Втративши коаліцію, за головою не плачуть

18.11.2008
Втративши коаліцію, за головою не плачуть

Віктор Ющенко має своє бачення долі парламенту. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Сьогодні Верховна Рада обиратиме собі нового Голову. Або принаймні спробує. Вчора на нараді голів фракцій було досягнуто домовленості про те, що це питання стоятиме на порядку денному сьогоднішнього засідання ВР першим. Про це учора повідомив журналістам перший віце–спікер парламенту Олександр Лавринович, зазначивши, що в разі позитивного розгляду головного кадрового питання за наступними не забариться — «уже сформовано порядок денний із кількох законопроектів, які будуть розглядатися в першому читанні і мають переважно соціальний характер».

Якщо ж згоди досягнути не вдасться і парламент залишатиметься обезголовленим, то доведеться знову йти на перерву. Адже без підпису спікера всі ухвалені законодавчим органом акти залишатимуться недійсними...

Конкретних претендентів на посаду Голови ВР Лавринович не назвав — за його словами, регламент надає право висувати кандидатури фракціям і окремим депутатам без реєстрації спеціальних постанов. Нагадаємо, наразі серед кандидатів називають три прізвища: «НУНСівця» Івана Плюща, лідера свого іменного блоку Володимира Литвина, який єдиний висунутий на спікерство офіційно — постановою авторства «народного самооборонівця» Олександра Омельченка, та самого Олександра Лавриновича. Останній на запитання, чи буде він балотуватися, стомлено відповів: «Я вже багато разів казав, що для мене в парламенті не існує жодної позиції, на якій би я не міг працювати й виконувати свої зобов’язання належним чином. Що стосується обрання — завтра ви все побачите».

Чи буде обраний сьогодні Голова Верховної Ради і яким буде його прізвище, залежить, звісно, не тільки і не стільки від внутріпарламентських домовленостей. В очікуванні розв’язки усі погляди звернуті на Банкову. Учора, як і обіцяв раніше Президент, там проводилися консультації щодо обрання нового спікера. Утім, як стверджують деякі ЗМІ, розпочалися вони ще раніше. Скажімо, за інформацією газети «24», ще минулого тижня між Віктором Ющенком і Рінатом Ахме­товим пройшли переговори щодо призначення спікера, також, як пише видання, у секретаріат Президента приїздив і Віктор Янукович.

Щодо вчорашніх перемовин, то, як повідомила прес–секретар глави держави Ірина Ванникова, учора завершився їх перший раунд. Президент зустрівся «з лідерами кількох провідних політичних сил», а в розширеному форматі консультації відбудуться пізніше — залежно від розвитку ситуації у ВР.

За словами президентської речниці, «глава держави наполягає на якнайшвидшому відновленні повноцінної роботи Верховної Ради і наголошує, що серед першочергових завдань парламенту — обрання нового спікера». «Президент неодноразово наголошував, що хоче бачити сильний і відповідальний парламент, який міг би ефективно працювати в умовах нинішньої економічної кризи, зокрема шляхом швидкого оновлення пакету антикризових заходів, — нагадала Ванникова. — Парламентарії мають визначитися з форматом коаліції, яка, на переконання Віктора Ющенка, має бути не просто номінальним утворенням, а реально дієвою більшістю».

А тим часом у фракції Блоку Тимошенко, чий голова Іван Кириленко не був запрошений на вчорашні консультації в СП, вважають, що нового голову Верховної Ради можна обрати й без формування коаліції. Кириленко припустив, що оскільки консультації проводитимуться й далі, то «в організаторів відставки Яценюка з посади Голови ВР немає подальшого плану дій». Щодо БЮТ, то там готові підтримати «ту кандидатуру, яка сяде за стіл переговорів із фракціями та урядом і в подальшому підтримає зусилля Кабінету Міністрів і Президента, спрямовані на подолання наслідків економічної кризи».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова секретаріату Президента допускає, що дострокові парламентські вибори не відбудуться взагалі. «Ми говоримо про те, що виборів, можливо, і не буде, — сказав Віктор Балога в інтерв’ю телеканалу «Інтер». — Це все залежить від тих фракцій, які представлені в парламенті». Зокрема, пан Балога перелічив такі ймовірні комбінації нової коаліції: Партія регіонів із БЮТ, «НУНС», БЮТ і Блок Литвина і «багато інших варіантів».

«Сьогодні не потрібно думати про вибори. Наше основне завдання в 2008 році — це стабілізація економічної ситуації, а потім уже треба думати, чи буде можливість сформувати нові політичні союзи в нині діючому парламенті», — додав Балога. І висловився за те, щоб до проведення парламентських виборів «докорінно змінити систему формування списків» на відкриті, а не закриті, як зараз.

Розповів керівник президентського секретаріату і про те, чому члени партії «Єдиний Центр» у парламенті голосували за відставку спікера Арсенія Яценюка. «У коаліційній угоді між БЮТ і «НУНС» чітко прописано, що після розпаду коаліції і Яценюк як Голова Верховної Ради, і Юлія Тимошенко як Прем’єр повинні подати у відставку. Арсеній Петрович це зробив. Тому, щоб розрядити ситуацію і дати можливість усім політичним силам, які представлені в парламенті, думати про різні формати коаліції, потрібно було голосувати за ту заяву, яку Яценюк написав», — пояснив Балога.