«Монстр» миру

18.11.2008
«Монстр» миру

Відтепер Шарліз Терон — не лише «оскароносна» кінозірка, «обличчя» знаменитих парфумів «Шанель №5» і одна з найкрасивіших жінок Голлівуду, а ще й посланець миру Організації Об’єднаних Націй. Учора у штаб–квартирі ООН у Нью–Йорку відбулося офіційне призначення, і Терон відтак долучилася до дев’ятьох інших відомих особистостей, наділених статусом посланців миру — своїх колег по акторському цеху, також лауреатів «Оскара» Майкла Дугласа і Джорджа Клуні, зоолога Джейн Гудолл, віолончеліста Йо Йо Ма, письменників Пауло Коельйо та Елі Візел, принцеси Йорданії Хайї бінт аль–Хусейн, піаніста Даніеля Баренбойма та скрипальки Мідорі Гото. Усі вони допомагають привабити світову увагу до роботи ООН.

Щодо Шарліз, то головною сферою діяльності актриси стане боротьба проти насилля над жінками. Для Терон ця тема є близькою ще й тому, що в дитинстві вони з матір’ю неабияк потерпали від кулаків батька й чоловіка, який надто часто зазирав у чарку. Доти, доки в пориві відчаю мати Шарліз не застрелила сімейного тирана з рушниці...

Насправді актриса, яка отримала свого «Оскара» за роль маніячки у фільмі «Монстр», уже не вперше бере участь у благодійних програмах ООН. Раніше Шарліз, уродженка Південноафриканської Республіки, допомагала забезпечити сільські райони ПАР мобільними госпіталями. Недаремно генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, оголошуючи про надання кінозірці високого статусу посланця миру, подякував їй за те, що «використала свій авторитет, співчуття й особливі взаємовідносини з людьми для того, щоб зробити цей світ кращим».