Хоч Губський друг, та істина дорожча

04.12.2008
Хоч Губський друг, та істина дорожча

Євген Іщенко, депутат держдуми Російської Федерації

У позавчорашньому номері «України молодої» було надруковано матеріал «Чия земля? Губського!» про масштабне розкрадання землі в Київській області групою народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко. Як відомо, очолює групу неформальний «земельний лідер» блоку Богдан Губський. Виявляється, у ці ж дні відомий борець із корупцією Григорій Омельченко звернувся з листом до Генерального прокурора Олександра Медведька з грифом «Особисто». У цьому­ листі, копію якого має у своєму розпорядженні редакція, пан Омельченко узагальнює факти, наведені нашою газетою.

«Діє організоване злочинне угруповання, до якого входять інші народні депутати, депутати Київської міської ради, — стверджує нардеп. — Займається воно здирництвом, рейдерськими захопленнями управлінь земельних ресурсів, підробкою державних актів на землю, знищенням державного майна, викраденням кадастрових карт, захопленням районних Бюро технічної інвентаризації, нападами на слідчих, перешкоджанням професійній діяльності та жорстоким побиттям журналістів, укриванням злочинців, які перебувають у кримінальному розшуку, покриванням підозрюваних у земельних аферах чиновників». Члени угруповання, стверджує Григорій Омельченко, погрожують вбивством та розправою депутатам, свідкам, посадовці, які не виконують їхніх вказівок. Нардеп звертається до Генпрокурора з проханням перевірити факти та, оскільки йдеться про конкретних народних обранців, з’ясувати, чи не чиниться з їхнього боку тиск на працівників прокуратури.

Водночас Григорій Омельченко звернувся до Президента України Віктора Ющенка. «На території Київської області окремими народними депутатами з використанням власного адміністративного ресурсу та зв’язків у судових органах здійснюється постійний тиск на керівників райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування: лобіюються призначення керівників структурних підрозділів Держкомзему та Центру дер­жавного земельного кадастру, у тому числі й осіб, які за своїм фаховим рівнем не відповідають кваліфікаційним вимогам, — пише пан Омельченко. — Створено систему, коли без погодження з цими особами не ухвалюють жодного рішення з земельних питань. Ці особи не тільки займаються скуповуванням перспективних ділянок — у районі проходження Великої кільцевої дороги, земель лісового фонду, розміщення котеджних містечок тощо, а й отримують хабарі за легальні операції із земельними ділянками».

Депутат наводить цілу низку прикладів протиправного відчуження земельних ділянок за схемою, описаною в «Україні молодій» — через фіктивні боргові розписки. У листі до Президента Григорій Омельченко називає ті ж фірми, через які здійснювали незаконні земельні оборудки — «Девелопмент–Технологія», «Інвестбуд–Систем» тощо, що їх оприлюднив наш кореспондент. «Вказані комерційні структури фактично розміщені у приміщеннях, у яких зареєстровані та діють споріднені підприємства — «Центр–Інвестбуд», «Буд–Сервіс», керівником яких тривалий час був Савченко (Ігор Савченко, депутат від БЮТ, за нашими даними, один з членів «земельної мафії». — Ред.), — ствер­джує Омельченко. — Способи незаконного отримання землі були зафіксовані у судах Вишгородського, Обухівського, Броварського, Макарівського районів». Григорій Омельченко звертається до Президента як до гаранта Конституції з проханням дати доручення правоохоронцям зупитити беззаконня та притягнути винних до відповідальності.