«Наша» допомога

06.12.2008
«Наша» допомога

Македонка Драгіца Кресоя закинула у ворота збірної Хорватії вісім м’ячів. (Рейтер.)

Позавчора ввечері на континентальному жіночому форумі у Македонії почався другий тур попереднього раунду. І вже стали відомі три збірні, які забронювали собі путівки до основного етапу: Німеччина, Росія і Швеція. Але це зов­сім не означає, що в наступний ігровий день ці команди можуть розслабитися. Адже очки, набрані в матчах із суперниками, котрі проб’ються до наступної стадії, надалі враховуватимуться. Нагадаємо, з кожного квартету боротьбу за медалі продовжать по три колективи.

У групі С в Охріді збірна Білорусі після сенсаційної нічиєї зі шведками полоскота­ла нерви й росіянкам — срібним призеркам Олімпіади–2008 і Євро–2006, переможницям двох останніх чемпіонатів світу. Омолодження для команди Росії не минуло безслідно, й «сябровки», яких раніше ніхто не брав до уваги, ледь не довели до інфаркту харизматичного наставника «трикольорових» Євгена Трефілова.

Програючи по ходу двобою шість м’ячів, Білорусь скоротила відставання до мінімуму (24:25) і мала право на атаку. Як сказав після матчу наставник «червоно–зелених» Костянтин Шароваров, його дівчатам забракло досвіду змагань такого рівня. А зіркові Ірина Полторацька, Емілія Турей і Олена Пальонова, закинувши по чотири м’ячі, забезпечили Росії дру­гу перемогу.

Найкращою гравчинею у складі переможених визнали плеймейкера запорізького «Мотора» Ірину Могиліну — в її активі п’ять голів. Два з шести кидків реалізувала Лілія Артюхович із львівської «Галичанки».

* * *

А перший матч ігрового дня — між командами Швеції та Австрії — судили українські арбітри Тетяна Ракітіна й Ірина Ткачук. Дебют для дівчат із Броварів вийшов цілком успішним. Зустріч виявилася не складною для суддівства — надто помітною була перевага скандинавок у майстерності. Варто зауважити, що австрійки поберегли свого найкращого гравця, боснійку за національністю Горіцу Ачимович, на вирішальний двобій із Білоруссю за вихід до наступного раунду.

Усього 10 голів представниць альпійської республіки — наразі це антирекорд турніру. Австрійський тренер Герберт Мюллер знайшов привід пожартувати, назвавши цей показник «високим» з огляду на якість гри, що продемонстрували його підопічні.

* * *

На відміну від охрідського залу «Більяніні ізворі», де на гандбол ходить близько 500 глядачів включно з офіційними особами (ціни в 30 євро відлякують тутешніх уболівальників), арена «Борис Трайковськи» в Скоп’є заповнюється значно краще. Особливо на матчах за участю господарок. У принциповому двобої македонок із командою Хорватії на трибунах яблуку ніде було впасти — всі шість тисяч місць були зайняті. Фанати виклали на трибунах величезний прапор Македонії, і місцеві гандболістки віддячили прихильникам несподіваною перемогою, спростувавши прогнози фахівців на гру.

Знову однією з найкращих у складі переможців виявилися українка за національністю Юлія Портянко. Свою кар’єру ліва напівсередня починала на Батьківщині в «Галичанці», але в 2003 році переїхала до Македонії, де потрапила до складу найсильнішої команди країни «Кометал», а згодом — і збірної цієї країни. Хорваткам Портянко закинула позавчора вісім м’ячів, як і її партнерка по команді Драгіца Кресоя.

* * *

Збірна України в четвер провела ранкове тренування в одній зі шкіл Охріда. Подивитися на вечірні матчі в «Більяніні ізворі» приїхали лише наші тренери, тоді як дівчата спостерігали ігри по телевізору в готелі. Учора команда провела заняття вже на центральній арені Охріда, а за кілька годин вийшла на дуель з олімпійськими чемпіонками — норвежками.

Сьогодні «синьо–жовті» відпочиватимуть, а завтра завершать попередній етап грою проти команди Іспанії.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Попередній раунд. 2–й тур

Група С (Охрід). Росія — Білорусь — 29:25 (18:12), Швеція — Австрія — 24:10 (11:5).

Турнірне становище: Росія — 4, Швеція — 3, Білорусь — 1, Австрія — 0.

Група D (Скоп’є). Македонія — Хорватія — 31:29 (15:13), Німеччина — Сербія — 32:31 (17:15).

Турнірне становище: Німеччина — 4, Македонія, Хорватія — 2, Сербія — 0.