«Чудеса» в асортименті

04.12.2008
«Чудеса» в асортименті

Захист за допомогою маски зменшує ризик «підчепити» грип від хворих колег. (Андрія СВИРИДОВСЬКОГО.)

«Дістали! Скільки вже можна лякати тим грипом? — незадоволено бурчить моя подруга, показуючи рекламний розворот у журналі. — Чим ближче до Нового року, тим більше всюди «здорової» реклами, і щоразу одне й те саме. Врятуйте себе і своїх близьких від грипу: зробіть щеплення, замотайтесь у пояс із риб’ячої вовни для зміцнення імунітету, напийтесь наших диво–крапель, які миттєво ліквідують захворювання, а інакше мало не помрете від страшного вірусу. І люди ведуться... А я не розумію, навіщо марнувати гроші, якщо всім відомо: нелікований грип триває тиждень, а лікований — сім днів. Хіба є сенс платити більше?»

Трохи збентежена таким підходом до проблеми, журналістка «УМ» вирішила поспілкуватися з фахівцями і з’ясувати, звідки «ростуть ноги» у відомого висловлювання про лікований і нелікований грип. А також — дізнатися, наскільки кардинально впливають найпоширеніші протигрипозні ліки на самопочуття хворого, чи слід вірити рекламним обіцянкам «усунемо грип за три дні» та яка ситуація з грипом сьогодні склалася в нашій країні.

Вірте не анекдотам, а лікарям

Отже, питання перше — чи справді нелікований грип триває тиждень, а лікований — сім днів? «Якщо вірити анекдотам, то, може, й так, — зазначає заступник голов­ного державного санітарного лікаря України Людмила Мухарська. — А якщо підходити до питання серйозно, то лікуватися від грипу треба обов’язково. Річ у тім, що зовнішні ознаки інфекційного процесу можуть зникнути через кілька днів після появи. Людина хибно вважатиме, що одужала, а насправді інфекція причаїлася в організмі та згодом може дати бронхіт чи запалення легенів. Нелікований грип небезпечний саме ускладненнями, а вони бувають надзвичайно важкими. Отит, синусит, бронхіт, пневмонія, ураження серцевого м’яза, мозку, нирок — це далеко не повний список захворювань, які виникають після «переходженого» на ногах нелікованого грипу».

Якщо так, то звідки ж узялося відоме висловлювання? Як пояснив «УМ» терапевт Олександр Ляшенко, сильний організм дійсно відбиває застудно–грипозну атаку за п’ять–сім днів і виробляє антитіла до конкретного штаму вірусу без особливого напруження. Такій людині можна обійтися відпочинком від роботи і бабусиним чаєм із малиною. Інша річ — організм, ослаблений хронічними захворюваннями, неправильним харчуванням, постійними стресами й іншими негараздами, який може «пробуксовувати» у війні з грипозними загарбниками. Такій людині буде важко здолати інфекцію, не допустити «осідання» токсинів у внутрішніх органах та уникнути нашарування на ослаблені тканини бактеріальної флори. Пацієнту треба підтримати свій імунітет і «вдарити» по проблемі лікарськими препаратами, підібраними фахівцем. «Тепер згадайте про Чорнобиль, екологію, зрештою, стреси, пов’язані з економічною кризою, якої всі так бояться, — каже Олександр Ляшенко. — Чи багато українців сьогодні можуть похвалитися богатирським здоров’ям? З усього випливає, що ні. Тому й сподіватися на «голий» імунітет, відмовляючись від лікування грипу, — ідея не з найкращих».

Реклама тут прибреше, там змовчить...

Лікуватися треба, із цим розібралися. Але ж медикаментів, які обіцяють швидке та надійне одужання від грипу й застуди, існує надзвичайно багато. І далеко не кожен препарат реально виконує обіцяну роботу. До слова, після розмови з подругою, войовничо налаштованої проти «непотрібних» ліків, я сіла у вагон столичного метро, звично пройшлася поглядом по яскравому «рекламному блоку» й відразу ж помітила листівку, як то кажуть, у тему. Виробник препарату обіцяв за три дні «усунути грип» і полегшити страждання хворого. Окрім назви лікувального засобу, його виробника, форми випуску та чудодійного ефекту ліків, на рекламі більш нічого не було зазначено. Складалося таке враження, що сиропи й порошки підходять абсолютно всім «грипозним» особам. Але ж так не буває!

Про склад препарату, протипоказання й побічну дію розповів «всезнайко» інтернет. З інструкції, викладеної на одному медичному порталі, «УМ» дізналася, що тривалість курсу лікування препаратом повинна становити не більше трьох днів! Крім того, ліки протипоказані вагітним і мамам, які годують груддю; хворим на гіпертонію та інші серцево–судинні захворювання; особам із гіпертрофією передміхурової залози; людям із важкими порушення функції печінки; хворим на алкоголізм; пацієнтам із вираженим атеросклерозом; особам із гострим панкреатитом.

З того ж документа стало зрозуміло, що до складу ліків входять прості й відомі речовини. Так, парацетамол зменшує біль та «збиває» високу температуру. Хлорфенаміну малеат допомагає позбутися алергійного риніту, частого чихання, відчуття «дертя» в глотці. Фенілпропаноламіну гідрохлорид прибирає почервоніння й набряк слизової оболонки носа. Кофеїн стимулює центральну серцеву систему, збільшує силу скорочень міокарду. Аскорбінова кислота (вітамін С) допомагає зміцнити загальний імунітет організму. На препарат, здатний вилікувати від грипу за три дні, якось не тягне!

Як наголошує Олег Ляшенко, така комбінація добре бореться із симптомами ГРЗ, але «усувати грип» аж ніяк не може — тут рекламодавець не правий. Патогенним вірусам, які засіли в організмі, глибоко фіолетово, чи прочистився в людини ніс. Безпосередньо по збуднику грипу вдаряють речовини зовсім іншого складу й цінової категорії. Зокрема, ремантадин чи озельтамівір, які не дають вірусові грипу можливості розмножуватися і захоплювати здорові клітини тканин носоглотки, трахеї, бронхів тощо.

Звісно, це не значить, що хворим слід відмовитися від симтоматичних засобів (жарознижувальних, судинозвужувальних, знеболювальних тощо), каже фахівець. При гострих респіраторних захворюваннях такі таблетки й порошки, льодяники, спреї, краплі, сиропи й мікстури можуть зняти набряк слизової, «прочистити» ніс, привести до норми високу температуру, усунути головний біль, подолати ломоту в суглобах — словом, допомогти хворому знову відчути себе людиною, а не бідолашним напівтрупом. Але пацієнт, який платить за фармпродукт, має право знати, що популярні «шипучки» безсилі проти безпосередніх винуватців нездужання — вірусів. І що усунення болю — не показник одужання. І що приймати цілу низку «швидких» ліків можна не більш як три дні. І що ризик отримати побічну дію для деяких пацієнтів значно більший, ніж користь від розрекламованого порошку. Було б чудово, якби це природне прагнення зрозуміли рекламодавці! А поки цього не сталося, уважніше читайте інструкцію до препаратів, які збираєтеся придбати...

Від застуди щеплення не врятує!

Заступник головного дер­жавного санітарного лікаря України Людмила Мухарська розповіла «УМ», що епідпороги по грипу й ГРВІ поки не подолані в жодному регіоні України. Водночас рівень захворюваності поступово зростає, хоч і залишається в межах сезонних рівнів. Так, показники цього тижня на 3,5 % вищі порівняно з попереднім тижнем. Грипозно–застудний пік українські фахівці очікують у другій половині січня. Тому людям, які хочуть уберегтися від грипу, було б добре пройти вакцинацію проти цього захворювання.

«Робити щеплення не пізно і зараз, і через два тижні, — зазначає пані Мухарська. — Адже при застосуванні сучасних вакцин вироблення антитіл починається з дев’ятого дня після уколу. А через два–три тижні після ін’єкції в людини з’являється кількість антитіл, достатня для протидії вірусам. Окремим людям — з метою індивідуального захисту — не пізно вакцинуватися навіть тоді, коли в населеному пункті оголошено епідситуацію. Якщо людина зустрінеться зі збудником грипу раніше, ніж почнуть вироблятися антитіла, вакцина просто не спрацює. Якщо ж вірус потрапить в організм після вироблення захисного титру антитіл, людина не захворіє. Але зверніть увагу — для того, щоб залишатися здоровим упродовж найближчих місяців, щеплення замало. Треба все робити в комплексі. Інколи бувають випадки, що людина вакцинувалася і вважає, що інші заходи профілактики їй уже не потрібні. А це неправильно. Бо вакцина може захистити тільки безпосередньо від вірусу грипу. А від збудників інших гострих респіраторних захворювань, які в цей період теж активізуються, не захищає! Тому я раджу українцям застосовувати для профілактики і медичні препарати, і народні методи, і неспецифічні засоби. Обов’язково треба дбати про особисту гігієну, частіше гуляти на свіжому повітрі й одягатися по погоді».

ЦІКАВО

Ефективність протидії організму вірусам залежить від віку людини, її режиму дня, набору хронічних захворювань, генетичного «спадку», ставлення до загартування, гастрономічних уподобань і навіть... деяких рис характеру! Імунологи стверджують, що гарну опірність організму різним інфекціям (не тільки вірусам грипу) дає доброзичливість, щирість та вміння пробачати людям, які їх образили. А любителям посваритися з оточуючими, зачаїти глибоку образу й місяцями плекати план жорстокої помсти доводиться «розраховуватися» за власний негатив різноманітними болячками, а не лише застудними.

 

ДО РЕЧІ

Американські вчені відзначили, що хворі на грип особи, які нічим не лікувалися (чекали, поки саме минеться), потерпали від головного болю, слабкості та високої втомлюваності на 40 % частіше, ніж особи, які приймали симптоматичну терапію. У свою чергу, в людей, які вживали спеціальні противірусні препарати, практично не розвивалися такі ускладнення, як бронхіт і пневмонія — на відміну від решти піддослідних. А лікарі з Дніпропетровська, які спостерігали за трьома тисячами підлітків під час минулої епідемії грипу, відзначили: школярі, які вживали метилглюкаміну акридонацетат, мали ускладнення у вигляді пневмонії та бронхіту в два–три рази рідше, ніж їхні однолітки, які вживали тільки симтоматичні ліки.