Золото з Мадейри

03.12.2008
Золото з Мадейри

Цього року Піжон отримав ще й приз кращого гравця року від об’єднання футболістів–професіоналів ФІФА. (Рейтер.)

У компанії легендарних Ейсебіо та Луїша Фігу з’явився ще один португалець. Учора представники журналу «Франс футбол» оголосили, що володарем нагороди «Золотий м’яч–2008» став португальський півзахисник клубу «Манчестер юнайтед» Кріштіано Роналдо.

Результати опитування 96 журналістів із країн–членів УЄФА показали, що цей футболіст набрав 446 балів із 480 можливих. На перше місце його поставили аж 77 респондентів. Кріштіано дуже відчутно перевершив доробок найближчого переслідувача — Ліонеля Мессі з «Барселони» (аргентинець набрав 281 очко). Третім став іспанець Фернандо Торрес, який виступає за «Ліверпуль» (176 балів). Далі — ще двоє гравців збірної Іспанії, Ікер Касільяс («Реал», 133) і Хаві («Барселона», 97), на шостому місці — росіянин Андрій Аршавін із «Зеніту» (64), сьомий — іспанець Давід Вілья) «Валенсія», 55).

Друга спроба — вдала

Тріумф Кріштіано Роналдо передбачався. Минулого року він опинився в такому опитуванні на другому місці, поступившись лише бразильцеві Кака (до речі, у 2007–му хавбек «Мілана» здобув 444 бали, а цьогоріч — усього 31, це восьме місце). Минулий сезон 23–річний вінгер провів на найвищому рівні. Разом зі своєю командою Роналдо виграв Лігу чемпіонів та англійську прем’єр–лігу. Окрім того, Ронні став кращим бомбардиром у цих двох турнірах за підсумком сезону — на його рахунку 42 забиті м’ячі.

Кріштіано Роналдо став четвертим гравцем «Манчестер юнайтед», який отримує «Золотий м’яч» із часу його заснування у 1956 році. У середині минулого століття володарями цього престижного трофею ставали «манкуніанці» Деніс Лоу, Боббі Чарльтон та Джордж Бест. Як бачимо, черговий здобуток для гравця «червоних дияволів» трапився аж через 40 років.

Сам лауреат–2008 не приховував своїх емоцій від такого визнання: «Це один із найкращих днів у моєму житті. Я давно мріяв про цей приз. Дякую всім, хто голосував за мене, тепер моє бажання збулося».

Обміняли зірку на бутси

Народився кращий футболіст Старого Світу 5 лютого 1985 року в місті Фуншал (адміністративний центр португальського острова Мадейра). Хлопець став четвертою дитиною в сім’ї. Раніше його мала батьківщина була відомою як місце створення міцного вина «мадера» — тепер же світ знає острів як домівку видатного футболіста.

Справжнє прізвище зірки — Авейро, а Кріштіано Роналдо — це його перше та друге імена. Цікава історія назвиська Роналдо, адже для Португалії воно досить незвичне. Батько, Жозе Дініс Авейро, настільки захоплювався постаттю американського президента Рональда Рейгана, що навіть вирішив назвати на його честь свого сина.

Майбутнє наймолодшого члена сім’ї визначилось легко — голова сімейства займав адміністративну посаду в місцевій любительській футбольній команді «Андорінья», і саме тут почалася спортивна кар’єра талановитого Ронні. Після цього був контракт з іще одним місцевим клубом — «Насьональ». Трансфер вундеркінда був оцінений у… комплект футбольної форми та бутси для гравців «Андоріньї».

Ронні не курить і не п’є. Принципово. Три роки тому його батько помер від хвороби нирок, викликаної пристрастю до «зеленого змія» — Жозе було тільки 52. Старший брат Гуго — наркозалежний, і Кріштіано оплачував його лікування ще коли був гравцем лісабонського «Спортинга».

Зіркові прагнення

До титулованої португальської команди Ронні потрапив у дванадцятирічному віці й пробув «зелено–білим» до літа 2003–го, коли тренер «Манчестер юнайтед» Алекс Фергюсон перетягнув талановитого юнака в Англію. Коштувала така угода 20 мільйонів доларів — рекордна сума для прем’єр–ліги на той час за настільки молодого гравця.

Цікаво, що раніше за 16–річним хавбеком стежили селекціонери «Ліверпуля», але тодішній тренер «мерсісайдців» Жерар Ульє вирішив, що хлопець занадто молодий для їхнього клубу.

За роки, проведені на «Олд Траффорд», Кріштіано Роналдо перетворився на справжню зірку свого клубу, і склад «червоних дияволів» зараз важко уявити без нього. Керівництво клубу неабияк опиралося бажанню не завжди чемного, але такого майстерного Піжона перейти в міжсезоння до мадридського «Реалу». Тоді Фергюсон переконав капітана збірної Португалії залишитися в команді, але чи надовго?

«Якщо я розпрощаюся з «МЮ», то лише з відчуттям глибокого задоволення й упевненості в тому, що всього тут досяг», — сказав Кріштіано півроку тому. Після вчорашнього тріумфу він констатував: «Моя мрія збулася». Тож — кому суперзірку?

ДОСЬЄ «УМ»

Кріштіано Роналдо душ Сантуш Авейро

Футболіст, ігрове амплуа — крайній півзахисник.

Народився 5 лютого 1985 р. у м. Фуншал, Португалія.

Виступав за «Спортинг» (Лісабон, 1997—2003),
з 2003 р. — в «Манчестер юнайтед».

У складі збірної Португалії — віце–чемпіон Європи 2004 р.

У складі «МЮ» — переможець Ліги чемпіонів 2008 р., чемпіон англійської прем’єр–ліги 2007, 2008 рр., володар Кубка Англії 2004 р., Кубка англійської ліги 2006 р., Суперкубка Англії 2007 р.

Володар «Золотої бутси» 2008 р., «Срібного м’яча» тижневика «Франс футбол» 2007 р., «Золотого м’яча» 2008 р. Кращий футболіст світу за результатами опитування ФІФАПро (об’єднання футболістів–професіоналів) 2008 р.

У клубній кар’єрі станом на вчора провів 285 матчів, забив 106 голів; за збірну — 21 м’яч у 61 грі.

Прізвиська: Ронні, Піжон.

Зріст — 183 см, вага — 83 кг.

Неодружений.