Лідер із багатьма невідомими

15.11.2008

Втративши крісло Голови Верховної Ради, Арсеній Яценюк не впадає у відчай, а збирається активно штурмувати політичне поле з новим проектом. В ефірі «5–го каналу» екс–спікер парламенту повідомив, що вже починає серію регіональних поїздок — «для того, щоб сформувати основний кістяк політичної сили». «Це та справа, на яку піде не місяць, не два і не три, — зауважив Яценюк. — Це неймовірні складнощі, у першу чергу пов’язані з людьми. Треба донести ідеї, треба знайти команду».

На запитання, чи планує він розвивати свій проект на основі якоїсь з уже зареєстрованих політичних партій, молодий і амбітний політик відповів, що в нової сили «немає жодної бази». Водночас зазначивши, що зараз саме тривають перемовини: «Мені запропонували люди, які раніше створили політичний проект — щоб уже було юридичне підґрунтя для виходу в політику із власною політичною силою». Нагадаємо, брати участь у парламентських виборах може лише партія, зареєстрована щонайменше за рік до початку виборчої кампанії.

Попри всі «складнощі з людьми», Яценюк уже знає, хто увійде до першої п’ятірки списку його сили. «І в п’ятірці, і навіть у першій десятці ви не побачите тих, кого бачите кожен день на екранах», — за словами пана Арсенія, він прагне привести у владу людей, які можуть багато зробити, але досі в публічній політиці не «світилися». Але це не означає, що партія складатиметься лише з молодих, адже «інакше в нас не буде спадковості, а це неправильно». Починати, на думку колишнього очільника ВР, треба з лідерського проекту: «Спершу саме особистість повинна рухати ідею. Але в партії потрібна конкуренція, яка не дасть лідеру зарватися і дасть можливість постійно генерувати ідеї».

Про те, піде його партія у блоці Віктора Ющенка чи самостійно, якщо парламентські вибори відбудуться в першій половині наступного року, Яценюк говорити не захотів. Мовляв, спершу треба сформувати політичну силу, а тоді вже говорити про якісь формати. Хоча перспектива побачити Арсенія Петровича в першій п’ятірці пропрезидентського блоку, яка чітко вимальовувалася ще з місяць тому, після його відставки і подій, що їй передували, виглядає вже примарною.

А про участь у виборах Президента, які відбудуться через рік, Яценюк, за його словами, поки «мову не веде»: «На наступні президентські вибори і без мене є багато достойників».