НОВИНИ ПЛЮС

19.11.2008

«Губернаторам» дали волю

Президент Віктор Ющенко скасував указ про службові відрядження у межах України голів місцевих адміністрацій від 11 лютого. В цьому документі «губернаторів» зобов’язували погоджувати службові відрядження з Президентом, якщо чиновники мали намір виїхати за межі «своєї» області.

Так званий протест профспілок

Учора близько 2 тисяч представників профспілок протестували на майдані Незалежності в Києві проти скорочення робочих місць. Маніфестанти, серед яких переважали студенти та літні люди, тримали в руках символіку переважно Національного форуму профспілок. За словами заступника голови НФП Григорія Кабанченка, учасники акції виступають проти звільнень у зв’язку з фінансовою кризою без узгодження із профспілками. Також вони вимагали підвищити мінімальну зарплату до рівня прожиткового мінімуму з 1 січня 2009 року, інформує агенція «Українські новини».

Натомість Конфедерація вільних профспілок України, яку очолює народний депутат від БЮТ Михайло Волинець, закликала громадян остерігатися «самозванців від профспілок». Волинець зазначив, що Національний форум профспілок «перетворився на порожню юридичну форму, оскільки з нього офіційно вийшли практично всі організації». На думку КВПС, справжнім організатором акції виступила Всеукраїнська партія трудящих, керівником якої є Мирослав Якібчук. Конфедерація вільних профспілок вважає, що справжньою метою «Страйкового фонду України» є реалізація сценарію «дострокових парламентських виборів», який дає Якібчуку шанс «отримати кошти на виконання нових політичних замов­лень або й потрапити до складу парламенту України».

ОПЗ знову підлягає приватизації

Президент Віктор Ющенко визнав таким, що втратив чинність, свій указ від 7 липня щодо зупинення дії розпорядження Кабінету Міністрів від 11 лютого 2008 року про умови проведення конкурсу з продажу пакета акцій ВАТ «Одеський припортовий завод». Приватизаційна історія ОПЗ дуже довга: розпорядження уряду було вперше зупинене Президентом 25 квітня. Одночасно глава держави, як вимагає закон, звернувся до Конституційного Суду з поданням про відповідність Конституції згаданого розпорядження Кабміну. Невдовзі Президент відкликав подання, тож розгляд справи у КС було припинено. 7 липня глава держави знову зупинив дію розпорядження Кабміну про приватизацію ОПЗ. На думку Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, Віктор Ющенко відкликав подання, аби уникнути рішення КС.