Віктор Ющенко:Звинувачення в тому, що за відставкою Яценюка стоїть Президент — це цинічна, брехлива, підкуплена позиція

14.11.2008

Відставка Арсенія Яценюка з посади Голови Верховної Ради — це «рішення, спрямоване проти стабілізації ситуації в країні», вважає Президент. Коментуючи кадровий «переворот» у парламенті, Віктор Ющенко наголосив, що він був проти цієї відставки. А заяву Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, яка прямо звинуватила у звільненні Яценюка Президента, глава держави не захотів навіть коментувати.

«Я не хочу коментувати цю думку, тому що я її не поважаю, тому що це цинічна, брехлива, підкуплена позиція, мета якої — посіяти туман для того, щоб робити свої авантюрні проекти», — акцентував Ющенко на прес–конференції по завершенні загальнонаціональної антикризової наради.

За словами Президента, він дізнався про те, що у ВР поставлене на голосування питання про відставку Яценюка, у вівторок близько другої дня (нагадаємо, того дня відбулася перша спроба скинути спікера). «Я кілька разів дзвонив Яценюку, говорив із лідером опозиції Віктором Януковичем, лідером однойменного блоку Володимиром Литвином, я говорив із 10—20 іншими особами, що впливають на процес, щоб це питання не стояло в парламенті, — розповів Ющенко. — У Партії регіонів був основний докір: «Якщо не будуть ставити питання, за якими більшість домовилася, ми не розуміємо процедуру ведення парламенту». Паралельно набираю Арсенія Петровича, кажу: вислухай, постав усе, чого вони хочуть, не спокушаймо долю. Або (закон) про судоустрій, або закон про вибори, або які там ще питання є — став, будь ласка, для того, щоб знімали різного роду нюанси, що виникають у парламенті без коаліції, оскільки критичну масу зібрати не так складно».

У ході цих розмов Президентові було дане слово, що після проведення консультацій розбіжностей щодо порядку денного не буде. Однак консультації проведені не були, домовленостей досягти не вдалося...

Прокоментував глава держави і голосування членів партійної групи «Єдиного центру» у фракції «НУНС», які забезпечили відставку Яценюка. «Ви знаєте, завдяки кому виникла ситуація, за якої в «Нашій Україні» виникло три центри? Одним з яких керує Юлія Володимирівна і бажає, щоб це продовжувалося до нескінченності», — заявив Президент, зазначивши, що не може відповісти на питання, чому один із центрів голосував саме так. «Я не можу дати відповідь, чому цей центр голосував так. Я не хочу давати відповідь, тому що це не моє питання — цікавитися, чому той чи інший депутат, який не підкоряється концепції «Нашої України», голосує тим чи іншим чином. Я можу одне сказати: жоден народний депутат «Нашої України» не проголосував за підтримку відставки. Крапка, — наголосив В. Ю і додав: — Я не хочу бути нянькою в десяти або дванадцяти політичних сил. Оскільки добре розумію, що як би не відповідав, що б не відбувалося в парламенті, — невістка завжди буде винна. У цій країні Президент завжди відповідатиме на всі питання».