Швидкість падіння — 30 копійок за день

27.11.2008
Швидкість падіння —  30 копійок за день

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Учорашній офіційний курс рідної української гривні встановив черговий антирекорд: він упав до 6,60 за один долар. Нагадаємо, що позавчора «бакс» коштував ще 6,29. Якщо рахувати з початку нинішнього року, то офіційний курс гривні вже впав більш ніж на третину. Але найсумніше, що й подальший розвиток подій для українців виглядає невтішно.

Як відомо, Національний банк України продовжує лібералізувати фінансовий ринок і з п’ятниці, 28 листопада, запроваджує новий порядок встановлення офіційного курсу — за результатами торгів на міжбанківському ринку. Схему, як уже писала «УМ», обрано дуже просту й прозору: середній показник міжбанківської купівлі–продажу валюти наступного дня стає офіційним курсом НБУ. А на міжбанку цими днями спостерігається ажіотажний попит на американську валюту. Свою лепту внесла компанія «Нафтогаз України», яка скуповує долари, аби розрахуватися з «Газпромом».

Учора в середині дня на міжбанку за один долар давали 6,9—7,2 гривні, за євро — трохи більше дев’яти гривень. Якщо така ситуація збережеться до п’ятниці, то офіційний курс випередить найпесимістичніші прогнози аналітиків (а експерти прогнозували 7 грн./дол. на кінець грудня).

На світових валютних ринках готуються до повільного зниження долара; ніби на підтвердження цих слів, днями «вічнозелений» трохи опустився щодо євро (із 1,21 до 1,28).

 

ЗАКЛИК

Національний банк закликає громадян не формувати ажіотажний попит на іноземну валюту. Про це журналістам повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. «Нехай люди зупиняться. Якщо вони зупиняться, ситуація буде більш–менш стабільною», — сказав він, відзначивши, що саме ажіотажний попит населення на інвалюту призводить до девальвації гривні. НБУ вважає, що в разі стабілізації попиту курс гривні може зміцнитися.

Шаповалов також повідомив, що Національний банк використав на валютні інтервенції в листопаді $2 млрд., повідомляє агенція Ліга.net.