Дякуємо, дайте ще!

02.12.2008

Україна, як і обіцяла, наприкінці минулого тижня переказала до Москви перший транш погашення заборгованості за природний газ. Інформацію підтвердив офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов. «Ми бачимо ці гроші й готові 2 грудня відновити переговори з урегулювання подальших постачань газу», — заявив Купріянов. Втім згодом представник газового монополіста змінив свою думку: «Поки це не вся сума, про яку ми домовлялися».

Решту грошей наша держава мала перечислити вчора. На момент підписання номера до друку офіційні особи ще не підтвердили факту такої проплати. «Газпром» таке мовчання прокоментував доволі агресивно: не буде грошей до кінця дня — не відбудуться й перемовини. Минулої п’ятниці голова правління «Нафтогазу України» Олег Дубина, коментуючи своє бажання заплатити вчасно і у повному обсязі, заявив: компанія через проблеми на фінансовому ринку не може придбати необхідної кількості валюти. У відповідь представник «Газпрому» лаконічно зауважив: «А кому зараз легко?». Й озвучив чергову ініціативу росіян — проплатити Україні аванс за транзит російського газу до Європи у 2009 році. «Газпром» пропонує українським колегам допомогу . Це могло б бути істотною підмогою в погашенні боргу», — заявив Сергій Купріянов.

Вигода росіян у цьому очевидна: аванс за торгову операцію зазвичай автоматично фіксує ціну товару. Таким чином, переказавши до Києва частину грошей, Москва хоче позбавити нас чергового козиря у переговорах — можливості підняти вартість транзиту російського газу українською територією. Саме на такий варіант нещодавно натякав Олег Дубина: якщо, мовляв, росіяни «битимуть» нас ціною, то ми їх — тарифом транзиту.

А ТИМ ЧАСОМ...

Воно вам не так!

Українсько­російські газові діалоги не пройшли повз увагу посла РФ в Україні Віктора Черномирдіна. «Не платиш — тоді не бери. Іншого не може бути. Вже пройшли ті часи, коли все робилося поіншому. Чотири роки вже йде одне і те ж: «Почекайте, продовжіть...». Вже так не буде. Так не повинно бути», — віртуозно жонглюючи словами, Черномирдін видав свій черговий перл.