Українець на колесах у казахських степах

26.11.2008
Українець на колесах у казахських степах

Ярослав Попович (у центрі) знову виступатиме в одній команді з Ленсом Армстронгом (ліворуч). (Фото Рейтер.)

Багаторічна зацікавленість казахстанської «велостайні» «Астана» українським гонщиком Ярославом Поповичем таки увінчалася успіхом. Як уже повідомляла «УМ», відтепер галичанин виступатиме в одних кольорах з уславленим американцем Ленсом Армстронгом та молодим, але титулованим іспанцем Альберто Контадором.

Про причини свого трансферу Попович розповів київським журналістам на прес–конференції під час нетривалого візиту до України. Приїхав він не з якоюсь конкретною метою, а просто відвідати Батьківщину. Каже, що в Італії занудьгував, от і прилетів додому на кілька днів, коли випала нагода.

 

Казахи щедріші за бельгійців

Після не надто вдалого сезону в клубі «Сайленс–лотто» керівництво бельгійців вирішило переглянути умови контракту з Поповичем. Нашому спортсменові запропонували нову угоду, але зі значно нижчою зарплатою. «Така пропозиція мені не надто сподобалася», — пояснює уродженець Дрогобича. А тут якраз вчасно нагодилася казахстанська «стайня», яка зібрала до свого складу чимало гонщиків зі світовим ім’ям.

«Рішення про перехід до такої зіркової команди, де я не буду лідером, комусь може здатися дивним. Але зараз це саме те, що мені потрібно. Зарплата в мене буде трохи меншою, ніж цього року, але більшою, ніж пропонувала «Сайленс–лотто» на 2009 рік», — коментує Попович зміну місця роботи. За його даними, директор «Астани» Йохан Брунель сказав про нового члена своєї команди приблизно таке: «Попович буде нам потрібний та корисний за будь–яких умов».

Мрії про лідерство і зв’язка з Армстронгом

Попо усвідомлює, що в новій команді не перебуватиме на провідних ролях — у великих гонках він працюватиме на загальну перемогу, підтримку лідерства Армстронга й Контадора. Але загалом обов’язки в українця будуть уже звичні. Основним своїм завданням на сезон Ярослав називає допомогу американцеві Армстронгу в перегонах «Джиро д’Італія».

Попович каже, що бельгійський директор «Астани» обіцяв йому надати шанс проявити себе під час невеликих п’яти–шестиденних перегонів. «Гонка «Париж — Ніцца» цілком мені до снаги», — розмірковує над своїми шансами спортсмен.

Цікаво Попович пояснив причини повернення Ленса Армстронга у велоспорт. «Ма­буть, йому не вистачало нашого циганського життя з постійними переїздами. А ще в Ленса є великі політичні амбіції, а перемоги лише підвищують його популярність», — спортсменами–політиками світ зараз не здивуєш.

З Армстронгом — семиразовим переможцем найпрестижнішої багатоденки «Тур де Франс», — Ярославу вже доводилося виступати у одній команді. У 2005 році Ленс укотре переміг на «Великій петлі», а українець став найкращим молодим гонщиком. Обидва тоді виступали за клуб «Діскавері ченнел», який згодом розпався — нерідке явище для професіонального велоспорту.

Для нашого гонщика найкращим здобутком за його спортивну кар’єру є восьме місце, здобуте торік на тій–таки «Великій петлі».

Однак командна стратегія — це одне, а велосипедист Попович мріє спробувати себе в ролі лідера якоїсь «стайні», хай і не надто потужної за бюджетом та складом учасників. Надто ж Ярослав бажає, аби вона була українською. Можливо, в майбутньому це може бути українсько–італійська команда ІСД, яка зараз перебуває на етапі створення. Утім така перспектива для Ярослава ще не на часі, оскільки усіх висот ще не досягнуто з «Астаною».

Наразі українець тренується самостійно в Італії, де постійно мешкає з родиною. А вже в грудні поїде на перший тренувальний збір «Астани».