Є «Дорожня карта». Буде й дорога

10.12.2008

Учора у Вільнюсі президенти України Віктор Ющенко та Литви Валдас Адамкус підписали «Дорожню карту» — рамковий документ, який визначає обриси та напрями співпраці між двома країнами на наступні два роки. Головний бізнес–інтерес України — енергетична співпраця: ми хочемо, аби Литва купувала в України електроенергію після того, як закриє свою Інгалінську АЕС, а також, щоб через її територію можна було експортувати електрострум в інші країни Північної Європи. Ця ідея не нова, але тільки зараз, за повідомленням прес–служби Президента України, вона може вийти на рівень експертного обговорення. Крім того, після закриття старої АЕС у Литві планують побудувати нову атомну станцію. Президент Ющенко підтвердив, що вітчизняні компанії «Атоменергомаш» та «Атомремсервіс» готові постачати спеціальне обладнання та виконувати роботи для нового атомного проекту Литви. Власне, це була тендерна пропозиція, «пролобійована» на найвищому рівні. Загалом, говорячи про економічну співпрацю, Віктор Ющенко відзначив хорошу динаміку взаємної торгівлі — вона зросла за останній рік на 90 відсотків і до кінця року складе мільярд доларів.

«Дорожня карта» охоплює й інші стратегічні питання, з яких між Україною та Литвою немає різночитань, — розвиток демократії, дво­стороння взаємодія на шляху інтеграції нашої держави до євроатлантичних інституцій.

Як знак особливої поваги до українців влада Вільнюса пообіцяла наступного року відкрити тут пам’ятник Тарасові Шевченку.