Удар по Голові

13.11.2008

Учора Верховна Рада все–таки дотиснула спікера Арсенія Яценюка. Новосформований альянс, до якого ввійшли Партія регіонів, Блок Литвина, Компартія і — у ролі «золотої акції» — депутати з «Єдиного центру», пересадили Яценюка у звичайне крісло. Для цього знадобилося застосувати в тому числі й стусани і борцівські прийоми. 34–річний політик не захотів міряти до себе посадочне місце звичайного парламентарія і, обурившись, покинув зал. Відтак у парламенті з’явилася нова ситуативна більшість, яка вже почала переговори про кандидатуру нового спікера. А БЮТ і «НУНС» знову отримали шанс відчути себе партнерами.

 

І Я. — не я, і Рада — не моя

Перша спроба звільнити Арсенія Яценюка провалилася. У вівторок ввечері голосування проводилося бюлетенями, а це вимагало особистої присутності депутатів. Партія регіонів, маючи лише картки, але не фізичну присутність усіх своїх «багнетів», вирішила не ризикувати і показово відмовилася висловлюватися за «бюлетеневою» процедурою. Зрештою, участь у голосуванні взяло тільки 108 депутатів, і воно було визнане таким, що не відбулося. Зважаючи на локальний провал, Партія регіонів учора сяк–так поліпшила явку. Як сказав заступник голови фракції Олександр Єфремов, «ми відкликали усіх із відряджень». Утім у парламенті так і не було принаймні трьох знакових постатей ПР — Ріната Ахметова, Віктора Януковича та його сина. Відповідаючи на питання, чому ж голосують картки цих нардепів, Єфремов відповів: «Вони перебувають на своїх робочих місцях і, якщо буде потреба, прийдуть, отримають бюлетені і проголосують».

Відкриваючи засідання, Арсеній Яценюк сказав: «Я бачу, ви звезли людей. Це нормально». Він закликав «завершити процедуру голосування по Голові Верховної Ради», але «так, як це передбачено регламентом».

«Регіонал» Олександр Стоян назвав спікера головним «гальмом у роботі парламенту». БЮТівці знову стали на захист Голови ВР; при цьому вони обурювалися не стільки діями «регіоналів», скільки позицією депутатів «нашоукраїнського» «Єдиного центру». Представники «Нашої України» виглядали розгублено і взагалі слова не брали. Висловився тільки член «Народної самооборони» Тарас Стецьків. Він сказав, що «за цими діями стоять глава секретаріату Президента і Президент».

Після короткої словесної розминки депутати взялися за перше голосування — за відсторонення спікера від ведення пленарних засідань на два дні. За цю постанову проголосував 231 народний депутат. Арсеній Яценюк гордо покинув зал, залишивши роль «ведучого» для «регіонала» Олександра Лавриновича.

Покладемо голову за такого Голову

Задля того, аби уникнути поразки, противники Яценюка вирішили змінити спосіб голосування. Взагалі–то Голова ВР призначається і звільняється бюлетенями. Але, як пояснив Лавринович, законодавство дозволяє відступати від регламенту у разових випадках, якщо відповідні процедури (в даному випадку — звільнення спікера) не прописані в Конституції. Тим більше, що й сам регламент Верховної Ради був скасований Конституційним Судом і зараз просто не діє.

Коли діло дійшло до зміни процедури, в залі здійнявся бунт. Депутати від БЮТ кинулися до апаратної, з якої організовується робота системи «Рада». На перехоплення їм побігли «регіонали», серед яких вирізнявся олімпійський чемпіон з боротьби Ельбрус Тедеєв. У апаратній зав’язалася шарпанина. Депутати виламали двері, розбили скло і пошкодили систему так, що її довелося ремонтувати. БЮТівці пояснили, що мали намір контролювати чесність голосування. А «регіонали» мотивували свої дії тим, що збиралися захистити систему від БЮТівців.

«Депутати БЮТ зчиняють розбій. Я прошу Генпрокурора задокументувати це, оскільки депутатський мандат не звільняє від відповідальності за це хуліганство», — звернувся з трибуни Олександр Лавринович. «Вони перейшли межу. Це просто покидьки», — сказав учасник штовханини з іншого табору, БЮТівець Андрій Павловський.

Так чи інак, проблеми з системою «Рада» не завадили депутатам через півгодини звільнити Арсенія Яценюка, а формально — задовольнити його заяву про складення повноважень Голови. Спочатку Рада вирішила голосувати не бюлетенями, а картками. Відтак 233 картки стали для Яценюка «червоними»: за відставку спікера проголосувало 175 «регіоналів», 27 комуністів, 20 «литвиніців», 10 представників «НУНС» (увесь «Єдиний центр», відщепенець від коаліції Юрій Бут, представники «Народної самооборони» Олександр Омельченко і Олесь Доній, який назвав Яценюка «найслабшим спікером») та перебіжчик із БЮТ Ігор Рибаков. Що цікаво: за відставку Яценюка «Регіони» висловилися поголовно, хоча під час голосування понад десять депутатів цієї фракції стояли навколо трибуни.

Не все те «золото», що блищить

«Золотою акцією» при голосуванні за відставку Голови стали голоси восьми представників «Єдиного центру». Якби не ці люди, то рішення про звільнення «нашоукраїнського» спікера не пройшло б. Голова «ЄЦ» Ігор Кріль пояснив, що робота Арсенія Яценюка на посаді спікера була непродуктивною. «Завдання спікера — не влаштовувати чайні церемонії (переговори перед ранковими засіданнями ВР замість роботи. — Авт.), а організувати продуктивну роботу законодавчого органу. Лише один антикризовий законопроект — це результат цілого місяця роботи парламенту», — пояснив Кріль через свою прес–службу. Аргументація Ігоря Івановича дивна принаймні через те, що більшість часу цей парламент вважався розпущеним, поки Президент не призупинив свій указ.

«Самооборонець» Тарас Стецьків у коментарі «УМ» сказав, що вважає дії «ЄЦ» скоординованими. «Це робилося по прямій вказівці Балоги. На жаль, Арсеній Петрович став розмінною монетою у комбінації, кінцевою метою якої є політичне знищення Тимошенко. Усунення Яценюка відкриває кілька шляхів. Наприклад, перший варіант — обирається новий спікер, уряд відправляється у відставку, а після того на підставі хитромудрих комбінацій обирається технічний уряд. Другий варіант — спікер не обирається і парламент стає, по суті, паралізованим. Третій — за умов паралізованої Верховної Ради Президент знову почне казати про неминучість дострокових виборів. Усі ці варіанти вигідні Банковій».

На запитання про те, які факти дають підставу вважати, що до цієї комбінації причетний не сам Балога, але й Президент, Стецьків сказав: «Якщо Балога не погоджував цей крок із Президентом — то чому Віктор Ющенко його не звільнив, де є указ про звільнення?

Представники партії «Наша Україна», які, з одного боку, підтримують Яценюка, а з іншого — розуміють, що їхня гра з Банковою втратила звучання унісону, вчора уникали коментарів. Прес–служба блоку публікувала на своєму сайті повідомлення про трагедію Батурина, але політичних коментарів не друкувала. У парламенті представник УНП Іван Заєць сказав «УМ», що йому складно пояснити поведінку «ЄЦ». «Важко сказати. Треба аналізувати біографії кожного». На зауваження, що у біографіях більшості політиків є стосунки з Балогою, Заєць відповів: «Це перебільшення. Я думаю, що був потужніший центр». На його думку, в усуненні Яценюка могла бути зацікавлена... Росія.

Незрозумілим залишається також, чому сам Яценюк у такій ситуації просто не відкликав свою заяву про відставку.

Учора, коли цей номер «УМ» готувався до друку, Президент України Віктор Ющенко виступив із критикою постанови ВР. «Це рішення, яке прийняте в парламенті, — це рішення, яке проти стабілізації», — сказав Ющенко. Він зазначив, що довіряє Яценюку. «Я його рекомендував, я переконаний, що в цьому не помилився», — відзначив глава дер­жави.

 

ХТО ДАЛІ?

За деякими даними, «Єдиний центр» бачив би наступником Яценюка вже «тричі Голову» Івана Плюща.

Партія регіонів запропонувала на пост спікера Олександра Лавриновича, нині першого заступника Голови ВР. Заступник голови фракції ПР Єфремов сказав, що на консультації піде кілька днів.

Блок Литвина бачить на посаді спікера свого лідера. «Регіони» мають усвідомлювати, що без голосів БЛ призначити спікера буде вкрай важко.

Також не виключено, що комуністи запропонують включити кандидатуру Адама Мартинюка на посаду якогось із віце–спікерів.