Верховна «корупціада»

13.11.2008
Верховна «корупціада»

Позавчора у пікетників під стінами будівлі СБУ були й такі гасла. (Фото автора.)

Усе почалося два тижні тому: на засіданні РНБО Президент Віктор Ющенко обурився, що в Україні існують банди контрабандистів, яких «покривають» окремі депутати ВР. Перелік банд «Горобці», «Береги», «Добряки», «Хромого» тощо главі держави надала СБУ, керманич якої — Валентин Наливайченко — натякнув, що причетних до «контри» варто шукати в Комітеті ВР з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією. Комітет ВР не залишився у боргу й на минулому тижні розкритикував керівництво СБУ, вимагаючи звільнення заступника голови СБУ Тиберія Дурдинця, бо так вирішив суд. Натомість пан Наливайченко пішов далі й оголосив прізвища окремих нардепів, які, за даними СБУ, причетні до організованої злочинності. А днями список прізвищ «причетних» поповнив заступник голови СБУ Дурдинець. Учора стурбовані таким несподіваним висвітленням своєї діяльності парламентарії викликали під купол ВР Генпрокурора Олександра Медведька, який заявив, що в ГПУ немає підстав для внесення до ВР подань на притягнення окремих нардепів до кримінальної відповідальності. Водночас ГПУ перевіряє усі матеріали СБУ та депутатські звернення у відповідь. Документальних підтверджень злочинної діяльності окремих обранців на Різницькій поки що не мають, але і крапку ще не поставили.

 

Є прізвища, потрібні зміни

Нагадаємо, що керманич СБУ Валентин Наливайченко першим назвав «бютівця» Івана Сідельника, мовляв, той втрутився у роботу суду, через що рейдери захопили Дніпровський вагоноремонтний завод на Сумщині. Другим став колега Сідельника по фракції Гарегін Арутюнов, що, за даними СБУ, є фактичним власником 60% акцій Дніпропетровського «ФСБ» (Фінансовий союз банк), і тому не міг не знати про незаконне перерахування за кордон 35 млн. грн. на відшкодування ПДВ. За словами Наливайченка, СБУ передала до Генпрокуратури матеріали для порушення справи стосовно народного депутата від НУНС Геннадія Москаля.

Як повідомляла «УМ», заступник голови СБУ Тиберій Дурдинець днями запідозрив у корупції та покриванні злочинців ще й «бютівців» Олега Радковського та Михайла Волинця, «регіонала» Дмитра Святаша, депутатів від НУНС Юрія Кармазіна та того ж таки Геннадія Москаля. Звісно, стосовно не усіх цих прізвищ у СБУ наводять переконливі аргументи (про докази говорити зарано), адже у випадках з Волинцем та Кармазіним переважно йдеться про депутатські повноваження контролю за діяльністю силових структур. Тим більше що силовики на місцях не завжди законно влаштовують свої перевірки, через що саме депутатські звернення на адресу їхніх керівників часто дозволяють відновити законність. Тож не дивно, що депутат Волинець називає «політичним тиском недолугі звинувачення СБУ» на свою адресу. Адже він офіційно подав до СБУ депутатське звернення, що нардепи робили завжди, й навіть отримав відповідь. У зверненні депутат просив припинити втручання працівників СБУ у діяльність Петровського заводу вугільного машинобудування. Можна сперечатися про мотиви «бютівця», але зрозуміло, що за фактом звернення обвинувачення не пред’явиш. То навіщо дмухати на вогонь?

Натомість СБУ має намір ініціювати розгляд Верховною Радою законопроекту про ліквідацію депутатської недоторканності, а також про припинення втручання депутатів в діяльність правоохоронних, судових та інших державних органів в особистих інтересах чи в інтересах третіх осіб. За словами пана Дурдинця, йдеться про зміни в Законі «Про статус народного депутата» та зміни в статті 112 КПК щодо альтернативної підслідності злочинів у сфері службової діяльності. Крім цього, Служба безпеки хоче створити Комітет громадської протидії корупції з відділеннями у регіонах.

Дякую Боже, що я не Москаль...

Найбільшої уваги СБУ приділила нардепу Геннадію Москалю, генералу міліції, який свого часу обіймав посаду й заступника голови СБУ. Валентин Наливайченко закидає генералу порушення Закону «Про статус ветеранів війни», нібито Москаль надавав цей статус особам, які не мали жодного відношення до бойових дій. А заступник голови СБУ Дурдинець додає, що від організацій і громадян спецслужба дізнається й про причетність «самооборонця» до інших зловживань, коли він обіймав ті чи інші посади. А це «незаконне ввезення в Україну та легалізація автомобіля «Лексус», сприяння у незаконному виділенні одній із компаній земельної ділянки в Криму» тощо. За словами Наливайченка, СБУ перевіряє інформацію, що пан Москаль нібито володіє готелями в Македонії та Чехії.

«Також Геннадій Москаль не з’являється до СБУ для надання пояснень із приводу незаконного одержання статусу учасника бойових дій і отримання відповідних пільг народним депутатом Сергієм Василенком», — каже пан Дурдинець про ще одного нардепа.

Депутат Москаль усе спростовує і каже, що ще тиждень тому Шевченківський райсуд Києва закрив провадження за протоколом, складеним працівниками СБУ, не знайшовши у наданих матеріалах складу корупційних дій. І додає, що бойові «статуси» давали комісії при військкоматах, а не він особисто.

Водночас, за словами Генпрокурора Медведька, столична прокуратура ще місяць тому відмовила СБУ у порушенні кримінальної справи за відсутністю складу злочину. Але оскільки керівництво СБУ вимагало перевірити законність цього рішення, ГПУ витребувала матеріали щодо депутата Москаля до себе і перевіряє.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Служба безпеки викрила факт розкрадання у цьому році 60 млн. грн. бюджетних коштів посадовцями Міністерства праці та соціальної політики України під час закупівлі 18,5 тис. інвалідних візків. За словами керівника СБУ Валентина Наливайченка, встановлено, що з ціни за кожен закуплений візок присвоювалося по 2 тис. грн. Тому СБУ закликає громадські організації, які займаються захистом прав інвалідів, повідомляти про відомі їм протиправні дії державних службовців та установ, які повинні опікуватися проблемами інвалідів. У свою чергу міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова звернулася до керівництва СБУ з проханням надати для вивчення матеріали, пов’язані з цими порушеннями, допущеними відомством. Міністр відзначила, що сума, на яку, за даними Наливайченка, була завищена вартість інвалідних візків, є нереальною, вказавши, що мінімальна вартість візка на сьогодні — 2200 грн. Пані Денисова також вважає, що остання заява СБУ є політичним замовленням сил, які виступають проти БЮТ.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>