День «глухого кута»

14.11.2008

Попрацювали — тепер можна й відпочити. У такому розслабленому настрої сходилися вчора під законодавчий купол народні депутати, передбачаючи, що роботи цього дня не буде. Адже без Голови Верховної Ради, який повинен підписувати всі ухвалені парламентом законопроекти, рішення ВР залишатимуться недійсними. І не помилилися — через якихось півтори години засідання зі згоди 243 нардепів було закрите до вівторка.

Щоправда, «регіонали», які так запекло напередодні скидали Арсенія Яценюка, зранку намагалися демонструвати оптимізм і обережно припускали, що ще до вечора можна обрати спікера. Утім виходило це в них далеко не так переконливо, як у середу ввечері. Вочевидь, ніч, на яку покладала сподівання Ганна Герман (мовляв, саме в цю пору доби зазвичай укладаються політичні домовленості), виявилася не надто результативною.

Натомість «нашоукраїнці» з однойменної партії одразу охрестили четвер «днем глухого кута». З одного боку, і частина фракції «НУНС», і фракція Блоку Тимошенко наголошували на тому, що Верховній Раді конче необхідно ухвалити чотири запланованих на цей тиждень антикризові законопроекти, внесені урядом. З іншого — без Голови ВР законодавчий процес паралізований, тому обговорювати питання «в режимі парламентських слухань», як висловився голова фракції БЮТ Іван Кириленко, немає сенсу.

Тому цілком передбачувано ранкове засідання, на якому головував перший віце–спікер Лавринович, почалося з того, що опоненти закидали Яценюкові — перерви. Голови фракцій пішли радитися про те, що робити далі, а депутати — в кулуари, обговорювати перспективи майбутньої «спікеріади». Як уже писала «УМ», головних претендентів на крісло Яценюка наразі троє: Іван Плющ, Володимир Литвин і Олександр Лавринович. Процедуру обрання одного з них уже навіть можна починати: як завжди, прямий і невигадливий «народний самооборонівець» Олександр Омельченко, щоб не тягти кота за хвіст, першим зареєстрував проект постанови про обрання Головою ВР Литвина. Сам Володимир Михайлович уже другий день, щойно побачивши журналіста, махає руками: «Мені ніхто нічого не пропонував!». Дізнавшись про ініціативу «НУНСівця», він скромно зазначив: «Я тільки що дізнався. Я знаю точно, що у мене є 21 гарантований голос» (відповідно, двадцяти «литвинівців» та Омельченка).

За Литвина може проголосувати і Блок Тимошенко — в разі, якщо фракція БЛ погодиться на приєднання до коаліції БЮТ і тієї частини «НУНС», яка його підтримає. Це офіційно підтвердив «тимошенківець» Андрій Портнов. Натомість «Наша Україна — Народна самооборона» підтримувати лідера найменшої, але «золотої» фракції відмовляється — як пояснив Роман Зварич, через те, що Блок Литвина проголосував за відставку Арсенія Яценюка з посади спікера, «застосувавши абсолютно нелегітимну процедуру». І взагалі, на думку Зварича, принаймні станом на вчора шанси всіх трьох кандидатур на посаду спікера були нульовими. Мовляв, Блок Литвина не проголосує за Плюща і Лавриновича, а Партія регіонів і «Єдиний центр», відповідно, за Литвина і Лавриновича, бо вони прагнуть обрання своїх кандидатів. І справді, Партія регіонів, схоже, не має нічого проти Івана Плюща, якого найактивніше підтримує «Єдиний центр». «До керівництва парламенту має прийти досвідчена людина, яка вже щось бачила в житті і стояла біля основ української Незалежності, яка щось зробила для України і не має президентських амбіцій», — заявила «регіоналка» Ганна Герман. За її словами, на цій посаді «потрібен державний муж і старійшина парламенту». Оскільки муж цей, як натякнула пані Ганна, із сивою головою, то навряд чи йдеться про Лавриновича.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій, радник голови секретаріату Президента Віктора Балоги:

— Наслідком відставки Арсенія Яценюка можуть бути відставка нинішнього уряду, формування нової коаліції і позачергові парламентські вибори. Нова коаліція в парламенті може бути сформована за участі всіх політичних сил, окрім Блоку Юлії Тимошенко. Але якщо «Наша Україна — Народна самооборона» на це не погодиться, тоді парламентська криза буде розв’язана через позачергові вибори. Також я не виключаю, що може бути сформований технічний антикризовий уряд з числа фахівців, які не мають політичних амбіцій на найближчих парламентських та президентських виборчих перегонах.

 

ПАМ’ЯТЬ
За Батурином навіть не помовчали...

Перед тим, як розійтися до вівторка, щоб узгоджувати кандидатуру майбутнього Голови ВР, народні обранці згадали про річницю страшної події, яку вчора вшановувала Україна. Голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко попросив головуючого — колишнього заступника В’ячеслава Чорновола у Народному русі України, а нині — впливового члена Партії регіонів Олександра Лавриновича — оголосити хвилину мовчання за загиблими 300 років тому в Батурині. Лавринович, уже закриваючи засідання, оголосив... «про те, що сьогодні відзначається 300 років з дня Батуринської трагедії, коли загинуло все місто, внаслідок тих бойових дій, які відбувалися в той час на українській землі».

Так парламент «вшанував» пам’ять тисяч мирних мешканців гетьманської столиці, яких нещадно вирізали війська під проводом Меньшикова...