів, надавши можливість дебютувати в Лізі чемпіонів навіть 16–річному нападникові Джеку Уїлшеру.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап.

6–й тур. Результати середи

Група G

«Динамо» (К, Україна) — «Фенербахче» (Туреччина) — 1:0

Гол: Єременко, 20

«Динамо»: Богуш, Бетао, Гіоане, Вукоєвич, Бангура (Кравець, 55; Зозуля, 90+2), Єременко, Діакате, Михалик, Чернат (Асатіані, 46), Мілевський, Несмачний

«Фенербахче»: Демірель, Лугано, Роберто Карлос, Драчена, Алекс (Білгін, 65), Гуїса, Хосіко, Сахін (Мальдонадо, 59), Борал (Парлак, 73), Генюл, Девід

Попередження: Асатіані, 52; Ми­халик, 56, Кравець, 79 — Парлак, 84

Вилучення: Мальдонадо, 90+4

Суддя — Майєр (Німеччина)

Стадіон «Динамо». 15 000 глядачів

«Порту» (Португалія) — «Арсенал» (Англія) — 2:0 (Алвеш, 38; Лісандро, 54)

Підсумкове становище:

І В Н П М О

1. «Порту» 6 4 0 2 9–8 12

2. «Арсенал» 6 3 2 1 11–5 11

3. «Динамо» 6 2 2 2 4–4 8

4. «Фенербахче» 6 0 2 4 4–11 2

Група Е

«Манчестер юн.» (Англія) — «Ольборг» (Данія) — 2:2 (Тевес, 3; Руні, 52 — Якобсен, 31; Курт, 45), «Селтік» (Шотландія) — «Вільяреал» (Англія) — 2:0 (Мелоні, 14; Макгіді, 45; вилучення: Франко, 35 («В»)).

Підсумкове становище: «МЮ» — 10, «Вільяреал» — 9, «Ольборг» — 6, «Селтік» — 5.

Група F

«Стяуа» (Румунія) — «Фіорентина» (Італія) — 0:1 (Джилардіно, 66; вилучення: Голанськи, 72 («С»)), «Ліон» (Франція) — «Баварія» (Німеччина) — 2:3 (Гову, 52; Бензема, 68 — Клозе, 11, 37; Рібері, 34).

Підсумкове становище: «Баварія» — 14, «Ліон» — 11, «Фіорентина» — 6, «Стяуа» — 1.

Група H

«Ювентус» (Італія) — БАТЕ (Білорусь) — 0:0 (нереалізоване пенальті: Джовінко, 53 («Ю»)), «Реал» (Іспанія) — «Зеніт» (Росія) — 3:0 (Рауль, 25, 57; Роббен, 51).

Підсумкове становище: «Ювентус», «Реал» — 12, «Зеніт» — 5, БАТЕ — 3.

* * *

Кращі бомбардири групово­го етапу Ліги чемпіонів: Мессі («Барселона»), Джерард («Ліверпуль»), Клозе («Баварія»), Бензема («Ліон») — по 5 мячів, Бербатов («МЮ»), Жадсон («Шахтар»), Дель П’єро («Ювентус»), Лісандро («Порту») — по 4.

* * *

До 1/8 фіналу Ліги чемпіонів вийшли: англійські «Челсі», «Манчестер юн.», «Ар­сенал» і «Ліверпуль», іспанські «Барселона», «Реал», «Атлетико» і «Вільяреал», італійські «Ювентус», «Інтер» і «Рома», португальські «Порту» і «Спортинг», німецька «Баварія», французький «Ліон», грецький «Панатинаїкос».

Жеребкування відбудеться через тиждень.

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін, головний тренер «Динамо»:

— Матч був дуже складним, тому що на нас «висів» результат — пройдемо чи ні до Кубка УЄФА. Дуже багато було проблем з визначенням складу, велика група гравців не змогла взяти участь у матчі. Але хлопці молодці, показали повну самовіддачу, виконали мої настанови.

Луїс Арагонес, головний тренер «Фенербахче»:

— У футбол добре грають ті, хто добре виглядає на полі, а не на папері. Матчі оцінюють із точки зору результату. Сьогодні були помилки, а оскільки я головний тренер, то більшість помилок — моя провина. Я несу максимальну відповідальність за цей результат.