Прошу Яценюка. Підготуватися Тимошенко...

13.11.2008
Прошу Яценюка. Підготуватися Тимошенко...

Уряд чекає добрих новин із парламенту. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Атмосфера в Кабінеті Міністрів учора була незвично напруженою і зводилася до питання: «Звільнять–таки спікера чи ні?». І хоча зовні урядовці намагалися виглядати упевненими та незворушними, жоден не погоджувався коментувати політичний прогноз, що наступною після Голови Верховної Ради має стати Прем’єр–міністр.

Юлія Тимошенко вирішила не зраджувати своїм принципам і свою вступну промову розпочала з майже канонічної фрази: «Я маю для вас хорошу новину». Цього разу новин було дві: банківські кредити для потреб «Укрзалізниці» — 125 мільйонів доларів від ЄБРР та ще 175 мільйонів від європейського інвестиційного банку. Деталі угоди Юлія Володимирівна звично не повідомила, але розповіла, що кожна копієчка піде на оновлення рухомого складу. Причому, замовляти нові вагони та тепловози Прем’єр має намір тільки на вітчизняних підприємствах, і взагалі — розглядає цю проблему дуже глобально. Тобто вагонобудівники почнуть активно працювати, стагнація галузі завершиться, натомість вони сформують вітчизняний ринок металу, а це значить, що оживуть доменні печі, знайдуть збут шахтарі. І чим вам не вихід із кризи? І всього лише за 300 мільйонів!..

За зачиненими дверима міністри говорили також про подолання рецесії в легкій промисловості, а також вирішили надати державну підтримку сільському господарству. Шляхом ухвалення змін до закону.

Коли стало відомо, що вітчизняний парламент працює вже без свого голови, Юлія Володимирівна зробила жорстку заяву — до відставки Арсенія Яценюка, мовляв, причетний Президент України. «Я думаю, всім зрозуміло, що без прямого доручення Президента відбутися не могло. Не потрібно шукати слюсарів і сантехніків у секретаріаті Президента і шукати штучно винних», — заявила Прем’єрка, наголосивши: відставка спікера є ні чим іншим, як намаганням все–таки провести дострокові парламентські вибори.

Незвично оперативно, вже через годину, на урядовому сайті з’явилося звернення Юлії Тимошенко, в якому теза про вину глави держави повторювалася кілька разів. Прем’єр назвала кілька найвідоміших, з її точки зору, зрадників в історії людства, до яких долучила й усіх, хто вчора тиснув кнопку «за» під час спікерського голосування. Себе Юлія Володимирівна й далі вважає діячем, який сам–один міцно тримає «барикаду» за демократизацію держави і проти корупції. До своїх колишніх та потенційних соратників було адресовано єдиний месидж: відновити демократичну коаліцію. Якщо це буде у форматі БЮТ—«НУНС», то умова єдина — «без зрадників». І ще одне: леді Ю дуже хотіла би все ж таки бачити у своїй команді Блок Литвина. Заради цього вона навіть спробує провести «всі необхідні перемовини».

Задля великої справи Тимошенко готова й поступитися принципами, вірніше, посадами в уряді — для нових учасників коаліції. А, можливо, не тільки в уряді... «Якщо треба буде, оберемо голову Верховної Ради від новоствореної коаліції», — пообіцяла вона. Справді, солодкий пряник. І головне, цілковито прогнозований — ну, мало хто в Україні не розуміє, кому Юлія Володимирівна його пообіцяла.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський заявив, що «нашле» на Київський метрополітен міліцію та Генпрокуратуру. Пана Вінського обурила відмова керівництва підземного перевізника допустити на своє підприємство робочу групу Міністерства з вивчення обґрунтованості зростання тарифів. Звичайно, встановлення тарифів, каже міністр, — це проблема місцевої влади, але натякнув, що «злазити» з метрополітенців його відомство не планує. «Урядова комісія вивчить, наскільки зростання тарифів відповідає економіці цього підприємства, а змусити зменшити тарифи — це вже питання Антимонопольного комітету і правоохоронних органів», — розставив він крапки над «і».