Б’ємо по–любительськи і професіонально

18.11.2008
Б’ємо по–любительськи і професіонально

Капітан збірної України Георгій Чигаєв відзначає командну перемогу. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Історична «Європа»

Український любительський бокс, переживши кількарічний спад, повертає собі позиції одного з лідерів як на континенті, так і у світі. Якщо на Олімпіаді–2004 в Афінах наші спортсмени не здобули жодної медалі, то цього року в Пекіні розжилися «золотом» Ломаченка й «бронзою» Глазкова. А підтвер­дженням того, що справи налагоджуються, став 38–й чемпіонат Європи, який завершився в Ліверпулі позавчора. Уперше в історії незалежної України наша збірна тріумфувала в командному заліку, здобувши чотири золоті й одну бронзову нагороду.

І хоча четверо «синьо–жовтих» дебютантів змагань такого рівня на «Ехо Арені» провалилися, за молодих відмінно відпрацювали товариші. Найменше сумнівів викликала перемога олімпійського чемпіона у категорії до 57 кг Василя Ломаченка. Не залишивши у вирішальній сутичці шансів росіянину Араїку Амбарцумову (7:1 за очками), атлет із Білгорода–Дністровського отримав до того ж і титул найкращого боксера цілого турніру серед усіх вагових категорій. Власне, так було й на Олімпіаді.

Прибувши в неділю ввечері на українську землю, наші спортсмени в коментарях відзначали чудовий командний дух у збірній. Хлопці щиро підтримували один одного — це допомогло виграти, причому переконливо, в усіх чотирьох фіналах, до яких вони потрапили. Капітан збірної України, львів’янин Георгій Чигаєв (51 кг), «всуху» розбив темношкірого представника Швеції Саломона Н’Нтуве (5:0). Іван Сенай (75 кг) змусив капітулювати чемпіона Росії Максима Коптякова — 9:4. А Олександр Усик (81 кг) встановив найбільший рахунок серед усіх одинадцяти фінальних двобоїв, декласувавши білоруса Сергія Корнєєва — 11:2. Після виграшу молодий кримчанин виконав на ринзі радісний танок з українським прапором.

Єдину бронзову медаль до нашої скарбнички приніс Руслан Капітоненко (понад 91 кг). У півфіналі броварчанин із рахунком ударів 4:6 поступився майбутньому чемпіону — болгарину Кубрату Пулєву.

Друге й третє місця в загальному заліку на чемпіонаті посіли збірні Росії й Вірменії — в їхньому активі по дві нагороди найвищого ґатунку.

«Профі» за крок до титулу

Минулих вихідних ударно попрацювали й наші боксери–професіонали. У суботу в київському Палаці спорту вже дев’яте в цьому році боксерське шоу провела компанія K2 East Promotion. У центральному поєдинку вінничанин В’ячеслав Узелков у зустрічі з громадянином Іспанії, румуном за національністю Алехандро Лекетушем захищав титул інтерконтинентального чемпіона WBA у вазі до 79,9 кг.

Бій 28–річному українцеві дався непросто — він уперше в кар’єрі провів на ринзі всі відведені регламентом дванадцять раундів. Хай там як, а за підсумками дуелі всі три судді віддали перевагу Узелкову — 118:112, 115:112, 115:113. Захистивши свій титул, В’ячеслав став офіційним претендентом на чемпіонський поєдинок з аргентинцем Х’юго Гараєм.

Тим часом у Дюссельдорфі німецький промоутер Клаус–Пітер Коль виявляв найкращого бійця свого клубу, «Юніверсум бокс промоушн», у суперважкій категорії. У цій сутичці українець Олександр Дмитренко не залишив шансів колись грізному німцеві албанського походження Луану Краснічі. Вирішальним став удар кримчанина по печінці 37–річного суперника в третьому раунді, після чого Краснічі не зміг битися далі.

Таким чином 26–річний Дмитренко захистив титул інтерконтинентального чемпіона й продовжив свою переможну ходу до 29 боїв. Тепер він претендує на те, аби вийти на ринг проти чинного чемпіона WBO — Володимира Кличка. Цілком можливо, що незабаром ми зможемо побачити перший титульний двобій за участю двох українців.