«Бо «кине» й оком не моргне»

06.12.2008
«Бо «кине» й оком не моргне»

Малюнок Андрія ПОТОПАЛЬСЬКОГО.

Конкуренція за головне крісло в Кабміні є однією з основних перешкод при формуванні коаліції ПР і БЮТ. Тим більше що морально Прем’єр–міністр сприймається і лідером усієї коаліції. Втім, як випливає з відповіді Віктора Януковича на запитання агенції УНІАН, «регіонали» готові поступитися Тимошенко прем’єрською посадою. «Я не маю права як людина, як політик думати про себе особисто, про якусь посаду — я мушу думати про країну і про людей», — сказав Янукович.

На думку голови ПР, треба терміново ухвалювати антикризові закони. «Зараз не до політичних амбіцій і не до крісел», — каже голова партії бізнесменів, яка багато втрачає на економічній кризі.

Чи значить це, що Янукович дає старт коаліції ПР і БЮТ, де Тимошенко — Прем’єр, а він — спікер? Схоже, що ні. Атмосфера порозуміння між «регіоналами» і «тимошенківцями» не настільки веселкова, як це здається.

Знову Медведчук і «слід Москви»

БЮТівці бояться, що, отримавши посаду спікера, ПР почне домовлятися із Банковою — скажімо, про дострокові вибори або іншу коаліцію. А Партія регіонів остерігається, що, залишивши Юлію Тимошенко на посаді Прем’єра, потім зазнає від очільниці уряду «кидка». Який полягатиме, наприклад, у тому, що виборів Президента–Януковича в парламенті не буде (нагадаємо, це нібито один із пунктів попереднього плану «бульдозерної коаліції» «Регіонів» і БЮТ).

Є й інший варіант «кидка». Він передбачає, що на посаду Президента в парламенті БЮТ висуне Юлію Тимошенко, а Прем’єр–міністром стане... Віктор Медведчук. За деякими даними, про цей сценарій для «тимошенківців» було домовлено у Москві.

Коли Партія регіонів дізналася про такий пасьянс — завагалася, чи варто йти в коаліцію з БЮТ. І висувати на Голову ВР не те що Януковича, а навіть Олександра Лавриновича, адже той є близьким до Медведчука, тож міг би перебувати під контролем «кидал» із БЮТ.

Утім щодо такої схеми, «засвіченої» джерелами в Москві, є зауваження. Адже Юля без підтримки «регіоналів» не набрала б у ВР 226 голосів.

Президент опирається

Віктор Ющенко вважає, що коаліція ПР і БЮТ «здатна завдати дуже серйозної шкоди національним інтересам та демократії». В інтерв’ю агенції «Франс пресс» він сказав, що коріння цього союзу підживлювалося Москвою. «Викликати кожну з політичних сил по черзі до Кремля для так званих «консультацій» — навряд чи можна назвати політикою добросусідських відносин», — сказав Президент.

За умови, що ситуація істотно загостриться, Віктор Ющенко може розпустити Верховну Раду. Глава держави має для цього всі підстави, бо коаліції в парламенту нема вже три місяці.

Зараз Президент намагається посилити свою позицію в політикумі і збагатитися союзниками. В середу він розмовляв не тільки з Януковичем, а й нарешті — з міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, після кількамісячної «холодної війни» та взаємних образ. Обидві розмови стосувалися кандидатури Івана Плюща на посаду спікера.

Газета «Коммєрсант–Україна» повідомила, що Ющенко та лідер «Народної самооборони» провели очну зустріч. Народний депутат від «НаСа» Олесь Доній розповів у коментарі «УМ»: «У мене нема інформації, чи Юрій Луценко особисто зустрічався з Віктором Ющенком. Але я достеменно знаю, що в середу Президент телефонував міністрові. Ющенко пропонував обговорити можливість обрання Плюща і означив свою позицію». Луценко ж поінформував главу держави, що «Народна самооборона» прийняла рішення не підтримувати Плюща, бо «він не консолідує «помаранчевий» сектор і може бути підтриманий Партією регіонів і Компартією».

Доній зазначив, що сторони «не дійшли до чогось конкретного», але «позитивним є сам факт, що така розмова відбулася». «Дуже багато проблем в українській політиці виникають через суб’єктивний фактор. Єдине, що... Чи не запізно [відбулася зустріч]?» — риторично питає Доній.

Народний депутат неохоче говорить про можливу коаліцію ПР і БЮТ, хоча й називає її дуже ймовірним варіантом розвитку подій. «Можу відповісти так: кілька днів тому ми звернулися з листом до фракцій Блоку Литвина, БЮТ і частини фракції «НУНС» із пропозицією сформувати більшість, а спікером обрати Литвина. Це кращий варіант, ніж коаліція БЮТ і ПР».

Вівторок без Ющенка

Найближче засідання Верховної Ради призначене на вівторок. Народні депутати вирішили заслухати в цей день Президента і Прем’єр–міністра. Краще вже так, ніж повний ступор у роботі ВР. Утім, Віктор Ющенко відмовився заходити в парламент. Він сказав, що прийде у ВР лише після відновлення її дієздатності та ухвалення держбюджету й антикризових законів.

«Народні депутати мають відновити власну дієздатність, перш ніж вимагати від глави держави побачення», — пояснила вчора на брифінгу прес–секретар Президента Ірина Ванникова. Вона переказала позицію Президента: спочатку необхідно обрати спікера, створити коаліцію, оприлюднити програмні принципи та першочергові пріоритети. Завдання–мінімум — прийняття бюджету та антикризового пакету. «Це лише незначна частина боргу парламенту перед українським суспільством, яке місяцями оплачує його бездіяльність своїми податками», — передає пані Ванникова позицію Президента.

ПОЗИЦІЇ

В уряді не тільки Вінський проти коаліції з «Регіонами»

Окрім Йосипа Вінського, є й інші урядовці, готові висловити протест проти створення коаліції Блоку Тимошенко з Партією регіонів. Таку думку в інтерв’ю газеті «Коммєрсант–Україна» висловив сам міністр транспорту і зв’язку. На уточнення, чи має він на увазі міністра фінансів, Вінський зауважив: «Я кажу не тільки про Пинзеника».

Водночас на запитання про те, чи ймовірний у такому випадку розкол БЮТ — наприклад, від’єднання партії «Реформи і порядок», яку очолює Віктор Пинзеник, — Йосип Вікентійович відповів: «Щодо політичних наслідків для БЮТ, то тут, швидше треба говорити не про наслідки для блоку, а про майбутню поведінку електорату. Я впевнений, що 80 відсотків тих, хто нам довіряв, цю коаліцію не підтримують. Конфлікт із виборцями — це найстрашніше для будь–якої політичної партії. Гадаю, приклад Олександра Мороза ще ніхто не забув».

«Не розумію, як можна домовитися з тими, з ким ще вчора були протилежні точки зору, — дивується Вінський. — Економіка такого не терпить».

Ще раз підтвердивши, що у випадку союзу БЮТ із Партією регіонів він подасть у відставку, екс–соціаліст заперечив, що зробив таку заяву через страх втратити посаду (так раніше прокоментував слова Вінського БЮТівець Андрій Портнов). «Якби я боявся, то пішов би проситися до Тимошенко на роботу. А я, навпаки, у момент, коли діляться посади, висловився проти Прем’єра», — каже Вінський.