П’ятдесят на п’ятдесят

04.12.2008

Друга гра маріупольського «Азовмаша» в груповому етапі Кубка Європи стала відлунням його першого протистояння з іспанською «Гран Канарією». Тоді азовці вирвали перемогу з перевагою всього в два очки, позавчора ж чемпіони України з таким же гандикапом поступилися французькому «Асвелу» — відомому клубу з міста Віллербан, що неподалік Ліона. Зараз «Асвел» іде на другій позиції в чемпіонаті Франції.

Підопічні Рімаса Гірскіса активно почали виїзну зустріч і виграли першу й третю чверті поєдинку. Утім лідирували вони тільки до середини другої 10хвилинки, а надалі перебували в ролі наздоганяльників. За хвилину до фінальної сирени «Азовмаш» мав «мінус 9» і виграв завершальний відрізок із рахунком 9:2. Цього виявилося замало для загального успіху.

Приємніші здобутки були зафіксовані після матчів наших представників у нижчому за рангом змаганні — Кубку виклику. Після гостьових поразок у стартовому турі «Київ» та «Сумихімпром» просто зобов’язані були перемагати вдома, й у вівторок обидва українські клуби здобули перемоги.

«Вовки» приймали талліннський «Калев» і з перших хвилин пішли у відрив. Уболівальники киян понервували тільки в третій чверті, коли «жовто­зелені» дозволили гостям наблизитися на чотири пункти. Але ривок наприкінці зустрічі приніс перемогу віцечемпіонам України — 90:75. У складі «Києва» найактивнішими були Кенан Байрамович та Артур Дроздов — 23 та 19 очок відповідно.

«Я задоволений результатом, але не грою. У третій чверті «Київ» зупинився, тоді як естонці здивували, продемонструвавши якісний захист», — так оцінив матч головний тренер «Києва» Саша Обрадович.

Майже з таким самим рахунком обіграли опонентів зі Швейцарії баскетболісти «Сумихімпрому». Команда «Олімпік» із міста Фрібург взяла лише третю 10хвилинку, але й у цьому періоді перекидала господарів усього на одне очко.

«Перед грою я попросив підопічних більше уваги приділити захистові. Були моменти, коли швейцарці підбиралися до нас дуже близько, але я радий, що хлопці проявили майстерність і довели матч до перемоги», — тішився здобутку наставник сумчан Рімантас Ендріяйтіс.

Єдиний нуль серед наших представників у Кубку виклику — на рахунку «Хіміка». Команда з Південного поступилася в Хорватії десятьма очками столичному, але далеко не найсильнішому «кошаркаському» клубу («Загреб» іде на 12му місці з­поміж 14 команд національного чемпіонату).

Відтак усі українські клуби в єврокубках мають по одній поразці та перемозі.

ТАБЛО

Кубок Європи. Груповий етап. 2й тур

Група Е. «Асвел» (Франція) — «Азовмаш» (Україна) — 85:83 (Амара Сай (24) — Серапінас (21)), «Гран Канарія» (Іспанія) — «Летувос рітас» — 94:83.

Турнірне становище: «Асвел», «Азовмаш», «Гран Канарія», «Летувос рітас» — 3.

Кубок виклику. 2й тур

Група С. «Сумихімпром» (Україна) — «Олімпік» (Швейцарія) — 90:73 (Грін (21) — Гаррісон (19 + 9 підбирань)), «Шоле» (Франція) — «Локомотив» (Р, Росія) — 76:72.

Турнірне становище: «Шоле» — 4, «Локомотив», «Сумихімпром» — 3, «Олімпік» — 2.

Група F. «Загреб» (Хорватія) — «Хімік» (Україна) — 88:78 (Сімон (21) — Братич (18)), «Дексія» (Бельгія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 91:65.

Турнірне становище: «Загреб», «Хімік», «Дексія», «Галатасарай» — 3.

Група Н. «Київ» (Україна) — «Калев» (Естонія) — 90:75 (Байрамович (23) — Фокс (23)), «Скайлайнерз» (Німеччина) — «Тріумф» (Росія) — 77:31.

Турнірне становище: «Київ», «Калев», «Скайлайнерз», «Тріумф» — 3.