А гроші де на СНД?

27.11.2008

Учора на засіданні уряду мали розглядати проект рішення Кабміну про призначення Міністерства економіки розпорядником коштів за програмою «Внески до установ і організацій СНД». Досі цими коштами розпоряджалося Міністерство закордонних справ. Однак, за повідомленням сайту «Українська правда», МЗС відмовилося фінансувати структури Співдружності незалежних держав у повному обсязі, тому уряд за ініціативою Юлії Тимошенко спробував обійти відомство Володимира Огризка. Фактично, йдеться про борг у 7,5 млн. грн. — гроші невеликі як для уряду. Але насправді ця фінансова історія є «політичною», адже засвідчує заангажованість Тимошенко на російських інтересах та її залежність від вимог із Москви.

За даними «УП», цього року Україна заплатила внесок у загальну скарбницю СНД на 2,1 млн. грн. Це при тому, що в бюджеті на 2008 рік передбачено 9,6 мільйона. У МЗС пояснюють небажання сплачувати повну суму тим, що Україна й так забагато платить у фонд Співдружності. «За розміром внесків до єдиного бюджету СНД ми посідали друге місце після Росії, сплачуючи у 8–10 разів більші суми, ніж інші держави–члени, які зацікавлені в участі у цій структурі. Розміри внеску нашої держави мають відповідати як нашій участі, так і тій віддачі, яку ми отримуємо від спільної діяльності», — пояснили «УП» у міністерстві. Зокрема, Україна не є учасником Міжпарламентської асамблеї СНД і не присутня в місіях спостерігачів за виборами в країнах СНД (місії спостерігачів зазвичай є заангажованими; зокрема, в 2004 році вони визнали перший і другий тури президентських виборів в Україні демократичними). Та й узагалі, Україна була серед засновників, але так і не стала повноцінним членом. У МЗС відзначили, що «впродовж останніх років Україна підписувала рішення про затвердження єдиного бюджету органів СНД із застереженнями, які дають нам право самим визначати суму внеску».

Ані Президент Віктор Ющенко, ані зовнішньополітичне відомство не виявляють до СНД особливого інтересу. Нещодавно речник СНД Василь Кирилич заявив, що в Україні не хочуть сприймати Співдружність «як iнструмент реалiзацiї iнтересiв однiєї держави, яка намагається перенести акцент з економiчної в полiтичну площину i вiдновити вже мертвий організм».

Натомість для Юлії Тимошенко саміти СНД — це місце зустрічей із реальним главою Росії Володимиром Путіним. Саме після недавніх переговорів глав урядів України та Росії в рамках саміту СНД у Кишиневі Тимошенко й вигадала комбінацію з переоформленням боргу на підконтрольне їй Міністерство економіки. «Все, що закладено в бюджеті, — а ми є учасником багатьох міжнародних організацій, не тільки СНД — все має бути профінансовано. Тому що це зобов’язання країни, — сказала з цього приводу Юлія Тимошенко. — І це не стосується того, східна це організація чи західна. З такими об’єднаннями держав і певними організаціями ми повинні поводитися відповідно до підписаних угод».

У бюджеті на наступний рік пані Юлія вимагає закласти на СНД близько 10 млн. грн., хоча МЗС погоджується дати не більше 2,2 млн.

Напередодні вчорашнього засідання Кабміну Володимир Огризко обіцяв не допустити ухвалення рішення про передачу прав розпоряджання коштами на СНД Міністерству економіки. Коли цей номер «УМ» готувався до друку, про підсумки суперечки ще не було відомо.