«Наші» — самі по собі

15.11.2008

Позавчора ввечері відбулося засідання фракції «Наша Україна — Народна самооборона». Обговорювали ситуацію в парламенті у зв’язку з відставкою Арсенія Яценюка, а також формат майбутньої більшості. Після того як альянс Партії регіонів, комуністів, Блоку Литвина та групи людей Віктора Балоги проголосував за відставку спікера, з’явилася перспектива, що БЮТ і «НУНС» знову разом опиняться в опозиції або, можливо, утворять нову коаліцію за участі Литвина. Та, попри спільність проблем, «нашоукраїнці» відмовилися йти на коаліцію з «тимошенківцями». Народний депутат Ярослав Кендзьор розповів «УМ», що за цю пропозицію (формування коаліції з БЮТ, «НУНС» і БЛ) проголосували тільки семеро депутатів.

«Основними агітаторами за створення такої коаліції були люди, які засвідчили свою прихильність до Тимошенко, — каже пан Кендзьор. — Вони пропонували цю коаліцію без застережень. [Лідер НРУ] Борис Тарасюк, забувши про принципи, які затверджували в Народному русі на випадок створення коаліції, наполіг на тому, щоб поставити питання про створення коаліції без будь–яких умов, з чистого аркуша. Ясно, що більшість фракції не могла це підтримати».

На голосування була також поставлена інша пропозиція — про утворення коаліції з Партією регіонів та Блоком Литвина. Це було формальне опитування — ніхто таку ініціативу не підтримав. Слід зазначити, що це були перші голосування на фракції «Наша Україна — Народна самооборона» після тривалого періоду уникання з’ясовування позицій. На нараді були присутній й «самооборонці», котрі виступали за коаліцію з БЮТ (їхні пропозиції підтримали 15 депутатів).

Один із присутніх, попросивши не називати імені, розповів «УМ», що «фракція не довіряє БЮТ». «Зараз Тимошенко не має коаліції. Коаліція потрібна їй лише для збереження посади Прем’єра. БЮТ не намагався з нами сконтактуватися. Вони грають «у темну» через своїх людей, щоб сформувати пропрем’єрську більшість у фракції. У нас нема до Юлі довіри. Після того, як 2 вересня БЮТ голосував із «Регіонами», нема впевненості, що вони знову не почнуть голосувати заодно з ПР і КПУ», — розповів анонім.

Що ж до відставки спікера, то на засіданні лунала критика на адресу людей Балоги у фракції «НУНС» (ідеться про «Єдиний центр» і Юрія Бута). Ярослав Кендзьор розповів: «Перед засіданням пропонувалося виключити їх із фракції, щоб розставити крапки над «і». Але потім ми зійшлися на думці, що слід з’ясувати деякі обставини — зібрати більше інформації, дізнатися, що спонукало депутатів зайняти таку позицію. Бо дехто каже, що це відбулося за участі Президента. А Віктор Ющенко заявив, що він був проти відставки. Треба розібратися з причинами», — відзначив Кендзьор.