Феміді — реформу й очищення,

14.11.2008

Головні питання, які непокоїли делегатів IX з’їзду суддів та керівництво дер­жави — необхідність проведення системної судової реформи та очищення носіїв престижної, але заплямованої суддівської мантії від корупції. Про реформування суддівської системи на з’їзді говорили і Президент Віктор Ющенко, і голова Верховного Суду Василь Онопенко.

«Ні гроші, ні риторика нічого не змінять, якщо ми не будемо реформувати галузь. Я є ваш партнер у цьому, — запевнив Президент суддів і закликав їх до співпраці. — Жодна реформа не обійдеться без партнерів, нам треба доводити нашу позицію, щоб її і в інших колах сприймали так, як ми сприймаємо в цьому залі».

«Судді, як ніхто, зацікавлені в радикальних змінах у судочинстві, — каже голова ВСУ Василь Онопенко. — Однак суддівський загал наполягає на реформі науково обґрунтованій, продуманій, здійснюваній в інтересах правосуддя і суспільства. Судді за реформу, яка забезпечує доступ до правосуддя, спрощує процес і утверджує компетентний, безсторонній і незалежний суд».

Просто на з’їзді пан Онопенко ініціював звільнення усіх суддів Макарівського райсуду Київщини за порушення присяги при вирішенні земельних спорів. «Окремі судді допускають вседозволеність, зловживаючи правом судити, стають посередниками або ж виконавцями у різноманітних протиправних схемах», — обурюється голова ВСУ. За його словами, до символів правосуддя — терезів і меча, «треба додати ще два внутрішніх атрибути — мітлу і щит». Президент відреагував на цю інформацію доволі різко: «Якби моя воля, то цей суд на другий день на п’яту годину ранку був би у відставці... Ви повинні весь час пам’ятати: є злочин, повинно бути покарання. Тоді працює справедливість».

Глава держави також закликав суддів до самоочищення від корупції, бо «за вас ніхто цього не буде робити», і нагадав Вищій раді юстиції, що саме вона «повинна швидко знімати всі гострі питання, які стосуються неправомірних дій суддів». У цій площині Президент також попросив з’їзд суддів обговорити дії судді Окружного адміністративного суду міста Києва Володимира Келеберди, який призупинив його указ про проведення дострокових виборів, хоча це прерогатива Конституційного Суду. На думку Віктора Ющенка, Келеберда — «підкупна людина, не професіонал, людина, яка ганьбить систему».