«Ефект Обами» зробив «міскою»

11.12.2008
«Ефект Обами» зробив «міскою»

Хлое Морто під час конкурсу. (Рейтер.)

Конкурс «Міс Франція», який днями відбувся в Парижі, завершився несподівано: звання найкрасивішої здобула темношкіра дівчина, яка має громадянство США. Щоправда, окрім американського, у Хлое Морто є й французький паспорт, адже в обох дер­жавах не заборонене подвійне громадянство.

Як розповідають американські ЗМІ, дівчина народилася у змішаній сім’ї: її батько — етнічний француз, а мати — афроамериканка зі штату Міссісіпі. Щоправда, свіжоспечена «міс Франція» у Сполучених Штатах ніколи не мешкала, оскільки її мама переїхала до Європи ще 25 років тому. Але залишилася громадянкою США, тож після народження донька теж отримала право на американське громадянство.

Насправді, кажуть експерти, перемога Морто є зовсім не сенсацією, а швидше закономірністю. Після обрання Барака Обами президентом США у французьких медіа почалася агітація за розширення можливостей для французьких темношкірих, арабів та інших національних і расових меншин (хоча насправді негрів і арабів у Франції ледве не більше, ніж білих, і якось не схоже, щоб у них були обмежені можливості). А перша леді Карла Бруні–Саркозі навіть висловила надію, що «ефект Обами» змінить склад політичної й соціальної еліти країни.

19–річна «міс» вивчає міжнародну економіку в одному з коледжів Тулузи. Окрім рідної та англійської, Хлое непогано володіє ще й китайською мовою й тішиться з того, що тепер зможе «продемонструвати світу етнічне різноманіття своєї країни». Отримавши корону, красуня заявила, що збулася її дитяча мрія, але одразу ж «народила» нову мрію — перемогти на конкурсі «Міс світу».