НОВИНИ ПЛЮС

27.11.2008

Тимошенко просить «НУНС» підтримати Литвина

«Я звертаюся до Президента з останньою пропозицією поновити демократичну коаліцію, — заявила Юлія Тимошенко вчора на брифінгу після засідання Кабміну. — Якщо до кінця цього тижня «НУНС» не повернеться в демократичну коаліцію і буде розгортатися важкий сценарій фінансово–економічної кризи України, ми шукатимемо інші варіанти та інші можливості [створення коаліції в парламенті]». Лідерка БЮТ звернулася до керівництва «Нашої України» із закликом на з’їзді партії в суботу ухвалити всі необхідні рішення про поновлення демкоаліції «в тому числі і з запрошенням Блоку Литвина. І якщо буде в цьому необхідність — то підтримати кандидатуру Литвина на посаду Голови Верховної Ради». Тимошенко запропонувала Блоку Литвина висунути свої вимоги для входження до такої коаліції і запевнила, що БЮТ готовий сприйняти ці пропозиції.

ВВП впаде, інфляція — ні

Міністерство економіки вчора запропонувало уряду затвердити макропоказники на 2009 рік: ВВП на рівні мінус 5%, інфляція — 9,5%. До кінця поточного року Мінекономіки прогнозує інфляцію на рівні 21,9%. Про це повідомив журналістам перший заступник голови секретаріату Президента Олександр Шлапак.

ЄБРР прогнозує сповільнення України

У 2008 році зростання української економіки сповільниться до 6%, а в 2009–му — до 1% у порівнянні з 7,6% 2007 року. Таким є прогноз Європейського банку реконструкції і розвитку, оприлюднений в аналітичному звіті ЄБРР. Відповідно до звіту, наступного року інфляція в Україні залишиться на досить високому рівні — 20% (грудень до грудня).

Уряд затвердив план дій Україна—НАТО

Кабінет Міністрів затвердив проект указу Президента про Цільовий план Україна—НАТО на 2009 рік у рамках Плану дій Україна—НАТО. Як повідомив журналістам міністр закордонних справ України Володимир Огризко, план охоплює близько 400 різних заходів і практично всі сфери реформування суспільства.

Тимошенко — перша, але рейтинг падає

Якби вибори Президента відбулися минулої неділі, 19,8% виборців проголосували б за лідера БЮТ Юлію Тимошенко. Такими є дані соціологічного опитування, проведеного «ФОМ–Україна», представлені вчора на прес–конференції. Водночас рейтинг Тимошенко має тенденцію до зниження: у січні за неї були готові проголосувати 24,8%, у червні — 20%. Друге місце посідає лідер Партії регіонів Віктор Янукович із 17,4% (у січні — 20%, у червні — 21,9%). За колишнього Голову Верховної Ради Арсенія Яценюка готові проголосувати 6,6% опитаних (0,8%; 2,1%), за лідера КПУ Петра Симоненка — 5,7% (3,7%; 4,3%). Рейтинг Володимира Литвина порівняно з початком року майже не змінився і становить 3,9%. За чинного Президента минулої неділі проголосували б 3,3% респондентів (у січні — 13,1%, у червні — 7,3%).

На дострокових парламентських виборах, якби вони відбулися 23 листопада, 18,3% опитаних підтримали б БЮТ. За Партію регіонів готові проголосувати 16,4%, за КПУ — 5,9%, Блок Литвина — 3,3%, умовний блок Яценюка — 3%. Решта партій не долають тривідсотковий прохідний бар’єр. Умовний блок Віктора Ющенка обрали б 1,9% респондентів, ВО «Свобода» — 1,4%, інші політичні сили не дотягують і до 1%.

Соціологічне опитування проводили 12—24 листопада, опитано 2 тисячі респондентів у 160 населених пунктах, похибка вибірки — 2,2%.

Президент вручив ордени Свободи

Із нагоди Дня Свободи, який Україна відзначала 22 листопада, Президент нагородив орденом Свободи правозахисника і політичного діяча Степана Хмару, письменника і правозахисника Євгена Сверстюка та голову правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євгена Захарова. Також глава держави присвоїв звання Героя України (посмертно) Григорію Китастому — колишньому диригентові і керівникові Української капели бандуристів ім. Тараса Шевченка у США.