Тому дала і цьому дала...

11.12.2008
Тому дала і цьому дала...

Кабмін Юлії Тимошенко у грудні 2008 року: до ротації готовий. (УНІАН.)

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко після створення коаліції почувається переможцем. Виступаючи на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів, вона не втрималася від чергової аналогії — виявляється, нардепи «клеїли» нову парламентську більшість «у День Георгія Переможця». «Ми вчора стали сильнішими і вважаємо, що Україна рухатиметься логічним шляхом. Усе це було зроблено всупереч цілеспрямованому руйнуванню переговорних процесів», — без зайвої скромності повідомила присутнім леді Ю.

Отримавши опору у вигляді більшості у Верховній Раді, уряд мусить діяти, оскільки завтра в нього запитають про результати — «димова завіса» політичної кризи формально вже минула. Юлія Володимирівна показала, що вона розуміє це і готова втілювати свою давню ідею про формування «антикризового Кабміну». Як відомо, понад місяць тому Тимошенко запропонувала всім політичним силам об’єднатися навколо неї для боротьби з кризою і навіть зайняти місця в уряді. Така фактична «ширка» мала розв’язати дві проблеми: «приглушити» опозиційну риторику «регіоналів» з комуністами та очистити уряд від «нашоукраїнців», які стали вести себе з Прем’єром надто зухвало.

«Не вийшло тоді, спробуємо ще раз!» — подумала Юлія Тимошенко вчора і знову запропонувала кадровий «перетрус» у вищому органі виконавчої влади. За неофіційною інформацією, на стіл Прем’єру вже поклали заяви на звільнення без дати головний податківець Сергій Буряк та керівник державної митної служби України Валерій Хорошковський. Ці місця хлібні, вони нібито готуються звільнити для «донецьких» — як тільки накаже лідер БЮТу. Втім учора Юлія Тимошенко назвала інших кандидатів. «Найближчим часом ми зможемо призначити повноцінне керівництво Фонду держмайна і Антимонопольного комітету», — загадково повідомила вона.

З очільником ФДМУ Валентиною Семенюк–Самсоненко Юлія Володими­рівна воює вже давно, але головний керуючий державною власністю до цього часу знаходила підтримку на Банковій. Олександра Мельниченка, який нині виконує обов’яз­ки керівника Антимонопольного комітету, вважають людиною Тимошенко, й, очевидно, Прем’єр планує затвердити його на цій посаді. Або «пожертвувати фігурою» — заради, за її словами, «об’єднання всього парламенту». Адже до спеціальної антикризової команди, за задумом Прем’єра, мають увійти фахівці з усіх без винятку фракцій.

Чи не головним завданням, задля якого чорні міністерські лімузини звозили своїх пасажирів до урядового будинку, було затвердження макроекономічних показників наступного року. Без цих підрахунків неможливо верстати бюджет, але й спрогнозувати їх також нелегко: напишеш реальну картину, вважають міністри, — налякаєш народ, а покажеш «таку, як треба» — гріш ціна буде бюджету–2009. Очільники профільних міністерств обговорюють цифри вже три засідання підряд — але жодного консенсусу країна ще не побачила. Вчора ж Юлія Тимошенко вирішила, що далі тягти з формуванням бюджету вже нікуди — Новий рік на порозі, і знову внесла це питання на розгляд.

Ставлення урядовців до самого факту економічної кризи яскраво ілюструють слова міністра економіки Богдана Данилишина, мовлені ним перед початком засідання, — пік промислового спаду минув у листопаді нинішнього року! «Перші ознаки цього [поліпшення] спостерігаються у металургії», — потішив широкий загал пан Данилишин, додавши, що перші числа грудня принесли стабілізацію цінової ситуації та поліпшення реалізації продукції. Цей висновок категорично розбігається з думкою 99 відсотків експертів, які в один голос заявляють: пік кризи нині спрогнозувати неможливо, оскільки не видно глибини падіння вітчизняної економіки. За даними міністра економіки, інфляція в 2009 році становитиме всього лише 9,5% (за експертною оцінкою — 16—18%. — Авт.).

Коли цей номер уже був готовий до друку, міністр з надзвичайних ситуацій Володимир Шандра повідомив, що уряд знову не зумів ухвалити макроекономічні показники. За бюджет голосуватимуть новорічної ночі?

А ТИМ ЧАСОМ...

Натомість неприємну новину для малозабезпечених українців озвучив заступник міністра праці й соціальної політики Віктор Оніщук: мінімальну заробітну плату не підвищать до прожиткового мінімуму. Хоча раніше планувалося зробити це з першого січня наступного року. Виною всьому, за словами високопосадовця, світова фінансова криза. Зарплату наступного року встановлюватимуть відповідно до індексу інфляції.