День рекордів і розлук

10.12.2008
День рекордів і розлук

Хорватка Мартина Павич атакує ворота збірної Білорусі. Так у цьому матчі було встановлено рекорд результативності. (Рейтер.)

Минулого тижня шість днів баталій на жіночому Євро–2008 у Македонії визначили четвірку команд, які залишили континентальний форум. Дівчата з Португалії, Австрії, Франції та Сербії поїхали додому, програвши по три матчі. Однак організатори чемпіонату знайшли можливість вручити їм медалі (!) — просто на згадку про участь у престижному турнірі.

Ті ж, хто ставить перед собою вищі цілі, позавчора ввечері почали з’ясовувати стосунки в основному раунді. Матчі понеділка відбувалися тільки в Скоп’є, бо Охріду було не до гандболу.

Свято під час чемпіонату

Усе місто відзначало день Климента Охрідського — найповажнішого християнського святого Македонії.

Уже з сьомої ранку дзвони десятків православних церков нагадували місцевим мешканцям і гостям Охріда про визначну подію.

Погода не зіпсувала свята — упродовж усього дня світило сонце, вітер ущух. Кілька теплоходів запрошували всіх бажаючих прогулятися водами величезного озера, на березі якого стоїть Охрід.

Збірна України приєдналася до тисяч відпочивальників, виїхавши зі своєї заміської резиденції в готелі «Беллев’ю» до Охріда всією командою на екскурсію. Головний тренер Леонід Євтушенко з такої нагоди навіть скасував тренування, надавши дівчатам можливість трошки розслабитися. Відпочили, місто подивилися.

Рекорди групи, де все вже ясно

Тим часом група ІІ в столиці країни фактично визначила двох щасливчиків, які отримають путівки до півфіналу. Четверту поспіль перемогу на чемпіонаті здобули німкені і тим самим достроково забронювали собі місце в квартеті найсильніших. Команда Арміна Енріха зруйнувала міф про міцну оборону шведок, продемонструвавши, як насправді треба захищатися. Після 14 хвилин гри «бундестім» вів перед — 9:0 (!) — і лише після цього дозволив суперницям «розмочити» рахунок.

Довести зустріч до перемоги для фавориток виявилося справою техніки. Лідер німкень Гріт Юрак зіграла без замін усі 60 хвилин і стала найрезультативнішою в обох збірних, закинувши десять м’ячів.

Одразу два досягнення турніру зафіксували українські судді Тетяна Ракітіна й Ірина Ткачук у поєдинку білорусок із хорватками. Матч почався з несподіваного лідерства «сябровок» — 12:7. Обидві команди зробили акцент на атаку, що зумовило безшабашну гру майже без зупинок. Тренери не зуміли стримати азарт своїх підопічних, а вищий клас балканського колективу дозволив Хорватії перемогти з відчутною різницею. У підсумку суперники встановили рекорд найбільшої результативності як однієї збірної (43 голи хорваток), так і загальної (78).

У команді Білорусі виділялися гравчині українських клубів. Ірина Могиліна з «Мотора» закинула три м’ячі, а Лілія Артюхович й Наталія Каменщикова з «Галичанки» — шість і чотири відповідно.

На третьому матчі дня в залі «Борис Трайковськи» яблуку ніде було впасти — господарки грали зі збірною Росії. Шість тисяч глядачів шаленіли, коли македонки в швидкому початку вели перед — 5:2. Але наставник гостей Євген Трефілов показав чудовий приклад, як треба вести гру. Спочатку він заспокоїв своїх дівчат, змусивши їх не вв’язуватися в «біганину», адже в позиційному нападі команда Росії виглядає значно цікавіше. Це дозволило їй під завісу першого тайму схилити шальки терезів на свою користь.

А коли підопічні Владимира Григорова пішли ва–банк і спробували відігратися, «триколірні» дали урок швидких відривів, довівши рахунок до непристойного («плюс 19»). Македонію не врятували від сорому й чотири голи українки Юлії Портянко. Тож росіянки повторили рекорд результативності Євро–2008, встановлений кілька годин раніше хорватками.

Данія — без мами

Збірна України нині проходить випробовування на стійкість. Упродовж трь­ох днів на неї чекають дуелі з командами «групи смерті». Учора наші гандболістки билися з угорками, сьогодні зійдуться зі збірною Румунії, а завтра — з данками.

До речі, скандинавки перед зустріччю з підопічними Леоніда Євтушенка зазнали відчутної втрати. Одна з їхніх найбільших зірок Генрієтта Міккельсен... не витримала розлуки з восьмимісячною донькою й повернулася на батьківщину. «У дні матчів я ще могла зосередитися на грі, але дні відпочинку тягнулися для мене занадто довго», — сказала молода мама. Партнерки по збірній з розумінням поставилися до вчинку своєї лівої крайньої.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Основний раунд. 1–й тур

Група ІІ (Скоп’є). Хорватія — Білорусь — 43:35 (21:18), Німеччина — Швеція — 33:22 (15:11), Македонія — Росія — 24:43 (12:15).

Турнірне становище: Німеччина — 6, Росія — 5, Швеція, Македонія, Хорватія — 2, Білорусь — 1.