Програшний досвід

11.12.2008
Програшний досвід

Регіна Шимкуте та Ірина Шеєнко намагаються зупинити атаку угорок. (з сайту чемпіонату Європи.)

Не надто успішний виступ наших дівчат на попередньому етапі Євро–2008 у Македонії змушував українок грати на перемогу в усіх трьох зустрічах основного раунду. Звісно, якщо вони мріяли потрапити до півфіналу. У понеділок зі Скоп’є до Охріда приїхали три команди з «групи смерті», й першою з них «синьо–жовтих» позавчора екзаменувала збірна Угорщини. З іспитом у наших трохи не склалося...

Втрати, синці й рівна боротьба

Попередній двобій із іспанками для збірної України не минув безслідно. Травма, отримана нашим капітаном Анастасією Подпаловою, виявилася доволі серйозною — виходити на майданчик у найближчі три тижні напівсередній «Мотора» лікарі заборонили. За її відсутності функції капітана виконувала досвідчений воротар Ірина Гончарова. Легким переляком і синцем під оком обійшлося зіткнення з однією з піренейок для Вікторії Борщенко. Але проти угорок ліва крайня «Галичанки» так і не вийшла.

Колектив Імре Вільмоша після Олімпіади в Пекіні омо­лодився — власне, як і українська збірна. Тож на майданчику зійшлися дві суттєво оновлені й, як показала зустріч, однакові за рівнем команди.

Упродовж усього протистояння гра йшла «м’яч у м’яч» — більше, ніж на два голи, відірватися одному з суперників не вдавалося аж до передостанньої хвилини.

У наших проявилися ті ж самі проблеми, що й у попередніх матчах, — втрати в швидких відривах, невпевнений розіграш м’яча в позиційному нападі, особливо із залученням флангів. Що робила 23 хвилини на правому краю Марія Боклащук, залишається загадкою — в активі гравця російської «Звезди» жодного кидка по воротах. Тільки з виходом на майданчик юної Юлії Манагарової ситуація дещо поліпшилася.

Марія і Регіна воза не витягли

Знову не вгадав Леонід Єв­тушенко з голкіперами. Львів’янка Вікторія Тимо­шенкова непогано розпочала зустріч, зробивши кілька «сейвів», у тому числі відбивши снаряд із семиметрового. Потім наш керманич дав шанс проявити себе Тетяні Чухно. У молодої спартаківки гра не пішла, але вчасно замінити її, коли в наші ворота влітало все, що летіло, фахівець чомусь не наважився.

Збірну України тягнули на своїх плечах досвідчена Марія Вергелюк і 22–річна Регіна Шимкуте. Легіонерка зі словенського «Кріма» п’ять разів відзначилася з гри, а «галичанка» Шимкуте показала просто фантастичний відсоток реалізації кидків — 92! Регіна реалізувала всі п’ять семиметрових штрафних і шість із семи кидків із середньої відстані.

В угорок першу скрипку грала зірковий капітан Аніта Горбич, яку тренер випустив у гру лише на 26–й хвилині.

Востаннє українки вели перед після вдалої атаки з лінії шестиметрової зони Ірини Шеєнко (18:17), але після цього лише наздоганяли. Коли ж на передостанній хвилині «синьо–жовті» проґавили два випади суперника з тієї ж таки лінії (23:26), підсумок дуелі сумнівів уже не викликав.

«Вважаю, гра була рівною — рахунок змінювався то на нашу користь, то на користь суперника, — поділилася враженнями після гри засмучена лінійна збірної України Ірина Шеєнко. — Мабуть, угоркам більше пощастило наприкінці. А нам — забракло часу відновити рівновагу». Крім того, дівчата нарікають на суддів, котрі були прихильнішими до команди Угорщини.

Тепер останні два матчі на Євро–2008 із Румунією й Данією перетворилися для нашої збірної на битви за рейтингові бали й власний престиж. А шкода...

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки.

Основний раунд. 1–й тур. Група І (Охрід)

Норвегія — Данія — 31:19 (10:12), Іспанія — Румунія — 26:18 (9:9), Угорщина — Україна — 26:24 (10:9; найрезультативніші: Горбич (10) — Шимкуте (11), Вергелюк (5), Шеєнко (3), Манагарова (2), Лаюк, Сокіл, Скунзяк (по 1)).

Турнірне становище: Норвегія — 5, Іспанія, Румунія — 4, Угорщина — 3, Данія, Україна — 1.

ПІСЛЯМОВА

Леонід Євтушенко, головний тренер збірної України:

— Це був наш матч, ми мусили вигравати. Але суперник виявився сильнішим за нас, тож вітаю Угорщину з блискучою перемогою.

Анастасія Сокіл, гравець збірної України:

— Гадаю, ми з повним правом могли розраховувати на два очки. Але ж ви бачили, яким жахливим було суддівство. Якби арбітри свистіли неупереджено, ми б виграли. Хоча, визнаю, в атаці ми діяли не найкращим чином, є проблеми і зі швидким переходом від захисту до воріт суперника.

Хай там як, команда не збирається опускати руки — в наступних матчах ми налаштовуємося винятково на перемогу.

Вільмош Імре, головний тренер збірної Угорщини:

— Ми поставили команді завдання стартувати в основному раунді з перемоги. І хоча ми таки набрали два очки, я — мабуть, як і більшість тренерів, — не можу бути задоволений якістю гри своїх підопічних.

Аніта Горбич, гравець збірної Угорщини:

— У нашій команді чимало молодих виконавців, яким бракує досвіду міжнародних зустрічей такого високого рівня. Ми не продемонстрували свою найкращу гру й маємо вдосконалюватися в багатьох компонентах як в атаці, так і в захисті.