Канікули прем’єр–ліги

02.12.2008
Канікули прем’єр–ліги

Героєм матчу «Динамо» — «Дніпро» став Флорін Чернат, який вийшов на заміну. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Сезон 2008/2009 — перший в українській прем’єр–лізі — її керівники подавали як революційний і рішучий крок до кращого футбольного майбутнього. Ще б пак, адже про створення нової форми клубної організації було стільки розмов. Грати обіцяли краще, трансляцій передбачалося більше, різноманітних проблем — менше.

До зимової перерви лишилося зіграти ще один відкладений матч, але висновки на проміжному фініші можна робити вже тепер.

Корабель з в. о. капітана

Певні зміни таки відбулися. Момент, який одразу хочеться відзначити, — українського футболу на телеекранах справді побільшало. Якщо раніше глядачам пропонували переважно картинку матчів за участю лідерів, то тепер можна побачити на ТБ й протистояння між явними аутсайдерами. І нехай їхня виконавська майстерність часто залишає бажати кращого, уболівальники з різних міст можуть зацінити — як вони проходять, оті матчі за «шість очок». Це таж наш футбол, і прихильники аутсайдерів та середняків теж бажають частіше бачити свої команди на телеекранах.

Інша справа, що саме телевізійні трансляції стали причиною одного з найперших конфліктів у новоствореній прем’єр–лізі — час, пропонований телевізійниками, не завжди викликає розуміння у гостьової сторони.

Практика запрошувати іноземних суддів на важливі матчі теж принесла свій результат — у вітчизняних фахівців не піднімається язик звинуватити заїжджого рефері зі світовим ім’ям в упередженості. Нарікання на своїх, утім, не припинилися.

Загалом, у ПЛ помітно мало плюсів. Складається враження, що основним завданням керівництва прем’єр–ліги є накладання штрафів на клуби та боротьба з уболівальниками. Останніх, здається, стали вважати ледь не основною проблемою українського футболу.

Та що вже казати про ефективну діяльність, прибутки від телетрансляцій, рекламних контрактів тощо, якщо власники клубів ще не визначилися з особою керівника прем’єр–ліги. Досі біля прізвища президента «Харкова» Віталія Данилова стоїть приставка в.о. Хоча на пошуки неупередженого менеджера ніби відряджали цілі рекрутингові компанії.

Хай там як, а завдання футболістів — грати. І поточний чемпіонат помітно відрізняється від багатьох попередніх у частині інтриги та розмаху конкуренції. «Великим здобутком після створення прем’єр–ліги я б назвав збільшення кількості клубів, які тепер борються за призові та єврокубкові місця», — таку думку в коментарі «УМ» висловий головний тренер ФК «Львів» Сергій Ковалець, який донедавна допомагав Мирону Маркевичу в «Металісті». Ко­валець теж очікує на момент, коли в ПЛ керуватиме не виконувач обов’язків, а постійний президент. На думку Сергія, це сприятиме кращому функціонуванню українського футбольного господарства.

Новий–старий лідер

Стосовно останнього туру, то в зимове міжсезоння клуби прем’єр–ліги пішли з лідером в особі київського «Динамо». У цій частині чемпіонату кияни виглядають найпотужніше, і солідний очковий відрив від найближчого переслідувача підтверджує ці слова. А в динамівців ще ж є в запасі гра з маріупольським «Іллічівцем», яку вони проведуть на виїзді 5 грудня.

Останню домашню зустріч у 2008 році підопічні Юрія Сьоміна провели проти «Дніпра». У господарів не вийшов на поле дискваліфікований Олександр Алієв (до речі, вчора УЄФА могла усунути його з гри аж на десять офіційних міжнародних матчів), зате відновився від травми захисник Тарас Михалик. Його повернення стало дуже доречним у світлі майбутнього протистояння проти турецького «Фенербахче».

Наставник київської команди здивував тим, що зі старту випустив одразу трьох номінальних форвардів. До Ісмаеля Бангури та Артема Мілевського додався 19–річний Андрій Ярмоленко. Щоправда, у другому таймі замість молодого нападника з’явився захисник Андрій Несмачний — не менш цікавий тактичний хід.

Сама гра на затуманеному стадіоні «Динамо» чимось особливим не вразила, хоча Сьомін на прес–конференції назвав дії обох команд «цікавими», а сам матч — «напруженим». Напевно, на такі слова російського фахівця вплинули м’ячі, забиті на останніх хвилинах протистояння. Ударом головою після штрафного у виконанні Черната рахунок відкрив Діакате. На 90–й хвилині вже сам Флорін Чернат, котрий вийшов на заміну, увірвався до штрафного майданчика гостей, поклав голкіпера «Дніпра» Старцева на «п’яту точку» й подвоїв перевагу господарів. А вже за хвилину кутовий у виконанні дніпрян забезпечив їм гол престижу — воротар киян Станіслав Богуш невпевнено зіграв на виході.

Напередодні, в суботу, ін­ший київський клуб — «Арсенал» — пропустив також у доданий час, але цей гол означав поразку підопічних Олександра Заварова в Запоріжжі. Наставник «канонірів» вдруге поспіль випустив на поле майже суто український склад (якщо не рахувати білоруса Кузнєцова), але цього разу такий хід виявився непереконливим.

Справи львівські й донецькі

У Львові зустрічалися цьо­горічні новачки прем’єр–ліги — місцеві «городяни» й «Іллічівець». Обидві команди є аутсайдерами чемпіонату, при цьому підопічні Сергія Ковальця відставали від азовців на три очки. Об’єктивним результатом мала б стати нічия — суперники забили по м’ячу і вже готувалися «розписувати мирову». Але на останній компенсованій хвилині гості порушили правила у власному штрафному майданчику, й пенальті реалізував колишній динамівець, а нині — захисник «Львова» Владислав Ващук.

«Ми самі собі «привезли» два м’ячі. У другому таймі мої хлопці билися, старалися. Можливо, незначна перевага була у «Львова», але самовіддачу показували й ми», — наставник гостей Ілля Близнюк не мав жодних претензій до судді через призначений пенальті.

Представники Львівщини й Донеччини зустрічалися ще в одному матчі: «Шахтар» атакував майже безперервно, але пробити голкіпера «Карпат» Романенка спромігся лише раз — 1:0, і «гірники» продовжують гонитву за лідерами, залишаючись на п’ятому місці. Чемпіон відстає від лідера на дев’ять, а за кілька днів відставатиме, певно, на всі 12 очок.

Прощання Кравченка

Ще минулого сезону луганська «Зоря» та полтавська «Ворскла» були в числі команд–претендентів на виліт з елітного дивізіону. Тепер же вони показують абсолютно протилежний результат, перетворилися, відповідно, на середняка та лідера прем’єр–ліги. У Луганську останній свій матч за полтавців проводив півзахисник Сергій Кравченко: лідер «Ворскли» наступну частину чемпіонату проведе в київському «Динамо». Саме Сергій поставив крапку в переможному для його команди матчі, замкнувши головою флангову подачу. 2:0 — і Кравченко цілує емблему «Ворскли» на футболці. Перед тим гол на свій рахунок записав сербський легіонер гостей Йован Маркоськи, що забиває у другій грі поспіль.

«На даний момент ми не можемо обіграти таку команду, як «Ворскла». Вона сильніша, збалансованіша за нас. Вони заслужили на перемогу», — тренер «Зорі» Анатолій Волобуєв був доволі самокритичним у післяматчевому інтерв’ю.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 17–й тур

«Чорноморець» — «Металург» (Д) — 2:1

Голи: Косирін, 36; Левига, 55 — Фернандеш, 10 (пен.)

6 500 глядачів

«Зоря» — «Ворскла» — 0:2

Голи: Маркоськи, 20; Кравченко, 73

7 000 глядачів

«Львів» — «Іллічівець» — 2:1

Голи: Б. Баранець, 45; Ващук, 90+4 (пен.) — Іващенко, 73

2 500 глядачів

«Кривбас» — «Арсенал» — 1:0

Гол: Мелащенко, 90+1

1 500 глядачів

«Харків» — «Металург» (З) — 0:2

Голи: Перішич, 12; Вернидуб, 21

800 глядачів

«Шахтар» — «Карпати» — 1:0

Гол: Гладкий, 67

9 000 глядачів

«Динамо» — «Дніпро» — 2:1

Голи: Діакате, 79; Чернат, 90 — Русол, 90+2

4 800 глядачів

«Таврія» — «Металіст» — 0:1

Гол: Фомін, 65

4 500 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 16 13 1 2 38–8 40

2. «Металіст» 17 11 4 2 29–12 37

3. «Металург» (Д) 17 10 3 4 23–12 33

4. «Ворскла» 17 9 6 2 19–10 33

5. «Шахтар» 17 8 7 2 25–12 31

6. «Металург» (З) 17 7 6 4 17–15 27

7. «Дніпро» 17 6 6 5 15–13 24

8. «Зоря» 17 5 6 6 18–25 21

9. «Чорноморець» 17 6 2 9 18–21 20

10. «Карпати» 17 4 7 6 16–19 19

11. «Кривбас» 17 4 7 6 14–20 19

12. «Арсенал» 17 3 5 9 12–21 14

13. «Таврія» 17 3 5 9 19–31 14

14. «Іллічівець» 16 3 3 10 13–26 12

15. «Львів» 17 3 3 11 11–25 12

16. «Харків» 17 0 9 8 10–25 9

Бомбардири: Бангура («Динамо») — 11, Коельйо («Металіст») — 10, Косирін («Чорноморець») — 8, Мілевський («Динамо»), Джихані («Зоря») — 7...