Після зборища, в четвер

03.12.2008
Після зборища, в четвер

Чи підтримають Івана Плюща «регіонали»? (Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Народні депутати знову не здивували. Учора Верховна Рада не викристалізувала кандидатуру спікера, тому розійшлася до четверга. «Жоден із представників фракцій не сказав, що є готовність обрати спікера, бо консультації не завершені», — констатував перший віце–спікер Олександр Лавринович. Але «час «С» уже нібито близько — кажуть, що консультації близькі до вельми несподіваного результату.

«У четвер буде спікер, в четвер буде коаліція, в четвер почнеться розгляд законів», — обіцяв учора журналістам голова фракції БЮТ Іван Кириленко. На його думку, коаліцію буде створено, бо «в депутатів має спрацювати інстинкт самозбереження».

Пан Кириленко заявляє для проформи, що найкращий варіант — коаліція Блоку Тимошенко, «НУНС» і Блоку Литвина. «Але з того, що звучало на з’їзді НСНУ, ми чітко зрозуміли, що коаліції з БЮТ не буде ніякої. Ну, тоді інші переговори мають відбутися», — сказав Кириленко. При цьо­му він відзначив, що наразі БЮТ не вів переговорів щодо створення коаліції, хоча і готовий до об’єднання «з будь–ким».

За даними «УМ», фракція БЮТ на своєму засіданні напередодні затвердила мандат на ведення офіційних переговорів із Партією регіонів. І скидається на те, що «тимошенківці» самі підуть шляхом, який вони закидали «Нашій Україні», — виберуть коаліцію з Партією регіонів. Скажімо, БЮТівець Ва­лерій Писаренко визнає, що можливість «широкої коаліції» — «ні для кого не секрет». «БЮТ пропонує і Партії регіонів, й іншим політичним силам зробити одну–єдину коаліцію. Не є злочином те, що в період кризи ми намагаємося залучити всі політичні сили до єднання», — цитує Писаренка агенція УНІАН.

Інший БЮТівець Ан­дрій Кожем’якін сказав, що перед тим, як обрати спікера, у парламенті має бути сформована коаліція. «Мова йде не про парламентську більшість, а саме про коаліцію», — уточнив Кожем’якін.

Щодо Партії регіонів, то її представники наразі утримуються від коментарів. Експерти, які ще вчора говорили про ймовірність обрання спікером «нашоукраїнця» Івана Плюща, сьогодні вже не виключають іншого розвитку подій — із підтримкою Блоком Тимошенко, скажімо, Олександра Лавриновича як Голови ВР та іншими домовленостями з «людьми Януковича». «Друге вересня» повертається?

Політолог Вадим Ка­расьов, коментуючи мож­ливість створення коаліції між БЮТ і ПР, сказав: «Варіант можливий. Але неймовірний»

Наразі ж Верховна Рада має купу справ і без спікерських консультацій. За словами першого віце–спікера Лавриновича, у ВР зареєстровано 26 законів, що підпадають під визначення «антикризових», однак тільки один проект пройшов розгляд у профільному комітеті. Відтак Лавринович попросив комітети підготувати «якісні проекти для розгляду в сесійній залі». Також віце–спікер відзначив, що в парламенті досі відсутній проект бюджету на наступний рік, адже попередній варіант відкликаний урядом за вказівкою Президента.

А ТИМ ЧАСОМ...

Народний депутат Іван Плющ не проводив у Верховній Раді переговорів про підтримку його кандидатури на посаду спікера. Про це він сам розповів журналістам. Відповідаючи на питання про свої шанси, Іван Степанович сказав: «Я не пам’ятаю жодної спікеріади з 1985 року, щоб Плющ не розглядався».

Фракції Блоку Литвина та БЮТ не підтримуватимуть кандидатуру Плюща у разі його винесення на голосування.

«Протимошенківська» частина «НУНС» теж не голосуватиме за Плюща. Виявилося, що коментарі про одностайність, які з’явилися після понеділкової зустрічі Президента з фракцією, значно перебільшені. «Народні депутати від «Народної самооборони», Народного руху Тарасюка, Партії захисників Вітчизни та Європейської партії прийняли одностайне рішення не підтримувати кандидатуру Івана Плюща на посаду спікера», — заявив учора «самооборонець» Олег Новиков.

А «регіонал» Василь Хара сказав, що ПР може підтримати Плюща, якщо їм відійде посада Прем’єр–міністра.