Удар по мізках

13.11.2008
Удар по мізках

Жахливий головний біль — одна з ознак інсульту. (Фото з сайту http://probio.io/ru.)

Кожен дорослий українець бодай раз у житті чув слово «інсульт». Але опитування, проведене в Україні, засвідчило: лише один із десяти респондентів приблизно знав, що таке інсульт. При цьому мало хто здогадується, які фактори призводять до розвитку цієї важкої патології, яким чином можна захиститися від раптового «удару»... Як сам хворий, його родичі або друзі можуть розпізнати початок інсульту? Чи існує набір завдань (на кшталт «пройтися по прямій лінії») для визначення патологічного стану? Як людей «б’ють по голові» цигарки, горілка та жирна їжа? Про це й не тільки «УМ» розпитувала директора Всеукраїнської громадської асоціації «Українська асоціація боротьби з інсультом» Марину Гуляєву.

 

Гіпертоніки та курці — під прицілом

— За офіційною статистикою МОЗ України, інсульт посідає друге місце в списку хвороб, від яких помирають українці. І кількість людей, яких торкнулась ця проблема, зростає з року в рік. Хто найбільше ризикує поповнити сумний список жертв цієї патології?

— У першу чергу пацієнти з нелікованою артеріальною гіпертензією (високим артеріальним тиском), при якій уражаються судини головного мозку. Стінки кровоносної судини стають грубими, у них утворюються атеросклеротичні бляшки, які можуть закривати просвіт судини на 80 відсотків. Коли тромб закриває просвіт судини повністю (у змінених судинах це трапляється частіше, ніж у здорових), певні ділянки мозку залишаються без живлення. У 80% відсотках випадків інсульту можна було уникнути, проводячи профілактичні заходи. Треба вимірювати свій артерільний тиск та утримувати його на рівні 140 на 90 міліметрів ртутного стовпчика (у пацієнтів із цукровим діабетом — 130 на 80 міліметрів ртутного стовпчика) — незалежно від віку. Вимірювання артеріального тиску після 40 років має стати для українців такою ж гігієнічною процедурою, як і чищення зубів. Якщо у вас виявлений підвищений артеріальний тиск — зверніться до лікаря по допомогу. Сучасні лікарські засоби дозволяють підтримувати нормальний артеріальний тиск упродовж тривалого часу.

Другий за значенням фактор ризику для розвитку інсульту — тютюнопаління. Одна викурена цигарка підвищує ризик розвитку інсульту на вісім відсотків. У комбінації з високими дозами алкоголю цей чинник стає ще більш небезпечним. Крім того, під прицілом інсульту опиняються хворі на цукровий діабет, люди, які страждають від ожиріння, та прихильники малорухомого способу життя.

— Чи правда, що перехід на середземноморську систему харчування, вживання великої кількості фруктів, риби з одночасним обмеженням солі та жирів допомагає уникнути інсульту?

— Так, це доведено багатьма науковими дослідженнями і спостереженнями за тривалістю життя у країнах, де населення використовує переважно середземноморську дієту. Річ у тім, що одним із ключових моментів виникнення артеріальної гіпертензії — головного чинника розвитку інсульту — є підвищений рівень холестерину в крові. «Зайвий» холестерин наближує хворого до атеросклерозу кровоносних судин. Речовина відкладається на стінках судин, потовщуючи їх. Судини стають малоеластичними, всередині утворюються бляшки, які закривають просвіт судини, обмежуючи кровотік до мозку і серця. Вживаючи багато овочів, фруктів та риби, людина забезпечує організм вітамінами, ненасиченими жирними кислотами й безпечними вуглеводами (фруктозою), які запобігають розвитку атеросклерозу та, зрештою, інсульту.

Урятувати за 180 хвилин

— Відомо, що іноді про початок розвитку інсульту може сигналізувати сильний головний біль. Але ж голова може «розриватися» з інших причин. Як відрізнити звичайне нездужання від стану, загрозливого для життя пацієнта? На які симптоми слід звернути особливу увагу?

— Інсульт — такий же гострий стан, що й інфаркт міокарда. Тому його симптоми виникають раптово. Загалом існують п’ять головних ознак, які можуть виникнути в перші секунди розвитку інсульту:

1) раптова слабкість, заніміння шкіри лиця, руки, ноги або половини тулуба;

2) раптове порушення мовлення (хворий не може говорити й не розуміє слів співрозмовника);

3) раптове порушення або часткова втрата зору на одне або на обидва ока.

4) незвичайно сильний головний біль, який виникає зненацька. Хворі описують його як «нестерпно жахливий біль, який ніколи не з’являвся до того»;

5) раптова втрата рівноваги, нудота, запаморочення, непритомність.

Якщо хтось із вас став свідком такої події, треба розпитати людину, що саме вона відчуває (біль, слабкість тощо). Якщо хворий не може говорити, отримати відповіді мімікою. Терміново викликати карету «швидкої». А ще — обов’язково чітко зафіксувати на папері час виникнення симптомів інсульту, свідком якого ви стали. Ці дані важливі для лікарів при виборі тактики лікування хворого.

— Скажімо, у самотнього дідуся «заніміла» рука, «віднялася» половина щоки. Людина запідозрила початок інсульту, а поруч нікого немає. Що треба робити? Чи може хворий чимось зарадити собі самостійно?

— Якщо ознаки інсульту виникли у хворого, який опинився один у квартирі, людині слід терміново повідомити когось із близьких про свій стан і викликати «швидку». Треба розуміти, що самостійне лікування «удару» неможливе. Надзвичайно важливо надати допомогу хворому якомога швидше, у перші години розвитку інсульту. Коли в ураженому мозку ще є живі нервові клітини, їх можливо врятувати й уберегти людину від інвалідності. Цей період складає три години від початку перших симптомів. Якщо хворого вдалося госпіталізувати в інсультне відділення раніше, ніж через три години від розвитку симптомів інсульту (у так зване «вікно терапевтичних можливостей»), до такого пацієнта можна застосувати сучасний метод лікування — тромболітичну терапію. Спеціальний препарат руйнує тромб, який перекривав судину й не давав живити ту чи іншу ділянку головного мозку. Розчинивши тромб, можна відновити кровотік і повернути втрачені функції.

Тягар лягає на плечі родичів...

— Незважаючи на старання лікарів, Україна тримає першість у Європі за рівнем смертності від інсульту. Які чинники заважають нам ефективно боротися з цією патологією?

— Захворюваність на серцево–судинну патологію зростає у всьому світі. Це зумовлено загальним старінням населення. Але в Україні, як на мене, існує багато інших проблем, які потрібно вирішити. Перша — це створення мережі сучасних інсультних відділень, які могли б надавати допомогу хворим у повному обсязі. Такі спеціалізовані відділення давно існують у всіх країнах світу. У нас же багато людей, у яких стався інсульт, лікуються в неврологічних відділеннях терапевтичного типу, де неможливо надати інтенсивне лікування або провести тромболітичну терапію. Необхідно вирішити цілу низку організаційних питань, які стосуються взаємодії з лікарями «швидкої допомоги». Незважаючи на рекомендації доставляти хворих на інсульт до спеціалізованих центрів якомога швидше (пам’ятаєте, ми говорили про «вікно терапевтичних можливостей» — три години), лікарі «швидкої» починають лікування вдома у пацієнта, втрачаючи дорогоцінний час. Також давно назріла необхідність створення спеціалізованого телефонного номера, де б диспетчери могли дати інформацію про все, що стосується інсульту, а при виникненні гострої ситуації координувати взаємодію лікарів швидкої допомоги та лікарів інсультного центру. На жаль, в Україні слабо розвинута служба реабілітації після інсульту. І просто відсутня служба соціальної підтримки хворих, які перенесли інсульт — цей тягар лягає на плечі близьких та рідних... Якщо не контролювати темпи захворюваності та смертності на інсульт і не проводити заходів запобігання та профілактики інсульту, то найближчим часом кожний п’ятий українець буде помирати від інсульту, а ще кожний п’ятий залишиться залежним від оточуючих інвалідом.

— А що сьогодні робиться для профілактики цього захворювання?

— Робота з населенням із роз’яснення причин та наслідків інсульту, на жаль, залишається важким питанням. Треба давати людям більше інформації, зокрема через радіо, пресу, телебачення. А людям, у свою чергу, треба більше прислухатися до порад лікарів: кидати палити, якщо є реальна загроза розвитку інсульту, вимірювати свій артеріальний тиск, звертати увагу на необхідність правильного харчування. Щорічно в жовтні майдан Незалежності в Києві стає найбільшим кабінетом з профілактики інсульту. Започаткована нами (Українською асоціацією боротьби з інсультом. — Ред.) акція «Виміряй свій тиск — скажи інсульту НІ!» дозволяє всім бажаючим виміряти свій артеріальний тиск, отримати спеціально підготовлену літературу з питань ознак та профілактики інсульту, інформацію щодо фактора ризику виникнення інсульту. Про популярність цього заходу свідчить те, що з року в рік зростає кількість людей, які приєднуються до акції. У 2006 році артеріальний тиск виміряли 300 людей, в 2008 році — 700. До цьогорічної акції приєдналися більше 2000 людей. Серед тих, хто виміряв свій тиск на Майдані, 38 відсотків вперше дізналися, що мають високий артеріальний тиск. Загалом обізнаність населення, свідоме ставлення до себе та до своїх близьких, піклування про своє здоров’я та створення державою умов для повноцінної медичної допомоги та реабілітації пацієнтів — це складові успішного запобігання розвитку інсульту.

 

ПРОФІЛАКТИКА

Для того, щоб уникнути інсульту, українцям треба: постійно контролювати артеріальний тиск й утримувати його на рекомендованому рівні — нижче 140 на 90 мм рт ст; відмовитися від тютюнопаління (або курити менше); не зловживати алкоголем; перейти на здорове харчування; багато рухатися і спокійніше ставитися до всіляких негараздів. Тоді хвороба обов’язково відступить!

 

ФАКТ!

Незважаючи на те, що більше 110 тисяч українців щороку стають жертвами інсульту, а в сотень тисяч від цієї патології потерпають родичі чи знайомі, мало хто знає (навіть приблизно!), що таке насправді інсульт. Медики називають ішемічним інсультом стан, коли припиняється тік крові по мозковій судині, яка живить мозок киснем та іншими речовинами. Клітини, які перебувають у зоні порушення мозкового кровотоку, гинуть, а людина, відповідно, втрачає контроль над функціями, за які відповідала та чи інша ушкоджена ділянка мозку. Наприклад, при ураженні правих відділів мозку розвивається слабкість або параліч лівої половини тіла. Для відновлення функцій, втрачених після перенесеного інсульту, може знадобитися шість і більше місяців. Багато хто повністю відновлюється і повертається до активного повноцінного життя.