Перший день зими. І незалежності

02.12.2008

Перше грудня 1991 року відбувся всенародний референдум, який став відправною точкою української незалежності. За те, щоб бути самостійними, проголосувало більше 90 відсотків громадян. За пропозицією академіка Ігоря Юхновського відбувся плебісцит, і люди підтвердили серпневе рішення Верховної Ради, яка прийняла Акт проголошення незалежності. Тільки після цього Україну почали визнавати як окрему державу інші країни. Того ж дня на перших виборах глави держави Президентом обрали Голову ВР Леоніда Кравчука.

Президент Віктор Ющенко у зверненні до народу з нагоди 17–річчя тих подій назвав референдум «історичним кроком всенародного заснування сучасної Української держави». «Ми були як ніколи сильні, бо були єдині. І зараз ніхто не посміє вказувати нам, як жити, куди рухатися, до якої церкви ходити та якою мовою розмовляти», — відзначив Ющенко. «Світ почув волю українського народу, визнав і прийняв молоду Україну. Відтоді ми пройшли шлях, на який іншим країнам знадобилися десятки чи навіть сотні років. Ми здійснили кардинальні суспільні й ринкові перетворення, утвердилися як сучасна європейська демократія, здобули авторитет на міжнародній арені», — констатує Президент.

Глава держави відзначив, що тепер нас чекають нові важливі завдання: «вдосконалити систему державної влади, викоренити корупцію, створити справедливу систему судочинства, провести реформу правоохоронних органів і сформувати професійну армію». На першому ж місці — «швидка і відчутна» відповідь на виклики економічної кризи. «Вірю в наші сили і в наш успіх. Єдність, проявлена на історичному референдумі 1991 року, має згуртувати нас і сьогодні», — підбадьорив Президент.